22:49 01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1659)
0 03
Βρείτε μας

Επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως μετάλλαξη του ιού που προκαλεί την COVID-19 έχει δεκαπλάσια ικανότητα αναπαραγωγής αλλά έχει αδυναμίες.

Για μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2, που προκαλεί την COVID-19, κάνει λόγο μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, αποκαλύπτοντας πως το νέο στέλεχος πολλαπλασιάζεται ταχύτερα από το αρχικό στέλεχος του ιού που εξαπλώθηκε στην αρχή της πανδημίας από την Κίνα.

Σύμφωνα με τη μελέτη το νέο στέλεχος ιού, που ονομάζεται D614G, το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη και έχει γίνει το πιο διαδεδομένο στέλεχος στον κόσμο, είναι πιο μεταδοτικό λόγω της μεγαλύτερης ικανότητας της πρωτεΐνης ακίδων να ανοίγει κύτταρα έτσι ώστε ο ιός να μπορεί να εισέλθει σε αυτά. Οι πρωτεΐνες ακίδων είναι πρωτεΐνες ιϊκής μεμβράνης και είναι υπεύθυνες για την είσοδο των ιών στα κύτταρα.

Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι, ενώ το στέλεχος D614G εξαπλώνεται πιο γρήγορα και αναπαράγεται περίπου 10 φορές ταχύτερα από τον αρχικό ιό, είναι επίσης πιο ευαίσθητο στην εξουδετέρωση από φάρμακα αντισωμάτων και δεν συνδέεται με πιο σοβαρές περιπτώσεις της νόσου.

«Ο ιός D614G ξεπερνά το προγονικό στέλεχος κατά περίπου 10 φορές και αναπαράγεται εξαιρετικά αποτελεσματικά σε πρωτογενή ρινικά επιθηλιακά κύτταρα, τα οποία είναι μια δυνητικά σημαντική τοποθεσία για μετάδοση από άτομο σε άτομο» δήλωσε ο Ραλφ Μπάριτς, καθηγητής επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Στην πραγματικότητα, η μελέτη διαπίστωσε ότι η μετάλλαξη D614G προκαλεί ένα άνοιγμα στο άκρο της ακίδας της πρωτεΐνης, το οποίο επιτρέπει στον ιό να μολύνει πιο εύκολα τα κύτταρα. Ωστόσο, με τον ίδιο τρόπο, το πτερύγιο επιτρέπει αποτελεσματικότερα στα αντισώματα να επηρεάσουν τον ιό. Αυτό θα μπορούσε να το κάνει πιο πιθανό να απενεργοποιηθεί από υποψήφια εμβόλια που βρίσκονται σε δοκιμή.

«Η αρχική πρωτεΐνική ακίδα είχε ένα D σε αυτήν τη θέση και αντικαταστάθηκε από ένα G», δήλωσε ο Γιοσιχίρο Καουαόκα, μελετητης  που συνυπογράφει την έρευνα, προσθέτοντας πως «αρκετές εργασίες είχαν ήδη περιγράψει πως, αυτή η μετάλλαξη καθιστά την πρωτεΐνη πιο λειτουργική και πιο αποτελεσματική για είσοδο στα κύτταρα».

Τι έδειξαν οι εξετάσεις σε ποντίκια

Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματά τους εμβολιάζοντας χάμστερ είτε με τον μεταλλαγμένο ιό D614G είτε με το αρχικό στέλεχος ιού. Στη συνέχεια, οι ερευνητές τοποθέτησαν οκτώ μη μολυσμένα χάμστερ σε κλουβιά δίπλα σε μολυσμένα.

Οι ερευνητές είδαν ότι ο μεταλλαγμένος ιός μεταδόθηκε στα έξι από τα οκτώ χάμστερ μέσα σε δύο ημέρες και σε όλα τα χάμστερ μέχρι την τέταρτη ημέρα. Με τον αρχικό ιό, δεν υπήρξε μετάδοση τη δεύτερη ημέρα. Ωστόσο, όλα τα χάμστερ μολύνθηκαν μέχρι την τέταρτη ημέρα.

«Είδαμε ότι ο μεταλλαγμένος ιός, μεταδίδει καλύτερα αερομεταφερόμενους από τον [αρχικό] ιό, ο οποίος μπορεί να εξηγήσει γιατί κυριάρχησε ο συγκεκριμένος ιός στον άνθρωπο», δήλωσε ο Καουαόκα.

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι και τα δύο χάμστερ που είχαν μολυνθεί με τα μεταλλαγμένα και τα αρχικά στελέχη παρουσίασαν το ίδιο ιϊκό φορτίο και τα ίδια συμπτώματα, με τα χάμστερ με το μεταλλαγμένο στέλεχος να χάνουν λίγο περισσότερο βάρος ενώ είναι άρρωστοι. Οι επιστήμονες κατέληξαν επομένως στο συμπέρασμα ότι, ενώ το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πιο μολυσματικό, δεν προκαλεί ιδιαίτερα χειρότερη ασθένεια στους ξενιστές.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι επειδή η COVID-19 είναι μια νέα ασθένεια, η εξέλιξή της δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή. «Το SARS-CoV-2 είναι ένα εντελώς νέο ανθρώπινο παθογόνο και η εξέλιξή του σε ανθρώπινους πληθυσμούς είναι δύσκολο να προβλεφθεί» κατέληξε ο Μπάριτς.

«Για τη μέγιστη προστασία της δημόσιας υγείας, πρέπει να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε και να κατανοούμε τις συνέπειες αυτών των νέων μεταλλάξεων στη σοβαρότητα της νόσου, τη μετάδοση, το εύρος του ξενιστή και την ευπάθεια στην ανοσία που προκαλείται από εμβόλια» πρόσθεσε ο Μπάριτς.

Θέμα:
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1659)
Tags:
μετάλλαξη, ιός, έρευνα, επιστήμονες, COVID-19, SARS-CoV-2, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK