06:16 04 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ερευνητές του πανεπιστημίου Tohoku στην Ιαπωνία ανακάλυψαν ένα νέο ηφαίστειο στο δυτικό τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού κοντά στο νησί Μιναμιτορισίμα.

Ένα νέο μικρό ηφαίστειο ανακαλύφθηκε από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Naoto Hirano του Κέντρου Βορειοανατολικών Ασιατικών Μελετών του πανεπιστημίου.

Το ηφαίστειο εκτιμάται ότι εξερράγη λιγότερο από 3 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Σύμφωνα με το Phys.org, τα μικρά αυτά ηφαίστεια είναι νεαρά ηφαίστεια «που δημιουργούνται κατά μήκος των σχισμών στη βάση των τεκτονικών πλακών». Καθώς οι τεκτονικές πλάκες βυθίζονται στο μανδύα της Γης με την πάροδο του χρόνου, σχηματίζονται επιπλέον ρωγμές στα σημεία που συναντώνται οι πλάκες.

Αυτή η διαδικασία τελικά δημιουργεί μικρά ηφαίστεια που ονομάζονται «petit spots» (μικρά σημεία) επειδή παράγουν λιγότερο μάγμα και θερμότητα από ό, τι τα άλλα ηφαίστεια.

Η ερευνητική ομάδα είχε υποψιαστεί ότι ενδέχεται να υπάρχει ένα μικρό ηφαίστειο στην περιοχή αφού εξέτασε τα βαθυμετρικά δεδομένα που συλλέχθηκαν από την ακτοφυλακή της Ιαπωνίας.

«Η ανακάλυψη αυτού του νέου ηφαιστείου προσφέρει μια συναρπαστική ευκαιρία για εμάς να διερευνήσουμε περαιτέρω τον τομέα αυτόν και ελπίζουμε να αποκαλύψουμε κι άλλα για το μικρό ηφαίστειο», ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας.

Tags:
επιστήμονες, έρευνα, φωτογραφίες, Ειρηνικός Ωκεανός, ηφαίστειο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK