22:42 09 ΙΟΥΛΙΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Επιστήμονες ανακάλυψαν πως ο Κόκκινος πλανήτης χάνει νερό κατά την θερμή του περίοδο με γρηγορότερο ρυθμό από ότι μέχρι τώρα υπολόγιζαν.

Συνεχίζει να εκπλήσσει τους επιστήμονες ο Κόκκινος πλανήτης με τα μυστήρια που κρύβει και που τα αποκαλύπτει κατά καιρούς.

Ύστερα από διαφοροποιήσεις στην ποσότητα του οξυγόνου στην ατμόσφαιρά του, οι οποίες παρατηρήθηκαν τον Νοέμβριο του 2019, ένα ακόμη γεγονός έχει δημιουργήσει ερωτήματα στους επιστήμονες, αυτή τη φορά αφορώντας το νερό στον πλανήτη.

Σύμφωνα με επιστήμονες του Εθνικού Γαλλικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας, ο Άρης χάνει νερό με μεγαλύτερο ρυθμό από ότι μέχρι τώρα είχε υπολογιστεί.

Σε εργασία που δημοσιεύθηκε στις 9 Ιανουαρίου στο επιστημονικό περιοδικό Science, οι ερευνητές δηλώνουν πως κατά την διάρκεια της θερμής εποχής όταν και στον πλανήτη δημιουργούνται καταιγίδες, η ατμόσφαιρα περιέχει 10 με 100 φορές περισσότερο νερό σε αέρια μορφή, από ότι θα έπρεπε να περιέχει αναλόγως με τη θερμοκρασία που επικρατεί.

Οι συγκεκριμένες διαδικασίες «δεν έχουν παρατηρηθεί πουθενά αλλού σε κανένα άλλο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος» υποστηρίζει στο Space.com ο Φράνκ Μοντμεσίν, από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού που συνυπογράφει και την εργασία.

Αυτή η αυξημένη συγκέντρωση νερού στην ατμόσφαιρα, του επιτρέπει να φτάνει τα ανώτερα ατμοσφαιρικά επίπεδα, γεγονός που μέχρι τώρα οι επιστήμονες θεωρούσαν αδύνατο. Σύμφωνα με τον Μοντμεσίν, οι επιστήμονες νόμιζαν πως «το νερό θα περιοριζόταν λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στα υψηλά ατμοσφαιρικά στρώματα και θα μετατρεπόταν σε σύννεφα».

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν πως η εξάτμιση του νερού στον Άρη πραγματοποιείται πιο γρήγορα από ότι υπολογιζόταν έως σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παράξενα αντικείμενα γύρω από διαστημόπλοιο στον ISS - «Πανηγυρίζουν» οι ουφολόγοι - Βίντεο

Έχει πετρέλαιο; - Χαμός στα social media από την ανακάλυψη κατοικήσιμου εξωπλανήτη

 

Tags:
Αστρονομία, νερό, διάστημα, κόκκινος πλανήτης, Άρης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK