20:24 03 ΙΟΥΛΙΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 30
Βρείτε μας

Ερευνητές εντόπισαν αράχνη με χρώματα που μοιάζουν με τον «Τζόκερ», που υποδήθηκε ο Χοακίν Φίνιξ και έτσι της έδωσαν το απαραίτητο όνομα.

Το όνομα του ηθοποιού Χοακίν Φίνιξ χρησιμοποίησαν επιστήμονες, για να ονομάσουν ένα είδος αράχνης που εντόπισαν, καθώς τα χρώματά της μοιάζουν με το πρόσωπο του «Τζόκερ», του κινηματογραφικού χαρακτήρα που ερμήνευσε ο ηθοποιός στη μεγάλη οθόνη και που του χάρισε το βραβείο Όσκαρ.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τούρκου της Φινλανδίας που εντόπισαν το είδος της αράχνης και προχώρησαν στην ονοματοδοσία, λένε ότι η ανακάλυψη του αρθρόποδου ήταν αρκετά δύσκολη, καθώς αυτό το γένος αράχνης περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στις υπόγειες φωλιές του και εμφανίζεται πάνω από το έδαφος, για μια περίοδο μόνο τριών εβδομάδων.

«Πρόσφατα, εγώ και ο συνάδελφός μου ονόμασα ένα νέο είδος αυτού του γένους από το Ιράν ως Loureedia phoenixi, προς τιμήν του Αμερικανού ηθοποιού, παραγωγού και ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ζώων, Χοακίν Φίνιξ, ως αναγνώριση για την ερμηνεία του στην ταινία του 2019 «Joker», καθώς και ως αναφορά στο χρωματικό μοτίβο της κοιλιάς στα αρσενικά του νέου είδους, που μοιάζει με το διάσημο μακιγιάζ του προσώπου του χαρακτήρα», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Αλιρέζα Ζαμανί, αραχνολόγος και υποψήφια διδάκτωρ στη Μονάδα Βιοποικιλότητας στο πανεπιστήμιο του Τούρκου της Φινλανδίας.

​Το νέο είδος, που πλέον ονομάζεται Loureedia phoenixi, ανακαλύφθηκε στο Ιράν και είναι το πρώτο είδος αυτού του γένους, που εντοπίστηκε εκτός της περιοχής της Μεσογείου.

Τα μακάβρια χαρακτηριστικά που συνδέουν την αράχνη με τον Τζόκερ

Μια άλλη λεπτομέρεια που συνδέει την αράχνη με τον χαρακτήρα του «Τζόκερ», είναι η τραγική τους σχέση με τις μητέρες τους. Οι αράχνες αυτού του γένους, σκοτώνουν και τρώνε τη μητέρα τους, αφού μετά από μία έως δύο εβδομάδες μετά την εκκόλαψη, οι νέες αράχνες διαπερνούν την κοιλιά της μητέρας και τρώνε τα εσωτερικά της, ενώ και στην ταινία «Τζόκερ», ο χαρακτήρας που υποδύεται ο Χοακίν Φίνιξ σκοτώνει τη μητέρα του.

Μια ακόμα καλλιτεχνική σύνδεση του συγκεκριμένου γένους αραχνών

Η αράχνη Loureedia phoenixi ανήκει σε ένα γένος αραχνών που ονομάζεται Loureedia, που προήλθε από το όνομα του μουσικού Λου Ριντ, ο οποίος, σε αντίθεση με τον Τζόκερ, σπάνια χαμογελούσε. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως, πολλές αράχνες σε αυτό το γένος εμφανίζουν σεξουαλικό διμορφισμό, μια κατάσταση όπου τα φύλα του ίδιου είδους έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Τα αρσενικά στο γένος Looreedia έχουν μικρότερο μέγεθος και έχουν πολύχρωμη εμφάνιση.

Αν και για κάποιο λόγο, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν μόνο αρσενικές αράχνες, δεν έχουν χάσει την ελπίδα τους και λένε ότι περαιτέρω μελέτες μπορεί να βοηθήσουν στην εύρεση θηλυκών δειγμάτων.

«Ιδανικά, αν έχεις αρκετό χρόνο και υπομονή, θα ήταν ενδιαφέρον να παρακολουθήσεις ένα περιπλανώμενο αρσενικό. Θα πρέπει να ξέρει πώς να βρει τα θηλυκά καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να παρατηρήσουμε και να φωτογραφήσουμε τη συμπεριφορά κατά το ζευγάρωμα, η οποία δεν έχει καταγραφεί για κανένα είδος Loureedia ακόμη» δήλωσε η Αλιρέζα Ζαμανί.

Tags:
κινηματογράφος, Πανεπιστήμιο, Φινλανδία, Χοακίν Φίνιξ, Τζόκερ, Ιράν, επιστήμονες, αράχνη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK