04:59 04 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Περίπου 2.385 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στον Δήμο Θεσσαλονίκης καλούνται να ανοίξουν από τη Δευτέρα 25 Μαΐου και να τοποθετήσουν περισσότερα τραπεζοκαθίσματα σε πεζοδρόμια και δημόσιους χώρους. Δεν πρέπει να χαθούν θέσεις εργασίας, αλλά ούτε και να γίνει η πόλη ένα απέραντο τραπεζοκάθισμα.

Τη δύσκολη εξίσωση του ανοίγματος καφετεριών και όλων των καταστημάτων εστίασης καλούνται να λύσουν οι ιδιοκτήτες και οι Δήμοι, καθώς η πανδημία του κορονοϊού επιβάλλει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας.

Σήμερα δόθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών η τροπολογία, η οποία έχει ισχύ μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020 και δίνει οδηγίες στους Δήμους για τα μέτρα πεζοδρομίων και δημόσιων χώρων που μπορούν να παραχωρήσουν στους επαγγελματίες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου, μέχρι το τέλος του 2019 τα καταστήματα με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος ήταν 1.885, ενώ από τις αρχές του 2020 και πριν αρχίσει η πανδημία του κορονοϊού, είχαν δοθεί άδεια σε ακόμα 500 καταστήματα

Η πλειονότητα των καφέ-μπαρ και εστιατορίων έχουν τη δυνατότητα να τοποθετήσουν τραπεζοκαθίσματα σε πεζοδρόμια και δημόσιους χώρους, πληρώνοντας τέλη στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Παρόμοια είναι η εικόνα και στους άλλους Δήμους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, όπως στην Καλαμαριά, τον Εύοσμο, και λοιπά.

Ωστόσο, όπως είπε στο Sputnik ο Γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης, «το 20% των καταστημάτων δεν διαθέτει εξωτερικό χώρο σε πεζοδρόμιο, με αποτέλεσμα αυτοί οι ιδιοκτήτες να μην μπορούν να ανοίξουν τα καταστήματά τους».

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει ετοιμαστεί για να δεχθεί ηλεκτρονικά τις αιτήσεις των καταστηματαρχών που θα ζητήσουν να αυξήσουν τα τετραγωνικά μέτρα για την τοποθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων τους και, ήδη, εξετάζεται η αξιοποίηση κοινόχρηστου χώρου σε πλατείες. Παράλληλα, έχει απορριφθεί η αξιοποίηση του οδοστρώματος. Η τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών, πάντως, προβλέπει τη δυνατότητα οι Δήμοι να μπορούν να διπλασιάσουν τον χώρο, προκειμένου ο επαγγελματίας να μπορέσει να τοποθετήσει τα ίδια περίπου τραπεζοκαθίσματα που είχε και προ κορονοϊού.

«Πρώτιστο μέλημά μας είναι να μην χαθούν θέσεις εργασίας από τον κλάδο της εστίασης, χωρίς να μετατρέψουμε την πόλη σε ένα απέραντο τραπεζοκάθισμα. Εξετάζουμε όλες τις πιθανές λύσεις, είμαστε από την πρώτη στιγμή έτοιμοι με προτάσεις και εκτιμώ ότι μπορούμε να βρούμε ένα κοινά αποδεκτό σημείο ισορροπίας, που θα σέβεται τα δικαιώματα όλων των κατοίκων, δημοτών, επισκεπτών και επαγγελματιών» ανέφερε στο Sputnik ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Κούπκας.

Τα προβλήματα των καταστημάτων εστίασης

Από την πλευρά του, ο κ. Επιτροπίδης επισήμανε ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που έχει προτείνει ο κλάδος, τονίζοντας ότι το 20% των επαγγελματιών δεν θα μπορέσει να ανοίξει καθώς δεν διαθέτει χώρο στο πεζοδρόμιο.

«Αυτοί οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να πληρώνουν το 60% του ενοικίου, ρεύμα κ.λπ. και δεν θα μπορούν να δουλέψουν» υπογράμμισε.

Σημείωσε, επίσης, ότι μέχρι να γίνουν οι αιτήσεις και να επεξεργαστούν από τις υπηρεσίες του Δήμου, θα περάσουν περίπου 10 ημέρες.

Την ίδια στιγμή, αναφέρθηκε στα σοβαρά οικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του χώρου:

«Περάσαμε μια δεκαετία κρίσης, ενώ είχαμε και τον αντικαπνιστικό νόμο το προηγούμενο διάστημα».

Ο αντικαπνιστικός νόμος προκάλεσε επίσης μείωση τζίρου, με αποτέλεσμα, όπως σημείωσε, πολλοί να έχουν πρόβλημα ρευστότητας και να δυσκολεύονται να προμηθευτούν τα αγαθά για να ξανανοίξουν τα καταστήματά τους. 

Αρνητικά κρίνει και την εξαγγελία για μείωση του ΦΠΑ στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά από 24% στο 13% τονίζοντας ότι «αυτό ήταν προεκλογική δέσμευση της ΝΔ και άρα δεν είναι μέτρο στήριξης για τον κορονοϊό, δεν αφορά την εστίαση». 

Tags:
κορονοϊός, καφετέριες, Δήμος Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK