14:52 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (321)
0 40
Βρείτε μας

Τα αποτελέσματα των δοκιμών του ρωσικού εμβολίου για τον κορονοϊό δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικό περιοδικό και ιολόγοι τα κρίνουν θετικά.

Στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της πρώτης παρτίδας δοκιμών του ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού, Sputnik V, στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Lancet, προχώρησαν οι επιστήμονες που ανέπτυξαν το εμβόλιο, δίνοντας έτσι τη δική τους απάντηση στην εκστρατεία δυσφήμισης που έχουν ξεκινήσει ορισμένα μέσα ενημέρωσης για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

Σύμφωνα με το άρθρο, οι πρώτες δοκιμές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε ζώα - συμπεριλαμβανομένων των πρωτευόντων, των χάμστερ και των διαγονιδιακών ποντικών, έδειξαν 100% αποτελεσματική προστασία έναντι του κορονοϊού. Στοιχεία σχετικά με την κλινική δοκιμή μετά την εγγραφή με 40.000 εθελοντές πρόκειται να φτάσουν μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, αλλά τα αρχικά αποτελέσματα εμπνέουν αισιοδοξία, σύμφωνα με κριτικές του άρθρου στο Lancet από αρκετούς ιατρικούς εμπειρογνώμονες.

 

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό, επιβεβαίωσε μόνο την ιδέα ότι η χρήση αδενοϊικών φορέων σε εμβόλια είναι μια ασφαλής μέθοδος, η οποία παρέχει μια σταθερή ανοσολογική ανταπόκριση προς τον Sars-CoV-2 μεταξύ των παραληπτών, δήλωσε ο καθηγητής Ίαν Τζόουνς,  ιολόγος στο πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ.

Ενώ η ποσότητα αυτών των φορέων είναι σχετικά χαμηλή, η χρήση δύο διαφορετικών ορότυπων αδενοϊών στο εμβόλιο Sputnik V, φαίνεται να παρέχει αξιοπρεπή επίπεδα αντισωμάτων και δραστηριότητα Τ-κυττάρων στους ασθενείς, προσθέτει ο Τζόουνς.

Η αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου από ιολόγο του πανεπιστημίου Λάνκαστερ

Το Sputnik V δεν είναι απλώς ένα ασφαλές εμβόλιο που παρέχει ισχυρή ανοσοαπόκριση στον κορονοϊό, αλλά έχει επίσης ένα χαρακτηριστικό που θα μπορούσε ενδεχομένως να το θέσει πάνω από άλλα, πολλά υποσχόμενα εμβόλια, σύμφωνα με τον ιολόγο Μοχάμεντ Μουνίρ, από το πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ.

Η χρήση του φορέα αδενοϊού για την παράδοση του γενετικού υλικού του κορονοϊού, προκειμένου το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα να «μάθει» να τον καταπολεμά, θα μπορούσε να αποδειχθεί αναποτελεσματικό εάν ένας ασθενής αναπτύξει ανοσία και έναντι του αδενοϊού, περιορίζοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της επανα-ανοσοποίησης όταν η επίδραση της αρχικής δόσης εξασθενεί, μετά από ένα ή δύο χρόνια, σημειώνει ο γιατρός.

Το Sputnik V, ωστόσο, δεν έχει τόσο μειονέκτημα, καθώς το ρωσικό εμβόλιο χρησιμοποιεί δύο διαφορετικούς αδενοϊούς στις δύο ενέσεις που απαιτούνται για την ενίσχυση της ανοσίας του σώματος προς τον κορονοϊό, επισημαίνει ο Μουνίρ, στην ανασκόπησή του σχετικά με τα αποτελέσματα της δοκιμής του φαρμάκου, που δημοσιεύθηκε στο Lancet.

Αντιπρόεδρος Βρετανικού Ερυθρού Σταυρού: Δοκιμασμένη τεχνολογία στο Sputnik V

Τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στις αρχικές δοκιμές του Sputnik V, έχουν αποδείξει ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και ότι η χρήση του δεν έχει αρνητικές παρενέργειες, δήλωσε ο Ναντέι Χακίμ, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών και αντιπρόεδρος του Βρετανικού Ερυθρού Σταυρού, στην δική του κριτική.

Προσθέτει ότι αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς ο αδενοϊικός φορέας είναι μια γνωστή και ερευνημένη τεχνολογία, τόσο στη Ρωσία όσο και στο εξωτερικό. Ο Χακίμ συνοψίζει ότι η Ρωσία παραμένει ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στην ανάπτυξη εμβολίων, με μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη τέτοιων φαρμάκων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το Sputnik V θα είναι σύντομα διαθέσιμο στον υπόλοιπο κόσμο, έτσι ώστε η πανδημία να τελειώσει το συντομότερο δυνατό.

Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (321)
Tags:
πανδημία, δοκιμές, περιοδικό, επιστήμονες, Sputnik V, εμβόλιο, κορονοϊός, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK