11:49 15 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Αυξάνονται τα περιστατικά βίας από ασθενείς και συνοδούς κατά εργαζομένων σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπου σημειώνονται ακόμα και επεισόδια βαριάς χειροδικίας.

Πλήρωμα ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ πριν από, περίπου, 10 ημέρες κλήθηκε να μεταβεί σε οικία στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης για να παράσχει τις πρώτες βοήθειες. Στο σπίτι έμειναν Αλγερινοί μετανάστες και η μητέρα του ενός παρουσίασε πρόβλημα υγείας. Λίγα λεπτά αργότερα, τα δύο μέλη του πληρώματος δέχτηκαν προπηλακισμό από τους οικείους της ασθενούς, οι οποίοι, για να γλιτώσουν, κλειδώθηκαν μέσα στο ασθενοφόρο περιμένοντας τη βοήθεια της αστυνομίας.

«Δύο συνάδελφοι προπηλακίστηκαν όταν πήγαν να παράσχουν βοήθεια σε ένα σπίτι στους Αμπελόκηπους, που διαμένουν μετανάστες, νομίζω Αλγερινοί. Κινδύνεψαν οι συνάδελφοι, κλήθηκε η Αστυνομία και μπόρεσαν και έφυγαν», δήλωσε στο Sputnik ο γραμματέας των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, κ. Χρήστος Βεντούλης.

Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης δηλώνουν ανήσυχοι και επισημαίνουν ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, δηλαδή όταν καλούνται να πάνε σε περιστατικά προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν σε διαμερίσματα, δεν μπορούν να πάρουν μέτρα προφύλαξης, πέρα από το γνωστοποιούν τα περιστατικά βίας, όταν αυτά γίνονται. Αντίθετα, όπως λένε, όταν καλούνται να μεταβούν σε hotspot τότε πηγαίνουν με τη συνοδεία Αστυνομίας.

Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκαν, όταν, τον Οκτώβριο του 2016, πρόσφυγες και μετανάστες σε hotspot του Ωραιοκάστρου, μετά από τροχαίο δυστύχημα με θύμα μια γυναίκα που διέμενε εκεί, επιτέθηκαν στο πλήρωμα του ΕΚΑΒ τραυματίζοντας, μάλιστα, έναν εργαζόμενο.

«Στα hotspot πλέον πάμε μόνο με συνοδεία Αστυνομίας. Αλλά με τα σπίτια που νοικιάζει στους μετανάστες η Ύπατη Αρμοστεία, αν έχει μια κλήση το 166, αυτή τη στιγμή, δεν ξέρουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε ακόμη. Γιατί δεχόμαστε μια κλήση, πάμε να βοηθήσουμε, όμως οι άνθρωποι εκεί και οι δομές που τους έχουν φέρει, δεν τους έχουν ενημερώσει καθόλου για το ποιες είναι οι δομές της χώρας μας. Δεν γνωρίζουν τι είναι το 166, ποιοι είναι αυτοί που πηγαίνουν εκεί. Πάμε να τους βοηθήσουμε, δεν πάμε να τους πιάσουμε. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και δεν ξέρουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε», τόνισε ο κ. Βεντούλης.

Περιστατικά βίας και στα νοσοκομεία

Από την άλλη πλευρά, στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ειδικά κατά τις ημέρες εφημερίας του, πληθαίνουν τα περιστατικά βίας κατά γιατρών, νοσηλευτών αλλά και εργαζομένων.

Πριν λίγες ημέρες στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», όπως περιέγραψε στο Sputnik, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο, κ. Παναγιώτης Τουχτίδης, κυρία που συνόδευε την άρρωστη μητέρα της, αρνήθηκε να βγει από το εξεταστήριο, όπως της ζήτησε μια νοσοκόμα. Η την απώθησε και, στη συνέχεια, κλήθηκε σεκιούριτι προκειμένου η γυναίκα να οδηγηθεί εκτός του χώρου. Το περιστατικό σοκάρει: Η συνοδός άρπαξε τη γυναίκα σεκιούριτι από τα μαλλιά και την χτύπησε πάνω σε ένα πάγκο.

Πριν μία εβδομάδα, νοσηλεύτρια, που ζήτησε από τον σύζυγο ασθενούς γυναικολογικής κλινικής να βγει από το θάλαμο, υπέστη τις απειλές του με φράσεις όπως: «Θα σε περιμένω έξω και θα δεις τι θα πάθεις». Απειλές, όμως, δέχτηκε και μια γιατρός καρδιολόγος όταν συνοδός ασθενή την πλησίασε σε απόσταση αναπνοής, ζητώντας να δει γρήγορα τον συγγενή του και απειλώντας τη, όπως καταγγέλλει το Σωματείο. Αυτά είναι μερικά από τα περιστατικά βίας, τα οποία, όπως λέει ο κ. Τουχτίδης, τα τελευταία πέντε χρόνια, αυξάνονται.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μία από τις γενεσιουργές αιτίες είναι η κρίση και ο κοινωνικός αυτοματισμός, αλλά και οι ενοχές που μπορεί να έχει ο συνοδός ότι παραμέλησε το πρόβλημα υγείας του δικού του προσώπου. Όσον αφορά τα μέτρα προφύλαξης, τόνισε, ότι ενημερώνουν άμεσα τη διοίκηση του νοσοκομείου η οποία πλέον προχωρά σε μηνύσεις κατά των βίαιων συνοδών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δήμαρχος Κατερίνης στο Sputnik: Πώς θα μου πάρουν την Πέτρα για πρόσφυγες, όταν τη θέλει η Google

Εκατό άτομα με αναπηρία θα γνωρίσουν το χιόνι με πρωτοβουλία του Δήμου Νάουσας

Tags:
Θεσσαλονίκη, νοσηλευτές, γιατροί, βία, νοσοκομεία, μετανάστες, πρόσφυγες
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK