20:05 31 ΜΑΡΤΙΟY 2020
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Στη βόρεια πύλη της ΔΕΘ θα συγκεντρωθούν το Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη τη χώρα, ενώ κάποιοι αναμένεται να έρθουν με τα τρακτέρ τους. Οι αγρότες έχουν στήσει μπλόκα σε διάφορες πόλεις, ενώ αναμένεται να στηθούν και νέα.

Ραντεβού στη βόρεια πύλη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) το Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, δίνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι απ’ όλη τη χώρα όπου θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Σήμερα το πρωί, μέλη της «Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων» κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) κάλεσαν τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, ενώ περιγράφοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στις χαμηλές τιμές που καλούνται να πουλήσουν τις σοδειές τους, στα προβλήματα που προκαλούνται από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στο εμπάργκο στη Ρωσία.

«Με το εμπάργκο δεν πουλάμε εμείς τα ροδάκινα, αλλά οι Γερμανοί συνεχίζουν να πωλούν τα αυτοκίνητα τους στη Ρωσία. Στην Ισπανία οι αγρότες παίρνουν αποζημίωση από το κράτος επειδή δεν μπορούν να πουλήσουν προϊόντα στη Ρωσία. Εξαιτίας του εμπάργκο που δεν πουλάμε τα ροδάκινα στη Ρωσία εμείς πουλήσαμε τα επιτραπέζια ροδάκινα 1 και 2 λεπτά το κιλό. Δεν μπορούμε να ζήσουμε με τέτοιες τιμές», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου, Διαμάντω Κριτικού.

Στα προβλήματα επιβίωσης που βιώνουν όλοι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος της «Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων» κ. Ρίζος Μαρούδας. Μεταξύ αυτών είναι οι χαμηλές τιμές που αναγκάζονται να πωλούν τα προϊόντα τους και για το λόγο αυτό ζητούν κατώτατες εγγυημένες τιμές, οι αυξήσεις που καλούνται να πληρώσουν στις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ, οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και το ακριβό πετρέλαιο που πληρώνουν ζητώντας να είναι αφορολόγητο.

Ο κ. Μαρούδας αναφερόμενος στη ΚΑΠ, είπε ότι επιδοτούνται τα προϊόντα που καταλήγουν στη βιομηχανία καθώς ο αγρότης έτσι αναγκάζεται να καλλιεργεί προϊόντα που επιδοτούνται τονίζοντας μάλιστα όταν εάν υπήρχε εθνική στρατηγική στη γεωργία η χώρα μας θα μπορούσε να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες της και να μην κάνει εισαγωγές σε μια σειρά προϊόντων όπως φασόλια, φακές, πατάτες κλπ.

Πού έχουν στήσει μπλόκα οι αγρότες

Σύμφωνα με τον κ. Μαρούδα, οι αγρότες έχουν στήσει μπλόκα σε Ηράκλειο, Μεσσηνία, Αργολίδα, Φθιώτιδα, Καρδίτσα, Τύρναβο, Πλατύκαμπο, ενώ τις επόμενες ημέρες θα στηθούν και άλλα μπλόκα.

«Το Σάββατο θα έρθουν αγρότες από όλη τη χώρα. Εμείς από τη Θεσσαλία θα έρθουμε με 15-20 λεωφορεία. Το συλλαλητήριο είναι στις 12 έξω από τη βόρεια πύλη της ΔΕΘ που γίνεται η Agrotica», δήλωσε ο κ. Μαρούδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βίντεο: Στον δρόμο με τα τρακτέρ οι αγρότες του Τυρνάβου

Οι αμερικανικοί δασμοί «στραγγαλίζουν» παραγωγούς ροδάκινου και κονσερβοποιούς στη βόρεια Ελλάδα

Tags:
εμπάργκο, ΔΕΘ, μπλόκο, κινητοποιήσεις, κινητοποίηση, Θεσσαλονίκη, αγροτικές εκτάσεις, αγροτικά προϊόντα, αγρότες
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK