09:52 06 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ερευνητής υποστηρίζει πως μια απλή εφαρμογή για το fitness, μπορεί να αποκαλύψει τη θέση στρατιωτών, ακόμα και τα πλήρη ονόματα τους.

Μπορεί τα οφέλη από την ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνολογίας να είναι πάρα πολλά, αλλά όπως με όλα τα πράγματα, αν χρησιμοποιηθεί αλόγιστα ή χωρίς προσοχή, υπάρχει η μεγάλη πιθανότητα της κακόβουλης χρήσης. Και ένα τέτοιο παράδειγμα υποστηρίζει πως έφερε στην επιφάνεια ο ερευνητής, Νικ Γουότερς.

Το 2018, μια εταιρία τεχνολογίας δημιούργησε ένα application, μέσω του οποίου γινόταν μέτρηση της θερμότητας που εκπέμπει το ανθρώπινο σώμα κατά τη διάρκεια γυμναστικής. Μόνο που με αυτόν τον τρόπο, κάποιοι διαπίστωσαν πως οι θερμικές ανωμαλίες σε διάφορες εμπόλεμες περιοχές, μπορούσαν να αποκαλύψουν τη θέση ακόμη και των στρατιωτιών.

Αυτή τη φορά, ο Νικ Γουόλτερς, ερευνητής της Bellingcat, υποστηρίζει στη Daily Mail, πως βρήκε έναν τρόπο, που του επιτρέπει να ανακαλύπτει τις μυστικές ταυτότητες, Βρετανών στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων, της μονάδας SAS, χρησιμοποιώντας μια παρόμοια διαδικασία.

Ο Γουότερς όπως λέει, εκμεταλλεύτηκε κάποιες αδυναμίες της εφαρμογής. Έτσι, κάνοντας το application να νομίζει πως έτρεξε μέσα στην στρατιωτική βάση του Hereford «έπεισα την εφαρμογή πως έτρεξα μια απόσταση. Τότε, άρχισε να μου δίνει τα ονόματα και τα προφίλ που διατηρούν στο διαδίκτυο, οι άνθρωποι που όντως είχαν τρέξει τη διαδρομή [δηλαδή οι στρατιώτες]»εξηγεί.

Με αυτή τη μέθοδο, ο Γουότερς υποστηρίζει πως ανακάλυψε τα ονόματα 14ων στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων, μέσα σε πέντε λεπτά, προσθέτοντας πως «εξεπλάγην» από το πόσο εύκολο ήταν να αποκτήσει πρόσβαση σε τόσο ευαίσθητες πληροφορίες.

«Δείχνει το πόσο τα social media είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο παρακολούθησης και το πόσο εύκολα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε, στο να έχει πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες» σημείωσε ο ερευνητής.

Το περιστατικό του 2018, κατά το οποίο μέσω της εφαρμογής μπορούσε να εντοπιστεί η θέση στρατιωτών, οδήγησε το Πεντάγωνο στο να απαγορεύσει της χρήση εφαρμογών fitness και εφαρμογών εύρεσης θέσης στις στρατιωτικές βάσεις παγκοσμίως, ώστε να αποτρέψει περαιτέρω αποκάλυψη ευαίσθητων στρατιωτικών πληροφοριών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ταυτοποιήθηκε ο πιο σημαντικός κατάσκοπος της ΕΣΣΔ στο Πρόγραμμα Μανχάταν, για την ατομική βόμβα;

Οι Ρώσοι κατάσκοποι έχουν το αντίδοτο στο hangover!

Tags:
στρατιωτική βάση, στρατιώτες, στρατός, application, εφαρμογή, κινητά τηλέφωνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK