00:23 10 ΙΟΥΛΙΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο ερυθρός γίγαντας Μπετελγκέζ απασχολεί τους επιστήμονες με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, αλλά μια θεωρία μάλλον δίνει απαντήσεις.

Σε ένα αίνιγμα που απασχολεί εδώ και καιρό τους επιστήμονες, ίσως έχει δώσει την απάντηση ο αστρονόμος Μάνος Χατζόπουλος, του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα των ΗΠΑ.

Ο Μπετελγκέζ, ένας ερυθρός γίγαντας, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 520 ετών φωτός από τη Γη και σε συμπαντικά μεγέθη είναι αρκετά κοντά στη «γειτονιά» μας, έχει κάποιες ιδιαιτερότητες που έφερνε πολλές απορίες στους αστρονόμους.

Το μέγεθος του Μπετελγκέζ είναι μεγαλύτερο από ότι η τροχιά το Άρη γύρω από τον Ήλιο και βρίσκεται τόσο κοντά στη Γη, που οι επιστήμονες μπορούν να δουν τα χαρακτηριστικά της επιφάνειάς του με τηλεσκόπια.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζόπουλο, ο οποίος παρουσίασε τα συμπεράσματά του στην 235η συνάντηση της Αμερικανικής Αστρονομικής Κοινότητας, ο Μπετελγκέζ παρουσιάζει αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επειδή ίσως έχει «κατασπαράξει» - έχει απορροφήσει δηλαδή - στο παρελθόν, ένα μικρότερο άστρο που βρισκόταν κοντά του.

Αν η θεωρία που ανέπτυξε ο κύριος Χατζόπουλος και οι συνεργάτες του είναι σωστή, τότε δεν αποκλείεται ο Μπετελγκέζ να εκραγεί σε ένα μεγαλειώδες σουπερνόβα ενώ οι ιδιαιτερότητες του άστρου ίσως προέρχονται από μία μορφής ανανέωση του ερυθρού γίγαντα κατά το παρελθόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

TOI 700 d: Ανακαλύφθηκε δυνητικά κατοικήσιμος εξωπλανήτης από το τηλεσκόπιο TESS - Βίντεο

Αστροναύτης μοιράζεται την πρώτη εικόνα από βροχή μετεωριτών για το 2020 - Φωτογραφία

 

Tags:
Αστρονομία, αστέρι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK