23:55 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 30
Βρείτε μας

Ο Μπενουά Μαντελμπρότ, ο Γαλλοαμερικανός μαθηματικός που επινόησε τον όρο φράκταλ και τη θεωρία τραχύτητας, τιμάται σήμερα από το Doodle της Google.

Τον «πατέρα» των φράκταλ ή αλλιώς της μορφοκλασματικής γεωμετρίας, τον Μπενουά Μαντελμπρότ, τιμά η Google με το σημερινό Doodle της.

Ο Μαντελμπρότ ήταν ο Γαλλοαμερικανός μαθηματικός ο οποίος αν και ασχολήθηκε με ένα ευρύ φάσμα, όπως μαθηματικά φυσικών επιστημών και ποσοτική χρηματοοικονομική ανάμεσα σε άλλα, ήταν εκείνο που έδωσε το όνομα «φράκταλ» στην κατηγορία των μαθηματικών αντικειμένων με ακανόνιστα περιγράμματα, τα οποία μπορούν να μιμηθούν διάφορα ακανόνιστα γεωμετρικά σχήματα που συναντώνται στη φύση.

Γεννημένος στις 20 Νοεμβρίου του 1924 στη Βαρσοβία, κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Δημοκρατίας της Πολωνίας, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Wikipedia, ο Μαντελμπροότ ήταν εκείνος που δημιούργησε την πρώτη «θεωρία της τραχύτητας», εντοπίζοντας «τραχύτητα» σε σχήματα βουνών, στη δομή των φυτών, στη δομή των αιμοφόρων αγγείων, αλλά και στην ομαδοποίηση των γαλαξιών. Ως σκοπό της αναζήτησής του έθεσε τη δημιουργία ενός μαθηματικού τύπου που θα μπορούσε να μετρήσει τη συνολική «τραχύτητα» τέτοιων αντικειμένων στη φύση.

Εξαιτίας των σπουδών του στις ΗΠΑ, μπόρεσε να χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικούς υπολογιστές ώστε να απεικονίσει τα φράκταλ και να δείξει πως η οπτική πολυπλοκότητα είναι δυνατόν να δημιουργηθεί από απλούς κανόνες.

Tags:
Google Doodle, Επιστήμη, Μαθηματικά
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK