22:37 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ερευνητές ανακάλυψαν το μεγαλύτερο ασπιδόμορφο ηφαίστειο στη Γη, το οποίο είναι διπλάσιο από αυτό που μέχρι τώρα κατείχε την πρώτη θέση.

Αν και οι επιστήμονες υποψιάζονταν ήδη από τη δεκαετία του 1970, πως το Μαούνα Λόα δεν ήταν το μεγαλύτερο (ασπιδόμορφο) ηφαίστειο στον κόσμο, δεν διέθεταν όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα για να επιβεβαιώσουν τη θεωρία τους. Ωστόσο, 50 χρόνια μετά κατάφεραν να αποδείξουν πως έχουν δίκιο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης στη Μανόα, ανακήρυξαν το Πουχαχόνου (Puhahonu) που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, το μεγαλύτερο και θερμότερο ασπιδόμορφο ηφαίστειο στη Γη.

Η έρευνά τους παρουσιάζεται στο νέο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Earth and Planetary Science Letters, ενώ σύμφωνα με αυτή, το Πουχαχόνου, το οποίο στη χαβανέζικη διάλεκτο σημαίνει «χελώνα που αναδύεται για να αναπνεύσει», είναι διπλάσιο σε μέγεθος από το Μαούνα Λόα, που θεωρούνταν το μεγαλύτερο και το οποίο βρίσκεται στη Μεγάλη Νήσο της Χαβάης.

«Θερμά σημεία που παράγουν ηφαιστειακές αλυσίδες, όπως της Χαβάης, μπορούν να παράξουν παλμούς λιωμένων παραγώγων. Ένας τέτοιος μικρός παλμός δημιούργησε το σύμπλεγμα ανενεργών πλέον ηφαιστείων του Μίντγουεϊ και ένας ακόμα πιο μεγάλος, δημιούργησε το Πουχαχόνου. Αυτό θα μας κάνει να ξαναγράψουμε τα βιβλία» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Μάικλ Γκαρσία.

Το Πουχαχόνου είναι ένα ηφαίστειο που ανήκει στην κατηγορία των ασπιδόμορφων, των οποίων ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά είναι «πως πρόκειται για βασαλτικά, ενός τύπου λάβας πολύ ρευστής όταν εκρήγνυται», σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της πολιτείας του Όρεγκον.

Στη Χαβάη εντοπίζονται μερικά από τα ποιο γνωστά ασπιδόμορφα ηφαίστεια, ενώ στις εκρήξεις τους, εκτοξεύονται από τα θερμότερα μάγματα στη Γη, σημειώνεται στην έρευνα.

Το εμφανές σημείο του Πουχαχόνου, που βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι γνωστό ως η «Κορυφή του Κηπουρού» αλλά οι ερευνητές ελπίζουν να επιστήσουν την προσοχή του κόσμου στο κανονικό του όνομα.

«Μοιραζόμαστε με την επιστημονική κοινότητα και το κοινό την πληροφορία πως θα πρέπει να χρησιμοποιούμε το όνομα που έχουν δώσει οι Χαβανέζοι, παρά αυτό που έχουν δώσει οι δυτικοί στα δύο μικρά βραχώδη νησιά, τα οποία είναι και τα μοναδικά υπολείμματα που βρίσκοται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αυτού του άλλοτε μαγευτικού ηφαιστείου» συμπληρώνει ο Γκαρσία.

Tags:
έρευνα, επιστήμονες, ερευνητές, μάγμα, λάβα, ηφαίστειο, Χαβάη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK