04:18 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι επιστήμονες ήδη γνώριζαν ότι τα χταπόδια και τα καλαμάρια δεν έχουν στερεοσκοπική όραση, δηλαδή δεν έχουν την ίδια αίσθηση του βάθους όπως οι άνθρωποι. Υποψιαζόντουσαν, όμως, ότι κάποιοι «συγγενείς» τους, οι σουπιές, ίσως είχαν το πλεονέκτημα της 3D όρασης, γι’ αυτό σκέφτηκαν ένα παράξενο πείραμα για να το διαπιστώσουν.

Έβαλαν, λοιπόν, γυαλιά 3D σε σουπιές και τους πρόβαλλαν ταινίες 3D με τον αγαπημένο τους μεζέ, τις γαρίδες.

Οι πανέξυπνες σουπιές ανταποκρίθηκαν και μάλιστα εκτόξευσαν τα πλοκάμια τους για να αρπάξουν το λαχταριστό, εικονικό, τους θήραμα, τις γαρίδες, σύμφωνα με τους New York Times.

Στεροσκοπική όραση και αίσθηση του βάθους

Αυτό το παράξενο, ομολογουμένως, πείραμα έγινε σε απόπειρα να διαπιστωθεί το κατά πόσο οι σουπιές βλέπουν σε 3D, χρησιμοποιώντας την απόσταση ανάμεσα στα δυο τους μάτια για να δημιουργήσει ο εγκέφαλός τους την αίσθηση του βάθους στην όρασή τους.

​Αξίζει να σημειώσουμε ότι μετά την επιτυχία του πειράματος, δόθηκαν αληθινές σουπιές στις γαρίδες ως ανταμοιβή.

«Η διαμόρφωση του εγκεφάλου τους είναι πολύ διαφορετική από τη διαμόρφωση του δικού μας εγκέφαλου. Πιθανότατα έχουν αναπτύξει μέσω της εξέλιξης τρόπους, μέσα στα μικρά λαμπερά τους κεφαλάκια, να δημιουργούν προοπτικές που είναι πολύ διαφορετικές από τη δική μας – ακόμη και είναι ικανές να φορούν γυαλιά 3D», ανέφερε ο Δρ. Γουάρντιλ, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, μέλος της ομάδας που πραγματοποίησε το εν λόγω πείραμα, στο Εργαστήριο Θαλάσσιας Βιολογίας Marine Biological Lab στο Woods Hole, της Μασσαχουσέτης.

Δείτε το βίντεο:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πανσέληνος του Λύκου: Δείτε το εντυπωσιακό ουράνιο φαινόμενο - Βίντεο

Ο πιο αλάνθαστος να μπαίνεις στο τρένο όσο κόσμο κι αν έχει - Βίντεο

 

 

ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK