05:09 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Εταιρίες τεχνολογίας συνεργάστηκαν και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως κρατούμενοι που απέδρασαν από το Αλκατράζ το 1962, τελικά τα κατάφεραν.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και συγκεκριμένα της τεχνητής νοημοσύνης και των συστημάτων αναγνώρισης προσώπου, ένα μυστήριο που απασχολούσε για πολλά χρόνια τις αστυνομικές αρχές των ΗΠΑ αλλά και απλό κόσμο, μάλλον λύθηκε, σύμφωνα με το περιοδικό Campaign.

Η υπόθεση αφορά την απόδραση από τις περίφημες φυλακές του Αλκατράζ, στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, οι οποίες βρίσκονταν επάνω σε ένα νησί και που σύμφωνα με τις αρχές ήταν αδύνατο για κάποιον κρατούμενο να αποδράσει.

Όμως, το 1962, τρεις κρατούμενοι, ο Φρανκ Μόρις και τα αδέλφια Τζον και Κλάρενς Άνγκλιν, κατάφεραν να βγουν από τα κελιά τους και να απομακρυνθούν από το νησί με μια χειροποίητη σχεδία. Από τότε η μοίρα τους αγνοείται αν και οι αρχές τότε είχαν υποθέσει πως οι τρεις κρατούμενοι τελικά πνίγηκαν, αφού δεν κατάφεραν να φτάσουν στις απέναντι ακτές, εξαιτίας των ρευμάτων της θάλασσας.

Το 2015 όμως, ήρθε στο φως της δημοσιότητας μια φωτογραφία από το 1975, που υποτίθεται απεικόνιζε τα δύο αδέλφια, Τζον και Κλάρενς Άνγκλιν στη Βραζιλία. Έτσι, η ιρλανδική εταιρία Rothco σε συνεργασία με ειδικούς τεχνητής νοημοσύνης από την Identv, συνεργάστηκαν και προσπάθησαν να διαπιστώσουν αν οι δυο άνδρες πράγματι είναι οι δραπέτες.

Σύμφωνα λοιπόν με το περιοδικό, οι άνδρες της φωτογραφίας του 1975, είναι πράγματι τα δύο αδέλφια που είχαν αποδράσει το 1962.

​Όπως εξήγησε ο Μαρκ Χιούζ, επικεφαλής επιστήμονας τεχνητής νοημοσύνης στην Identv, το σύστημα νευρικού δικτύου πάνω στο οποίο βασίστηκαν για να κάνουν την έρευνα, εκπαιδεύτηκε μέσω ενός ειδικού αλγορίθμου, ώστε να μπορεί να ξεχωρίζει τα πρόσωπα των ανθρώπων.

«Όταν έχουμε ένα εκπαιδευμένο μοντέλο, μας προσφέρει την ικανότητα να δημιουργήσουμε ένα μαθηματικό αποτύπωμα, το οποίο περιγράφει λεπτομερώς τα εμφανή στοιχεία στο πρόσωπο κάποιου. Αυτά τα αποτυπώματα προσώπου είναι πολύ διακεκριμένα» δήλωσε ο Χιουζ, ο οποίος συνέχισε. «Μπορούμε να συγκρίνουμε αυτά τα αποτυπώματα προσώπου με άλλα που έχουμε στο αρχείο μας, ώστε να ψάξουμε για ταύτιση, όπως κάνουν οι αστυνομικοί με τα συστήματα ταύτισης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Η Identv έχει αναπτύξει τεχνικές που μπορούν να κάνουν αυτή την ταύτιση, εκατομμυρίων προσώπων, σε μιλισέκοντς».

Ο Άλαν Κέλι, επικεφαλής δημιουργικού της Rothco, επίσης επεσήμανε πως η κοινή έρευνα των δυο εταιριών, που ονομάστηκε «The Long Shot», είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπου δημιουργική γνώση και ψηφιακά εργαλεία, μπορούν να προσφέρουν «νέες ιστορίες και ευκαιρίες» από «ένα κρυμμένο κομμάτι του παρελθόντος».

«Η τεχνολογία αναπτύσσεται με τέτοιους ρυθμούς, που μπορεί να σε ζαλίσει και καθώς δεν υπάρχει DNA, πάντα θα υπάρχει χώρος για μυστήριο. Ωστόσο, όσο μας επιτρέπει η τεχνολογία να απαντήσουμε, οι δραπέτες τα κατάφεραν» κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συνελήφθησαν οι δύο δραπέτες των φυλακών Κασσάνδρας

Check-in με αναγνώριση προσώπου στο «ξενοδοχείο του μέλλοντος»

Tags:
Τεχνητή Νοημοσύνη, απόδραση, ΗΠΑ, φυλακές
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK