TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1999)
0 0 0
Βρείτε μας

Το Zoom έχει εξελιχθεί στον πρωταγωνιστή των ημερών λόγω κορονοϊού. Η εφαρμογή για βιντεοκλήσεις και βιντεοδιασκέψεις φαίνεται ωστόσο να έχει ορισμένα τρωτά σημεία.

To Zoom, μια μέχρι πρότινος άγνωστη στο ευρύ κοινό πλατφόρμα για ομαδικές βιντεοκλήσεις, απέκτησε τεράστια δημοφιλία λόγω των έκτακτων μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού.

Επαγγελματίες, φοιτητές, μαθητές, αλλά και παρέες καταφεύγουν στο Zoom προκειμένου να επικοινωνήσουν μέσω διαδικτύου καθώς σε πολλές χώρες ανά την υφήλιο ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας.

Τα πλούσια «καλούδια» του Zoom που το έκαναν δημοφιλές και στην Ελλάδα

Η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα για ταυτόχρονη συνομιλία μέχρι και 100 ατόμων με βίντεο και ήχο, ενώ οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τα άλλα «καλούδια» που διαθέτει, όπως chat, παρουσιάσεις powerpoint, καθώς και κοινή χρήση άλλων εφαρμογών.

Από μόλις 10 εκατ. χρήστες τον Δεκέμβριο, πλέον 200 εκατ. άνθρωποι χρησιμοποιούν το Zoom κι αυτό μόνο για τον Μάρτιο, όπως μετέδωσε το CNET.

Το Zoom γνωρίζει επιτυχία και στην Ελλάδα, με τους αναλυτές να αποδίδουν τη δημοφιλία του στο ότι είναι εύχρηστο και εύκολο να εγκατασταθεί σε πολλαπλές συσκευές, ενώ  παρέχει δωρεάν τη βασική έκδοσή του και χρεώνει την πιο πλούσια σε δυνατότητες έκδοση.

Οδηγίες χρήσης για το Zoom

Οι χρήστες που λαμβάνουν πρόσκληση για συμμετοχή σε διάσκεψη μέσω Zoom, δεν έχουν παρά να κλικάρουν στον σύνδεσμο και να εγκαταστήσουν την εφαρμογή. Στη συνέχεια, συμπληρώνουν το επιθυμητό όνομα και είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν στη βιντεοκλήση.

Όσοι επιθυμούν να δημιουργήσουν δικό τους λογαριασμό πρέπει να μπουν στο zoom.us/signup και να συμπληρώσουν τη διεύθυνση email τους. Στη συνέχεια, πρέπει να ενεργοποιήσουν τον λογαριασμό τους, κάνοντας κλικ σε αυτοματοποιημένο email που θα λάβουν.

Μέσα από την ιστοσελίδα του Zoom, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ξεκινήσουν δική τους τηλεδιάσκεψη προσκαλώντας όσους επιθυμούν.

Τα προβλήματα ασφαλείας στο Zoom

Παρά την επιτυχία του, η αλματώδης δημοφιλία του Zoom έβαλε την εφαρμογή στο «μικροσκόπιο» των ειδικών που αποκάλυψαν κενά ασφαλείας.

Μεταξύ άλλων, έχουν καταγραφεί «εισβολές» απρόσκλητων χρηστών σε βιντεοδιασκέψεις, μια πρακτική που ήδη έχει λάβει το προσωνύμιο «zoombombing».

Την ίδια στιγμή, προβληματισμός υπάρχει με την έλλειψη end-to-end κρυπτογράφησης, τη δρομολόγηση του traffic μέσω Κίνας, αλλά και τα στοιχεία που η εφαρμογή συνήθιζε να αποστέλλει στο Facebook ακόμα και αν οι χρήστες δεν διαθέτουν λογαριασμό στο Facebook. Σημειώνεται ότι η αναγνώρισε το πρόβλημα και αφαίρεσε το Facebook Software Development Kit (SDK) από το iOS.

Ενδεικτικό των ανησυχιών είναι ότι Ταϊβάν και η Γερμανία έχουν ήδη θέσει περιορισμούς στη χρήση του Zoom, ενώ και η Google απαγόρευσε τη χρήση της desktop έκδοσης του Zoom στα εταιρικά laptop των εργαζομένων της.

Απέναντι σε αυτά τα προβλήματα, όπως και σε άλλα που ο εξειδικευμένος Τύπος έχει αποκαλύψει, η Zoom Video Communications έχει απολογηθεί και έχει δεσμευτεί να τα διορθώσει.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών, η εταιρεία προσέλαβε τον Άλεξ Στάμος, πρώην επικεφαλής ασφαλείας του Facebook, ως σύμβουλο για ζητήματα ασφαλείας και ιδιωτικότητας,

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας, Έρικ Γιούαν, έχει διαμηνύει ότι θα «παγώσει» για ένα διάστημα την προσθήκη νέων χαρακτηριστικών στην εφαρμογή και όλες οι προσπάθειες θα εστιάσουν στην επίλυση των προβλημάτων ασφάλειας και ιδωτικότητας.

Πώς μπορούν να προστατευθούν οι χρήστες του Zoom

Καθώς πολλοί είναι οι χρήστες που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το Zoom, η ESET, μια από τις γνωστές εταιρείας κυβερνοασφάλιας, δημοσιοποίησε μια σειρά μέτρων που οι χρήστες μπορούν να πάρουν για μεγαλύτερη προστασία.

Αναλυτικά τα μέτρα προστασίας είναι τα εξής:

  • Χρησιμοποιείτε κωδικούς για την προστασία των διασκέψεων ή/και ελέγχετε τους συμμετέχοντες με τη βοήθεια της δυνατότητας «Waiting Room» που προσφέρει το Zoom.
  • Επιτρέψτε τη δυνατότητα διαμοιρασμού οθόνης (screen sharing) μόνο στον διοργανωτή (host) της τηλεδιάσκεψης.
  • Χρησιμοποιείστε την τελευταία έκδοση της εφαρμογής Zoom.
  • Μη δημοσιεύετε links ή meeting IDs στα κοινωνικά δίκτυα.
  • Προτιμήστε τη χρήση των meeting IDs και όχι των links όταν προσκαλείτε άλλους συμμετέχοντες στο Zoom, καθώς έχει σημειωθεί αύξηση των κακόβουλων domains που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την αναπάντεχη επιτυχία της εφαρμογής.
Θέμα:
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1999)
Tags:
διαδίκτυο, ίντερνετ, κυβερνοασφάλεια, ασφάλεια, Zoom
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK