15:20 08 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Μια ομάδα Αμερικανών ερευνητών δημιούργησε αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν ως τα πρώτα «ζωντανά ρομπότ», χρησιμοποιώντας εμβρυικά κύτταρα βατράχου, που μπορούν να προγραμματιστούν για εκτελούν μια συγκεκριμένη αποστολή.

Συγκεκριμένα, ο Τζόσουα Μπόνγκαρντ, από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ, που συμμετείχε στην εν λόγω έρευνα, περιέγραψε τα ρομπότ σαν «τις πρώτες ζωντανές μηχανές», επίσης γνωστές ως xsenobots (Ξένομποτς).

«Δεν είναι ούτε ένα παραδοσιακό ρομπότ ούτε ένα γνωστό είδος ζώου. Είναι μια νέα κλάση τεχνουργήματος: ένας ζωντανός προγραμματίσιμος οργανισμός», σημείωσε ο Μπόνγκαρντ.

Αποτελούνται από 100% κύτταρα βατράχου αλλά δεν είναι βάτραχοι

Τα xenobots που δημιουργήθηκαν από τους επιστήμονες είναι μικροσκοπικές μάζες που περιέχουν μεταξύ 500 και 1.000 κυττάρων που είναι σε θέση να κινηθούν σ’ ένα τρυβλίο Πέτρι, να αυτοοργανωθούν ακόμα και να μεταφέρουν φορτία.

«Κοιτάς αυτά τα κύτταρα από τα οποία φτιάχνουμε τα xenobots και γονιδιακά είναι βάτραχοι. Είναι 100% DNA βατράχου – αλλά δεν είναι βάτραχοι. Όπως δείξαμε, αυτά τα κύτταρα βατράχου μπορούμε να τα κάνουμε να σχηματίσουν ενδιαφέροντες μορφές ζωής, που είναι εντελώς διαφορετικές απ’ ό,τι θα ήταν η κλασσική τους ανατομία», σχολίασε ο βιολόγος Μάικλ Λεβίν, του Πανεπιστημίου Tufts, ένας ακόμη από τους συγγραφείς την εν λόγω μελέτης.

Στο μέλλον τα xenobots ίσως σώζουν ζωές και καθαρίζουν τους ωκεανούς από τα πλαστικά

Τα xenobots θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ένα σωρό καθήκοντα, συμπεριλαμβανομένων της αναζήτησης των μορίων σε μια πιθανή μόλυνση από τη ραδιενέργεια, τη συλλογή μικροπλαστικών από τους ωκεανούς ή την αφαίρεση της αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα «ζωντανά» ρομπότ xenobots δεν μπορούν ούτε να εξελιχθούν από μόνα τους ούτε να πολλαπλασιαστούν, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό US journal Proceedings of the National Academy of Sciences.

Όταν τελειώσουν τα θρεπτικά συστατικά, τα κύτταρα, απλά, πεθαίνουν.

Δείτε το βίντεο:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το κάπνισμα διπλασιάζει το κίνδυνο κατάθλιψης σύμφωνα με νέα έρευνα

Νέα θεωρία ίσως ρίχνει φως στη δημιουργία του Ηλιακού Συστήματος και των πλανητών

Tags:
βάτραχος, DNA, ρομπότ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK