21:23 04 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
0 10
Βρείτε μας

Μέρες 2012 βιώνουν έμποροι, καταστηματάρχες, ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη. Ο κορονοϊός έχει νεκρώσει την αγορά και τις κοινωνικές δραστηριότητες με αποτέλεσμα οι ταμειακές μηχανές να είναι άδειες. Πίστωση χρόνου για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων ζητούν οι επαγγελματίες από την κυβέρνηση.

Μνήμες 2012 βιώνει η αγορά της Θεσσαλονίκης, τότε που η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έπληξε βαρύτατα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, πολυκαταστήματα, καφετέριες, εστιατόρια, ψητοπωλεία, ξενοδοχεία. Οι επιχειρήσεις βρίσκονται, λόγω κορονοϊού, σε χαμηλούς τζίρους και οι καταστηματάρχες αρχίζουν να αναβιώνουν, όπως λένε, την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Η αγορά έχει «νεκρώσει» και, όπως λέει στο Sputnik ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Παντελής Φιλιππίδης, δεν πηγαίνουν πελάτες να αγοράσουν προϊόντα. Ο μεγαλύτερος φόβος των εμπόρων είναι πόσο θα χειροτερέψει η κατάσταση, καθώς η εξάπλωση του κορονοϊού είναι σε εξέλιξη.

«Η κατάσταση είναι τραγική. Όπως καταλαβαίνετε, λόγω των γεγονότων, δεν κυκλοφορεί άνθρωπος. Τα πράγματα δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο, μετά από μια δύσκολη πορεία που είχαμε όλο το 2019 με κακές (σ.σ. εννοεί ότι δεν προσέλκυσαν κόσμο) εκπτώσεις, άσχημα ποσοστά μείωσης τζίρου στις γιορτές. Ήρθε και ο κορονοϊός και το τελείωσε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλιππίδης.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ζητά από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για όλον τον εμπορικό και επαγγελματικό κόσμο, σε ολόκληρη τη χώρα, μεταθέτοντας τις ημερομηνίες πληρωμής των οφειλών προς το δημόσιο ή και αυξάνοντας τον αριθμό των δόσεων κάποιων οφειλών.

«Δεν είμαστε αιθεροβάμονες, καταλαβαίνουμε σε ποια κατάσταση είναι το κράτος. Θεωρώ ότι αυτός ο χρόνος που περνάμε αυτή τη δοκιμασία, θα πρέπει να θεωρηθεί νεκρός χρόνος. Δηλαδή, αν τελειώσει ο ιός, για παράδειγμα σε δύο-τρεις μήνες, και κάποιος είχε 120 δόσεις, ας γίνουν 123 οι δόσεις, δεν χάθηκε ο κόσμος. Παράλληλα, και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις να πάνε δυο-τρεις μήνες μετά, ανάλογα με το πόσο θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση», σημείωσε ο ίδιος.

Πτώση τζίρου στα καφέ και εστιατόρια

Πτώση τζίρου καταγράφουν και οι χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως οι καφετέριες, τα μπαράκια, τα εστιατόρια, καθώς ο κόσμος φοβάται να βγει και να συναθροιστεί σε κλειστούς χώρους.

Μιλώντας στο Sputnik, ο κ. Φίλιππος Αποστολίδης, ιδιοκτήτης καφέ και εστιατορίου στη Θεσσαλονίκη, ανέφερε ότι η πτώση του τζίρου στην καφετέριά του αγγίζει ήδη το 40% ενώ στο εστιατόριο του που βρίσκεται κοντά στο Μέγαρο Μουσικής αγγίζει το 70% εξαιτίας των ακυρώσεων παραστάσεων, συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων.

«Ο δεύτερος κλάδος, μετά τα τουριστικά γραφεία που χτυπήθηκαν αμέσως λόγω ακυρώσεων, είμαστε εμείς. Ζούμε εποχές 2012. Επικρατεί γενική αβεβαιότητα και είμαστε ξανά σε αχαρτογράφητα νερά», ανέφερε ο κ. Αποστολίδης.

Χωρίς πληρότητα τα ξενοδοχεία

Μετά το κύμα των ακυρώσεων, οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης βιώνουν το δεύτερο χτύπημα λόγω του κορονοϊού, καθώς δεν υπάρχουν κρατήσεις. Η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων της Θεσσαλονίκης, Ανδρέα Μανδρίνο, είναι κυριολεκτικά στο ναδίρ, κάτω του 20% όταν σε κανονικές συνθήκες θα ήταν 75%-80%. Μάλιστα, οι ξενοδόχοι ανησυχούν για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, αλλά και για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

«Το μεγάλο μας πρόβλημα δεν είναι οι ακυρώσεις, που υπάρχουν αρκετές, αλλά το ότι δεν υπάρχουν κρατήσεις. Αυτό είναι το κυρίαρχο. Είναι πολύ έντονη η πτώση στο ποσοστό πληρότητας, τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη. Είναι κάτω από 20% και έχει σαφή καθοδική τάση. Να σας πω ότι, σε μια τέτοια περίοδο, η πληρότητα θα ήταν 75%-80%. Με τόσα λίγα έσοδα είναι πολύ δύσκολη και η βιωσιμότητα των ξενοδοχείων και, κυρίως, η διατήρηση των θέσεων εργασίας», επισήμανε ο κ. Μανδρίνος και πρόσθεσε:

«Έχουν γίνει προτάσεις στην κυβέρνηση και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία και από το ΣΕΤΕ και η Ένωση Ξενοδόχων έστειλε τις προτάσεις της στον υπουργό. Από εκεί και πέρα, περιμένουμε. Αυτό που θέλουμε, δεν είναι κάποια επιδότηση, αλλά οι εφάπαξ πληρωμές του δημοσίου και τις εισφορές μας προς το ΙΚΑ να μετατραπούν σε κάποιες δόσεις».

Tags:
εμπορικά καταστήματα, οικονομία, Θεσσαλονίκη, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK