18:12 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στον Nicholas Winton , ο οποίος προσπάθησε και διέσωσε από τη ναζιστική θηριωδία 669 παιδιά, είναι αφιερωμένο το σημερινό Doodle της Google.

Στον Nicholas Winton, έναν Βρετανό ο οποίος κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κατάφερε να σώσει 669 παιδιά εβραϊκής καταγωγής από τους ναζί και ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα το 1909, είναι αφιερωμένο το σημερινό Doodle της Google.

Με το κανονικό του όνομα να είναι Νίκολας Βερτχάιμ, ο άνδρας που τιμάται σήμερα από την Google, βρέθηκε στην Πράγα της Τσεχοσλοβακίας λίγο πριν την επίσημη έναρξη του πολέμου, η οποία είχε αρχίσει να γεμίζει από πρόσφυγες εβραϊκής καταγωγής που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τη ναζιστική θηριωδία, η οποία είχε αρχίσει να κατακτά το ευρωπαϊκό έδαφος.

Αποφασισμένος να αντισταθεί στην κτηνωδία, ο Γουίντον βοήθησε εκατοντάδες οικογένειες να στείλουν τα παιδιά τους στη Βρετανία, μέσω ανάδοχων οικογενειών, που θα φιλοξενούσαν τα παιδιά αυτά.

Έτσι, από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο του 1939, ο Γουίντον κατάφερε να στείλει 669 παιδιά εβραϊκής καταγωγής σε ανάδοχες οικογένειες στη Βρετανία, ενώ η προσπάθειά του να βοηθήσει και άλλα παιδιά διακόπηκε όταν εισήλθε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και η Μεγάλη Βρετανία.

Αν και το ηρωϊκό και γεμάτο ανθρωπισμό έργο του δεν ήταν γνωστό, το 1988 η σύζυγός του εντόπισε κάποια έγγραφα που αποκάλυπταν τι είχε κάνει ο Νίκολας κατά τις παραμονές του πολέμου και με αυτό τον τρόπο η ιστορία του έγινε γνωστή.

Η ιστορική εκπομπή του BBC

Σε ένα επεισόδιο της σειράς "Αυτή είναι η ζωή σου" του βρετανικού BBC που έχει αφήσει ιστορία στην παγκόσμια τηλεόραση, ο Νίκολας Γουίντον είχε βρεθεί ανάμεσα στους θεατές του στούντιο, ανυποψίαστος πως η εκπομπή ήταν αφιερωμένη σε εκείνον και το έργο του. Τελικά του αποκάλυψαν πως όλα τα υπόλοιπα άτομα γύρω του, ήταν άτομα που είχε σώσει από τους ναζί ή απόγονοι από τα παιδιά που είχε βοηθήσει να διαφύγουν στη Βρετανία.

Ο Νίκολας Γουίντον χρίστηκε Σερ από τη βασίλισσα Ελισάβετ για τις ενέργειές του αυτές το 2002, ενώ το 2007 του απονεμήθηκε η ανώτατη τιμητική διάκριση της Τσεχίας από τον τότε Πρόεδρο της χώρας.

Tags:
ναζί, Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, παιδιά, Εβραίοι, Google, Google Doodle
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK