17:27 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 21
Βρείτε μας

Καθώς το νέο iPhone 12 θα έχει δικτύωση 5G σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Apple, Τιμ Κουκ, ενισχύονται οι απορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του δικτύου αυτού, τα οφέλη του καθώς και το πότε θα γίνει ευρέως διαθέσιμο στην Ελλάδα.

Ο γενικός διευθυντής του αμερικανικού κολοσσού τεχνολογίας, Τιμ Κουκ, τόνισε κατά την παρουσίαση του iPhone 12 ότι σηματοδοτείται η απαρχή μιας νέας εποχής καθώς το νέο κινητό θα έχει δικτύωση 5G. Πώς λειτουργεί, όμως, αυτή η τεχνολογία, τι θα μας προσφέρει και πότε θα έρθει επισήμως στην Ελλάδα;

Καταρχάς, οι συχνότητες για τα δίκτυα 5ης γενιάς αποτελούν μέρος του φάσματος συχνοτήτων το οποίο έχει αποτελέσει αντικείμενο εκτενούς έρευνας εδώ και πολλές δεκαετίες. Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών έχουν αξιολογηθεί από ομάδες ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, καταλήγοντας στο ότι δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία ότι η έκθεση εντός των ορίων προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κινεζική Huawei κυριαρχεί στην παγκόσμια κούρσα του 5G παρά τις πιέσεις που δέχεται από την Ουάσινγκτον. Μάλιστα, από πέρυσι, η κυβέρνηση Τραμπ πιέζει τους συμμάχους της να «μπλοκάρουν» τη Huawei από την ανάπτυξη των δικτύων 5G.

Επί του παρόντος, η τεχνολογία του 5G είναι κατά βάση σε φάση ανάπτυξης και περιορισμένης πιλοτικής λειτουργίας. Ωστόσο, η χρήση του 5G αναμένεται να γενικευθεί παγκοσμίως μέσα στα επόμενα χρόνια.

Το 5G θα συνδέει μεταξύ τους έως και 1.000.000 συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, αφού η χωρητικότητα δικτύου θα είναι έως και 100 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Παράλληλα, θα υπάρχουν μηδενικές καθυστερήσεις στο διαδίκτυο καθώς ο χρόνος απόκρισης θα κατέβει στο ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου. Τέλος, θα καταγράφονται πολύ μεγάλες ταχύτητες σύνδεσης, της τάξης των 10 Gbps.

Πότε θα έρθει στην Ελλάδα το 5G;

Λόγω της πρώιμης φάσης της νέας τεχνολογίας, επί του παρόντος στόχος των παρόχων είναι να ξεκινήσει η δημιουργία διαδικτυακών υποδομών σε κάποιες περιοχές της χώρας από το 2021.

«Στόχος των παρόχων είναι το 2021 να ξεκινήσει η δημιουργία υποδομών σε κάποιες περιοχές της χώρας» επισημαίνει η Wind.

Από την πλευρά της, η Vodafone επισημαίνει ότι ανάπτυξη των δικτύων 5G θα ξεκινήσει μετά τη δημοπράτηση του φάσματος.

«Η ανάπτυξη των δικτύων 5G θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας δημοπράτησης του φάσματος, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το τελευταίο τρίμηνο του 2020» αναφέρει.

Η Cosmote, τέλος, επισημαίνει ότι συμμετέχει σε ερευνητικά χρηματοδοτούμενα έργα για το 5G:

«Συμμετέχουμε δυναμικά σε 19 ερευνητικά χρηματοδοτούμενα έργα του προγράμματος 5G Infrastructure Public Private Partnership (5G-PPP), μέσω του οποίου η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε παγκόσμιο επίπεδο».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συντονίζει ένα πιλοτικό πρόγραμμα ανάπτυξης και λειτουργίας δικτύου 5G στην πόλη των Τρικάλων.

Μέχρι το 2025, κατά προσέγγιση, αναμένεται μία στις τρεις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας να χρησιμοποιεί δίκτυα 5ης γενιάς.

Tags:
Ελλάδα, iPhone 12, iPhone, Huawei 5G, 5G
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK