09:19 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Την αλιευτική παράδοση και δράση που έχει ο δήμος Θερμαϊκού, αλλά και το ενδιαφέρον επενδυτών προσπαθεί να αξιοποιήσει η διοίκηση του δήμου και αποφάσισε να δημιουργήσει ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και μαρίνα.

Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, αλλά και μαρίνα, επιθυμεί να δημιουργήσει στα όριά του, ο δήμος Θερμαϊκού. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε υπέρ.

Η απόφαση, ειδικά όσον αφορά την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα και, όπως ανέφερε στο Sputnik, ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιώργος Τσαμασλής, «από ότι ξέρω, σε όλη την Ελλάδα δεν δέχονται τέτοιες δραστηριότητες».

Ο Δήμος Θερμαϊκού προέκυψε από την συνένωση τριών δήμων, της Νέας Μηχανιώνας, της Επανομής και του Θερμαϊκού. Περιοχές που όλες «αγκαλιάζονται» από τα νερά του Θερμαϊκού κόλπου.

Η ναυτική παράδοση στην περιοχή της Ν. Μηχανιώνας είναι μεγάλη. Στην περιοχή, λειτουργεί ιχθυόσκαλα και είναι η βάση του μεγαλύτερου στόλου μηχανοτρατών στην Ελλάδα. Επίσης, λειτουργεί μία από τις σχολές Εμποροπλοιάρχων της χώρας. Η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία της μαρίνας και της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, αφού εισέπραξε το ενδιαφέρον επενδυτών.

«Πράγματι είναι πρωτοποριακή η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μας. Εμείς κάναμε τρεις προτάσεις περιοχών, όπου θέλουμε να γίνει η μαρίνα και η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Το Ειδικό Χωρικό είναι αυτό που ορίζει τις χρήσεις γης. Προτείνουμε, λοιπόν, στον μελετητή - που θα αποφασίσει την καταλληλότερη περιοχή - δύο περιοχές στη Μηχανιώνα και μία στην Επανομή. Η μία, στη Μηχανιώνα, είναι στην περιοχή που είναι η Σχολή Εμπορικού Ναυτικού, η δεύτερη περιοχή που προτείνουμε, είναι κοντά στο αλιευτικό λιμάνι, προς την Επανομή και η τρίτη περιοχή που προτείνουμε, είναι στο λιμάνι της Επανομής, δεξιά προς το Αγνάντι», εξήγησε στο Sputnik ο κ. Τσαμασλής.

Η απόφαση της δημιουργίας ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, που θα εξυπηρετεί μικρά και μεσαία σκάφη, σε συνδυασμό με τη δημιουργία μαρίνας, αναμένεται, σύμφωνα με τον δήμαρχο, να φέρει πολλαπλά οφέλη και ανάπτυξη στην περιοχή.

«Είδα τη μεγάλη ανάγκη να εξυπηρετηθούν τα πλοία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Θερμαϊκού και σε όλη τη Μακεδονία. Αυτά δεν έχουν πουθενά να εξυπηρετηθούν. Πρώτα, λοιπόν, είναι η ανάγκη αυτών των σκαφών. Δεύτερον, είδα το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει και από επενδυτές. Και τα δύο αυτά, συνδυαστικά, βγάζουν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, το οποίο υποστηρίζω με κάθε τρόπο, γιατί έτσι λειτουργεί η ανάπτυξη. Θα εξυπηρετηθούν οι επαγγελματίες και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, θα αναπτυχθούν τομείς που έχουν σχέση και με τη ναυτιλία και με το εμπόριο», είπε ο δήμαρχος Θερμαϊκού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το Ειδικό Χωρικό θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2020, όπου αναμένεται να εκδοθεί και σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

«Μετά από την χωροθέτηση, ο δήμος θα κάνει μία πρόσκληση ενδιαφέροντος προς εταιρείες. Όταν ολοκληρωθεί το χωρικό, θα λυθούν τα χέρια όλων των επενδυτών και, πολύ γρήγορα, θα έχουμε σοβαρές επενδύσεις, οι οποίες θα δώσουν λύσεις στο πρόβλημα της περιοχής, αλλά και όλης της Μακεδονίας, διότι δεν υπάρχουν ανάλογες μονάδες σε όλη την περιοχή», κατέληξε ο κ. Τσαμασλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

To Sputnik μπήκε στην Τεκτονική Στοά της Θεσσαλονίκης - Βίντεο

«Μ - Macedonia the Great»: Αυτό είναι το σήμα για τα προϊόντα της Μακεδονίας

Μια υπόγεια διάβαση έγινε δημοτικό γυμναστήριο στον Δήμο Παύλου Μελά – Φωτογραφίες

Tags:
Θερμαϊκός, Θεσσαλονίκη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK