22:48 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Απάντηση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι εάν χρειαστεί θα επαναληφθεί η επιχείρηση του 1974 έδωσε από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Δεν θα καμφθούμε, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε», απάντησε ο Νίκος Αναστασιάδης σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις προκλητικές τουρκικές δηλώσεις και τα περί επανάληψης του 1974 που εξαπολύει συχνά η Άγκυρα.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, όπου αυτή την ώρα αναγορεύεται επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής στο Μέγαρο Μουσικής σε τελετή του ΑΠΘ.

«Βρίσκεται μακράν της οποιασδήποτε ευρωπαϊκής αρχής, μια χώρα που είναι και υποψήφια προς ένταξη. Ακούσατε άλλη ευρωπαϊκή χώρα να απειλεί την οποιαδήποτε τρίτη χώρα; Ακούσατε κάποια άλλη χώρα προηγμένη χώρα να επαίρεται για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή για τις στρατιωτικές ενέργειες στις οποίες προβαίνει; Συνεπώς δεν θα ήθελα να σχολιάσω πέραν του ότι η υπόθεση της Κύπρου είναι υπόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να καμφθούμε κάτω από οποιεσδήποτε απειλές. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

​Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους αν τον ανησυχεί η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, είπε όπως «έχουμε δηλώσει και στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, αποδεικνύοντας την αποφασιστικότητα, αλλά και την πολιτική μας βούληση να συμμετάσχουμε στον όποιον διάλογο ο ΓΓ κρίνει αναγκαίο, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, έτσι ώστε να υπάρξει ένα γόνιμο έδαφος για ένα δημιουργικό διάλογο, προκειμένου να εξευρεθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος».

Σε ερώτηση δε για το αν υπάρχει αλληλεγγύη από πλευράς Ευρώπης, ο Πρόεδρος είπε:

«Από ό,τι και οι ίδιοι καταγράφετε, για πρώτη φορά η ΕΕ έχει αποφασίσει στοχευμένα μέτρα εναντίον της Τουρκίας για τις έκνομες ενέργειες στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας αποστερούσα ή προσπαθώντας να αποστερήσει την ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

Σε άλλη ερώτηση εάν τον ανησυχεί η στάση του Προέδρου της Τουρκίας, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «αυτό που μας θωρακίζει είναι το διεθνές δίκαιο. Και η όλη πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνάψει ή και να ενισχύσει και να έχει άριστες σχέσεις με τις γείτονες χώρες. Ο καθορισμός της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τον Λίβανο με βάση τη διεθνή Συνθήκη του Δικαίου της Θάλασσας του 1982 οχυρώνουν και κατοχυρώνουν τα κεκτημένα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, οι όποιες έκνομες ενέργειες δεν δημιουργούν το όποιο έννομο αποτέλεσμα».

Επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ ο Νίκος Αναστασιάδης

O πρόεδρος Αναστασιάδης αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας της Νομικής σχολής του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ομόφωνης απόφασης της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, η τιμητική αναγόρευση γίνεται σε αναγνώριση του πολιτικού σθένους του Τιμωμένου σε κρίσιμες στιγμές της πρόσφατης ιστορίας της πατρίδας του και για την εν γένει προσφορά του, ιδίως στον τομέα των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με άλλες χώρες, με γνώμονα την επίλυση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων, την εμπέδωση της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο και τη διασφάλιση της ευημερίας των κατοίκων στο σύνολο της Κύπρου.

Παρόντες στην αγόρευση ειναι ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, και φορείς της πόλης.

Διαβάστε επίσης:

Βίντεο για την άλωση της Κωνσταντινούπολης στην τελετή που μίλησε ο Ερντογάν

Ερντογάν προς Ευρώπη: Το φίδι της τρομοκρατίας που ταΐζετε θα γυρίσει να σας δαγκώσει

Tags:
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Κύπρος, Τουρκία, Θεσσαλονίκη, Νίκος Αναστασιάδης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK