13:39 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Μελέτη ρωσικού ινστιτούτου για αλγόριθμο ανάπτυξης περιεχόμενου «deep fake» πέτυχε ρεκόρ επιστημονικών αναφορών, σύμφωνα με το Altmetric Top 100.

Άρθρο που συντάχθηκε από μια ομάδα φοιτητών και μεταδιδακτορικών από το ρωσικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Σκόλκοβο, πέτυχε νέο ρεκόρ σε αναφορές, στο Altmetric Top 100, μια online υπηρεσία που ανιχνεύει τη διαδικτυακή πορεία επιστημονικών δημοσιεύσεων.

Το άρθρο αφορά σε έναν αλγόριθμο «deep fake» που χρησιμοποιώντας μερικές μόνο φωτογραφίες ενός ατόμου μπορεί να δημιουργήσει ένα εξαιρετικά ρεαλιστικό «video avatar» που το υπαρκτό αυτό πρόσωπο θα φαίνεται να λέει ό,τι θέλει ο δημιουργός. Η φωνή θα ακούγεται αληθινή, αν και φυσικά θα είναι ψεύτικη και τεχνητά δημιουργημένη.

Το συγκεκριμένο άρθρο έχει λάβει τις περισσότερες αναφορές στα 7 χρόνια ύπαρξης της ιστοσελίδας, όπως ανέφερε το ινστιτούτο.

«Θέλαμε να βελτιώσουμε τις λειτουργίες τηλεπαρουσίας σε εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα», σχολίασε ο Ίγκορ Ζαχάροφ, ένας από τους συγγραφείς. «Ένα σημαντικό μέρος ενός τέτοιου περιβάλλοντος είναι μια ρεαλιστική απόδοση του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι φαίνονται και κινούνται. Χρησιμοποιώντας deep learning (βαθιά εκμάθηση), προσπαθήσαμε να επιτύχουμε την πιο φυσική εικόνα»

Ο Ντμίτρι Λεμπιτίσκι, βασικός συγγραφέας της μελέτης, πρόσθεσε ότι χάρη στη διαδικασία deep learning που βασίζεται σε βάση φωτογραφίες διάσημων προσώπων, ο νέος αλγόριθμος χρειάζεται μόνο έναν μικρό αριθμό φωτογραφιών ενός προσώπου για να δημιουργήσει ένα «ρεαλιστικό video avatar».

Το ινστιτούτο σχολίασε ότι είναι περήφανο για τους νέους ερευνητές του, οι οποίοι έχουν γνωρίσει ένα πρωτοφανές κύμα ενδιαφέροντος για την εργασία τους.

«Αυτό επιβεβαιώνει και πάλι το γεγονός ότι το Ινστιτούτο του Σκόλκοβο πετυχαίνει στην αποστολή του να εκπαιδεύσει ειδικούς υψηλών ικανοτήτων που ασχολούνται με τα θέματα της τρέχουσας βιομηχανίας και είναι σε θέση να “πουλήσουν” τα αποτελέσματά τους σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Ντμίτρι Μάτσνεφ, διευθυντής του Κέντρου Πληροφορικής και Τεχνολογίας Εντατικής Πληροφορικής (CDISE) του Skoltech.

Φέτος, το Altmetric Top 100 περιλάμβανε μελέτες που δημοσιεύθηκαν σε 43 επιστημονικά περιοδικά, κυβερνητικούς ιστότοπους και άλλες πηγές. Επί του παρόντος, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το περιοδικό Nature βρίσκονται στην κορυφή με 11 και 12 άρθρα, αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επιστήμονες ανέπτυξαν δέσμη φωτονίων που ίσως αποδειχθεί το «μυστικό όπλο» για τον καρκίνο

Έρευνα: Η καθημερινή έκθεση στο μπλε φως των κινητών και tablet επιταχύνει τη γήρανση

Tags:
Ρωσία, επιστημονική μελέτη, έρευνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK