21:30 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Συσκευή που συνδέει τον εγκέφαλο με τον υπολογιστή, μέσω εμφυτεύματος, και μπορεί να φανεί χρήσιμη σε ιατρικά προβλήματα, παρουσίασε ο Έλον Μασκ την Παρασκευή (28/08, τοπική ώρα).

Tο εμφύτευμα εγκεφάλου πάνω στο οποίο η εταιρεία Neuralink του Έλον Μασκ εργάζεται εδώ και χρόνια, αποκαλύφθηκε την Παρασκευή (28/08, τοπική ώρα) και υποστηρίχθηκε ότι αυτή θα μπορούσε να λύσει μια σειρά από εγκεφαλικές διαταραχές, νευρολογικά προβλήματα και τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης, που κυμαίνονται από απώλεια μνήμης έως κατάθλιψη και τύφλωση. 

Συγκεκριμένα, κατά την εκδήλωση της παρουσίασης, ο Μασκ ανέφερε:

«Μια εμφυτεύσιμη συσκευή μπορεί πραγματικά να λύσει αυτά τα προβλήματα».

Η συσκευή που αποκάλυψε ο Μασκ, έχει περίπου το μέγεθος ενός νομίσματος και ταιριάζει στο κεφάλι του ατόμου, απαιτώντας την αφαίρεση ενός μικρού τμήματος του κρανίου.

Ο Μασκ, μάλιστα, τη χαρακτήρισε ως «μια εφαρμογή στο κρανίο με μικροσκοπικά καλώδια».

Ενώ το υπάρχον «Utah Array» μπορεί να διαβάσει μόνο 100 κανάλια νευρώνων, η συσκευή «Link» μπορεί να διαβάσει περισσότερα από 1.000.

Ακόμα, ο Μασκ τόνισε ότι «θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε το "Link" για να ελέγξετε τον αυτόματο πιλότο του αυτοκινήτου Tesla σας».

Η λειτουργία του εμφυτεύματος αποδείχθηκε στην εκδήλωση, μέσω πειράματος σε χοίρους, αλλά σημειώθηκε ότι δεν έχουν αρχίσει ακόμα οι δοκιμές σε ανθρώπους.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο αρχηγείο της Neuralink στο Φρίμοντ της Καλιφόρνια, ο Έλον Μασκ παρουσίασε ένα γουρούνι με το όνομα Γερτρούδη.

Η Γερτρούδη είχε εμφυτευμένο στο σώμα της ένα ειδικό τσιπ, που ονομάζεται «Link» κι έχει το μέγεθος κέρματος.

Αφού συνδέθηκε σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, το τσιπάκι μετέδιδε πληροφορίες αναφορικά με την εγκεφαλική δραστηριότητα του γουρουνιού.

Ο Μασκ σημείωσε ότι το εμφύτευμα τοποθετήθηκε στο γουρούνι πριν από δύο μήνες, χωρίς να προκαλέσει απόρριψη ή άλλου είδους προβλήματα.

Ο επιχειρηματίας έδειξε στους θεατές της παρουσίασης μια οθόνη που έπαιζε έναν ήχο κι έδειχνε μια οπτική κορύφωση κάθε φορά που το τσιπ ανίχνευε ότι το γουρούνι άγγιζε κάτι με τη μουσούδα του, ενώ έψαχνε για τροφή, επιτρέποντας το κοινό να παρακολουθεί τη δραστηριότητα στους νευρώνες της Γερτρούδης.

«Είναι σαν ένα smartwatch Fitbit μέσα στο κρανίο σου με μικρά καλώδια» είπε ο Μασκ για το τσιπάκι στον εγκέφαλο του γουρουνιού.

Πέρα από τη Γερτρούδη, στην παρουσίαση υπήρχαν ακόμη δύο γουρούνια. Ένα που δεν είχε τσιπ κι ένα άλλο που είχε παλαιότερα και του είχε αφαιρεθεί.

Ο Μασκ έδωσε έμφαση στο γουρούνι από το οποίο είχε αφαιρεθεί το τσιπ, λέγοντας ότι μοιάζει φυσιολογικό και υγιές, δείχνοντας έτσι τη δυνατότητα αφαίρεσης του εμφυτεύματος με ασφάλεια, καθώς αναβαθμίσεις σχεδιάζονται, με νέες εκδόσεις να κυκλοφορούν.

Εξάλλου, οι ερευνητές εμφύτευσαν δύο τσιπ στον εγκέφαλο ενός ζώου την ίδια στιγμή, κίνηση που επιβεβαιώνει την πιθανότητα παράλληλης λειτουργίας πολλαπλών συσκευών.

Σύμφωνα με τον Μασκ, το τσιπ θα μπορεί να εμφυτευτεί και σε ανθρώπους. Η διαδικασία αναμένεται να διαρκεί λιγότερο από μια ώρα, χωρίς τη χρήση γενικής αναισθησίας.

Ο ασθενής θα μπορεί να βγει από το νοσοκομείο την ίδια μέρα, ανέφερε ο Μασκ. Το τσιπ Link V0.9 είναι πολύ μικρό, τόνισε ο Μασκ, μόλις 23x8 μιλιμέτρ, και μπορεί να εμφυτευθεί στον άνω κρανιακό φλοιό.

«Δεν προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε χρήματα ή οτιδήποτε άλλο. Ο κύριος σκοπός είναι να πείσουμε σπουδαίους ανθρώπους να έρθουν να δουλέψουν στην Neuralink και να μας βοηθήσουν να φέρουμε το τσιπ στην ολοκλήρωση, να το κάνουμε προσιτό οικονομικά και αξιόπιστο. Κάτι που ο καθένας θα θέλει και θα μπορεί να το έχει» ανέφερε ο Έλον Μασκ.

Tags:
υπολογιστής, εγκέφαλος, Έλον Μασκ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK