19:01 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
0 40
Βρείτε μας

Με τουριστικά λεωφορεία και με αντίτιμο 5 ευρώ πολλοί Θεσσαλονικείς πραγματοποιούν καθημερινές αποδράσεις σε κοντινές παραλίες της Χαλκιδικής. Η οικονομική κρίση οδήγησε χιλιάδες άτομα κάθε ηλικίας στην πιο φθηνή λύση απόλαυσης του καλοκαιριού.

Φθηνές αυθημερόν αποδράσεις ψηφίζουν πολλοί Θεσσαλονικείς που καθημερινά επιλέγουν κάποιο τουριστικό γραφείο προκειμένου να μεταβούν νωρίς το πρωί σε κάποια κοντινή παραλία της Χαλκιδικής και να επιστρέψουν το απόγευμα.

Τα λεγόμενα και «μπάνια του λαού» που εδραιώθηκαν ιδιαίτερα κατά τη δεκαετή οικονομική κρίση στην Ελλάδα, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Πλέον, λόγω του κορονοϊού, πολλοί τα επιλέγουν καθώς δεν επιθυμούν να διαμείνουν σε δωμάτιο ξενοδοχείου.

Αρκετά τουριστικά γραφεία στη Θεσσαλονίκη που ασχολούνται με τον οδικό τουρισμό πραγματοποιούν καθημερινά δύο δρομολόγια, ένα το πρωί και ένα νωρίς το απόγευμα, εξυπηρετώντας έτσι πολίτες που επιθυμούν να μεταβούν χωρίς κόπο και με μικρό αντίτιμο, μόλις 5 ευρώ, σε μια κοντινή παραλία.

Φοιτητές, άτομα που δεν θέλουν να πάνε με το ΙΧ τους καθώς το κόστος της βενζίνης είναι σημαντικό, ηλικιωμένοι συνταξιούχοι και άλλοι επιβιβάζονται στα λεωφορεία τις καθημερινές αλλά και τα Σαββατοκύριακα, ενώ κάποιοι έχουν γίνει παρέα εξαιτίας αυτής της επιλογής τους.

Όπως η κα Καίτη με την κα Πόπη, που τα τελευταία καλοκαίρια, τρεις φορές την εβδομάδα, κάνουν τις εξορμήσεις τους με τουριστικό λεωφορείο στις παραλίες των Νέων Φλογητών. Σήμερα το πρωί, έφτασαν λίγο πριν τις 8 το πρωί στη συμβολή των οδών Μπότσαρη και Ανατολικής Θράκης και επιβιβάστηκαν στο τουριστικό λεωφορείο με οδηγό την κα Σέβη Βυθούλκα η οποία παράλληλα είναι και η ιδιοκτήτρια του τουριστικού γραφείου που διαθέτει τα λεωφορεία.

«Εδώ και πέντε χρόνια πηγαίνουμε με το λεωφορείο της Σέβης για μπάνια στα Φλογητά. Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένες. Παλαιότερα με πήγαινε ο σύζυγός μου, αλλά τώρα βάρυνε και βαριέται. Εγώ, παρ' όλη την ηλικία μου, δεν το βάζω κάτω και συνεχίζω και πηγαίνω στη θάλασσα, τρεις φορές την εβδομάδα» είπε στο Sputnik η κα Καίτη.

Στο διπλανό κάθισμα η φίλη της, η κα Πόπη, ανέφερε πόσο ωραία περνούν στα μπάνια τονίζοντας παράλληλα πόσο καλή οδηγός είναι η κα Βυθούλκα. «Η Σέβη είναι η καλύτερη οδηγός και μας προσέχει πολύ» είπε η κα Πόπη.

Μια ομάδα φοιτητών επιβιβάστηκε στη γαλαρία του λεωφορείου. Δήλωσαν τα επώνυμά τους για να επιβεβαιώσει η κα Βυθούλκα την κράτησή τους ενώ, λίγο μετά, ένα νεαρό ζευγάρι άφησε στην μπαγκαζιέρα του λεωφορείου την ομπρέλα θαλάσσης και τις ψάθες τους για την παραλία.

Οι παραλίες που κατευθύνονται τις καθημερινές τα λεωφορεία των τουριστικών γραφείων είναι τα Νέα Πλάγια και τα Φλογητά ενώ τις Κυριακές υπάρχουν και μακρινοί προορισμοί, όπως ο Νέος Μαρμαράς, η Αμμουλιανή κ.ά. όπου όμως πραγματοποιείται μόνο ένα δρομολόγιο.

Δεύτερη γενιά αυτοκινητίστρια

Η 38χρονη Σέβη Βυθούλκα είναι επαγγελματίας οδηγός λεωφορείου και η ιδιοκτήτρια τουριστικού πρακτορείου το οποίο παρέλαβε από τη μητέρα της η οποία επίσης ήταν επαγγελματίας οδηγός.

Με σπουδές στον τομέα τουριστικών επαγγελμάτων στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, η κα Βυθούλκα δεν δίστασε να βγάλει από το συρτάρι της το επαγγελματικό δίπλωμα και να ανεβεί στο τιμόνι όταν η οικονομική κρίση άλλαξε τα δεδομένα σε όλη τη χώρα.

© Sputnik / Φανή Χαρίση
Γυναίκα οδηγός τουριστικού λεωφορείου, μπάνια Χαλκιδική

Σύζυγος και μητέρα ενός επτάχρονου κοριτσιού, το οποίο, όπως λέει, «μεγάλωσε μέσα στα λεωφορεία», η κα Βυθούλκα εξιστορεί στο Sputnik ότι έχει σταθερούς πελάτες που προτιμούν εδώ και χρόνια τις αυθημερόν αποδράσεις. Σύμφωνα με την ίδια, βέβαια, ο κορονοϊός έχει επιφέρει επιπλέον πτώση του τζίρου.

«Από τις 57 θέσεις του λεωφορείου μπορώ να βάλω 37 άτομα καθώς πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις. Έχει γίνει η ειδική απολύμανση και η τοποθέτηση ειδικού υγρού στον κλιματισμό του λεωφορείου. Οι επιβάτες φορούν μάσκες και κάθε βράδυ που τελειώνουμε τα λεωφορεία απολυμαίνονται και καθαρίζονται» δήλωσε η 38χρονη.

Το καλοκαίρι τα «μπάνια του λαού» είναι η κύρια απασχόλησή της, ενώ τον χειμώνα πραγματοποιεί μεταφορά μαθητών σε σχολεία, αλλά και εκδρομές που αφορούν κυρίως θρησκευτικό τουρισμό ή εκδρομές σε διάφορους νομούς.

Tags:
Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, κορονοϊός, καλοκαίρι 2020, καλοκαίρι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK