16:03 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Με τη βοήθεια ενός drone οι ειδικοί επιθεώρησαν τον χώρο του αντιδραστήρα 5 του Τσερνόμπιλ για να εξετάσουν την ύπαρξη πυρηνικών αποβλήτων.

Στην επίλυση ενός μυστηρίου που αφορούσε στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ βοήθησε η πτήση ενός drone της εταιρείας Flyability με έδρα την Ελβετία.

Το μυστήριο είχε να κάνει με το αν υπήρχαν ακόμη πυρηνικά απόβλητα σε έναν από τους αντιδραστήρες που βρίσκονταν εκτός λειτουργίας στη μονάδα.

Όπως εξήγησε εκπρόσωπος της εταιρείας Flyability «Κατά τη στιγμή της καταστροφής, το πέμπτο μπλοκ του εργοστασίου του Τσερνομπίλ ήταν υπό κατασκευή και σχεδόν ολοκληρoμένο. Δεδομένης της βιασύνης για εκκένωση, δεν υπήρχε κανένα αρχείο για το αν οι δεξαμενές συγκράτησης στον αντιδραστήρα 5 είχαν λάβει ποτέ τις ράβδους ουρανίου για τις οποίες είχαν κατασκευαστεί».

Μετά από 33 χρόνια από την καταστροφή στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, η ομάδα παροπλισμού έπρεπε να γνωρίζει αν παραμένουν πυρηνικά απόβλητα στον αντιδραστήρα. Όπως ένας ιπτάμενος ντετέκτιβ, το drone της Flyability ανέλαβε την υπόθεση.

Πρωτιά για πτήση drone

H Flyability αποτελεί μια πλατφόρμα drone για χρήση σε εσωτερικούς χώρους, για ιπτάμενες αποστολές που είναι πολύ δύσκολες ή επικίνδυνες για τους ανθρώπους. Το να πετάξεις στην καρδιά μιας από τις μεγαλύτερες πυρηνικές καταστροφές του κόσμου σίγουρα πληροί και τα δύο κριτήρια.

Το Elios 2 χρησιμοποιείται συνήθως για επιθεωρήσεις σε πυρηνικούς σταθμούς. Αξιωματούχοι της εταιρείας λένε ότι οι αποστολές βελτιώνουν την ασφάλεια και μειώνουν σημαντικά το χρόνο που το εργοστάσιο κλείνει για επιθεώρηση και συντήρηση. Ωστόσο, ήταν η πρώτη φορά που ένα αεροσκάφος Flyability πέταξε μια αποστολή ως μέρος του παροπλισμού των εγκαταστάσεων.

Μια αγχωτική πτήση

«Η αποστολή του Τσερνομπίλ ήταν αγχωτική, επειδή το τείχος που έπρεπε να πετάξουμε ήταν πάνω από 230 πόδια ύψος, οπότε δεν υπήρχε τρόπος να πάρουμε πίσω το drone πίσω αν το σήμα χανόταν», εξήγησε ο Τσαρλς Ρέι, διευθυντής εκπαίδευσης της Flyability και ένας από τους ηγέτες της αποστολής. «Αλλά η αποστολή ήταν μεγάλη επιτυχία και οι υπεύθυνοι στο Τσερνομπίλ ήταν πολύ ευχαριστημένοι με το βίντεο και τις εικόνες που μπορούσαμε να συλλέξουμε μέσα στον αντιδραστήρια 5».

Η ομάδα παροπλισμού του Τσερνομπίλ είχε μικρή εμπειρία με τη χρήση drone για τη συλλογή οπτικών δεδομένων από απόσταση. Το Elios 2 παρουσίασε ένα μοναδικό εργαλείο για την εργασία, καθώς βρίσκεται μέσα σε ένα προστατευτικό κλουβί, επιτρέποντάς του να εισέλθει σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους προκειμένου να συλλέξει οπτικά δεδομένα για σκοπούς επιθεώρησης.

«Αν και ο αντιδραστήρας είναι δομικά υγιής, η πρόσβαση στις περιοχές εντός των οποίων ενδέχεται να είχαν αποθηκευτεί πυρηνικά απόβλητα ήταν αδύνατη, επειδή οι είσοδοι ήταν πολύ υψηλές από το έδαφος», είπε ο Ρέι, προσθέτοντας ότι οι πιλότοι του drone έπρεπε να σταθούν στη μέση του αντιδραστήρα σε βάθος 82 ποδιών.

Το μυστήριο λύθηκε

Τα αποτελέσματα από την επιθεώρηση και τα οπτικά δεδομένα από το drone Elios 2 διαπίστωσαν ότι οι δεξαμενές ήταν κενές, χωρίς πυρηνικά απόβλητα.

«Αυτά τα ευρήματα ήταν σημαντικά», δήλωσε εκπρόσωπος της Flyability. «Δεν υπήρχαν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι πισίνες συγκράτησης ήταν άδειες. Μετά την αποστολή, η ομάδα παροπλισμού του Τσερνομπίλ σχεδίαζε να συμπεριλάβει τα οπτικά στοιχεία που συγκέντρωσε το Elios 2 σε μια έκθεση που υποβλήθηκε στις διεθνείς αρχές σχετικά με την κατάσταση των αντιδραστήρων του εργοστασίου» συμπλήρωσε.

Tags:
πυρηνική καταστροφή Τσερνόμπιλ, Τσερνόμπιλ, πυρηνικός αντιδραστήρας, πυρηνικό εργοστάσιο, πυρηνικό ατύχημα, πυρηνικός σταθμός, drones, Drone, πυρηνικά απόβλητα, πυρηνικά
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK