09:42 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Αγανακτισμένες από την αβεβαιότητα των 10μηνων συμβάσεων εργασίας, τους ιδιαίτερα χαμηλούς μισθούς, αλλά και τη μη έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων είναι οι καθαρίστριες των σχολικών κτιρίων, οι οποίες, στις 6 και 7 Φεβρουαρίου, κατεβαίνουν σε 48ωρη απεργία.

«Μαζεύουν» σκούπες και φαράσια οι καθαρίστριες των σχολείων όλης της χώρας, καθώς στις 6 και 7 Φεβρουαρίου 2020 θα πραγματοποιήσουν 48ωρη απεργία.

Οι καθαρίστριες των σχολικών μονάδων, στην πλειονότητά τους απασχολούνται με 10μηνες συμβάσεις, παρότι πολλές εξ αυτών εργάζονται περισσότερα από 15 έτη, ενώ ο μισθός τους - κατά μέσο όρο - δεν ξεπερνά τα 300-350 ευρώ τον μήνα. Επιπλέον, σημειώνεται, όπως λένε, μεγάλη καθυστέρηση στην απόδοση των μισθών τους, με αποτέλεσμα να μην πληρώνονται κάθε μήνα, αλλά ακόμη και με τετράμηνη καθυστέρηση.

«Ζητούμε μόνιμη και πλήρη εργασία, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και όχι κάθε Ιούνιο να σταματάμε και να μην ξέρουμε εάν θα προσληφθούμε ξανά τον Σεπτέμβριο. Οι περισσότερες καθαρίστριες έχουν πολλά έτη εργασίας, κάποιες είναι άνω των 50 ετών, αν δεν τις προσλάβουν τον Σεπτέμβριο που θα πάνε να δουλέψουν;» είπε στο Sputnik η πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Σχολικών Κτιρίων Θεσσαλονίκης, κ. Μαρία Κοσμίδου.

Μάλιστα, όπως ανέφερε η ίδια, ζητούν άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών προκειμένου να συζητήσουν μαζί του τα αιτήματά τους.

«Πληρωνόμαστε για τις αίθουσες που καθαρίζουμε, αλλά δεν πληρωνόμαστε για τα εργαστήρια ή τους κοινόχρηστους χώρους που καθαρίζουμε. Καθαρίζουμε κάθε μέρα 10 αίθουσες και τους άλλους χώρους και θα πληρωθούμε 300 ευρώ τον μήνα. Πολλοί Δήμοι δεν μας δίνουν τα μέσα ατομικής προστασίας. Πολλές αντιμετωπίζουν θέμα μπούλινγκ από τους διευθυντές των σχολείων, ότι δεν καθαρίζουν καλά. Έχω περίπτωση συναδέλφισσας που κάθε μέρα ο διευθυντής του σχολείου της αφήνει ραβασάκι ότι δεν καθάρισε καλά», τόνισε η κ. Κοσμίδου.

Αφίσα απεργίας σχολικών καθαριστριών
© Φωτογραφία : ΕΝ.ΕΡΓΑ
Αφίσα απεργίας σχολικών καθαριστριών

Και πρόσθεσε, ότι, τώρα με τις ιώσεις, οι διευθυντές των σχολείων ζητούν από τις καθαρίστριες να πηγαίνουν μισή ώρα μετά το πέρας των μαθημάτων και τους ζητούν να δουλέψουν περισσότερο σε όλους τους χώρους.

Από τις 9.500, οι 1.500 είναι μόνιμες

Σύμφωνα με την κ. Κοσμίδου, πανελλαδικά, οι καθαρίστριες των σχολικών κτιρίων είναι περίπου 9.500, ενώ, όπως λέει, από αυτές, περίπου οι 1.500 είναι μόνιμες.

Στο πλευρό των καθαριστριών τάσσεται και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, που σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, τονίζει:

«Οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολικών κτιρίων που καθημερινά δίνουν τον προσωπικό τους αγώνα, προκειμένου οι σχολικές αίθουσες να είναι καθαρές και έτοιμες να υποδεχθούν τα παιδιά και τους καθηγητές στα σχολεία, είναι αδιανόητο να εισπράττουν την αβεβαιότητα και την απλήρωτη εργασία».

Τέλος, να σημειωθεί ότι στις 6 Φεβρουαρίου οι καθαρίστριες θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από υπουργεία και οργανισμούς στην Αθήνα, ενώ την επομένη, στις 7 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις στους Δήμους όλης της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μήνυσαν διευθυντή του ΟΤΕ οι εργαζόμενοι απεργοί στη Θεσσαλονίκη

Tags:
σχολεία, συμβάσεις, απεργία, καθαρίστριες, καθαρίστρια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK