21:41 07 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
Αγία Σοφία (225)
0 10
Βρείτε μας

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της Τουρκίας και του Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα της Παρασκευής 10 Ιουλίου.

Αντιδράσεις προκαλεί και στη Θεσσαλονίκη η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Τουρκίας που καταργεί το διάταγμα του 1934 και μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζαμί, με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει ήδη υπογράψει προεδρικό διάταγμα που επιτρέπει την προσευχή.

Μάλιστα σήμερα στις 20:30, πολίτες θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας με κεντρικό σύνθημα «Με σταυρό ή χωρίς, η Αγία Σοφία είναι πάντα ο θρόνος του Βυζαντίου».

Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Θεόδωρος Καραόγλου, σε δηλώσεις του στο Sputnik κάνει λόγο για πρόκληση από πλευράς της Τουρκίας και του Ερντογάν που βάζει απέναντι τον δυτικό κόσμο και την Ορθοδοξία.

«Με την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ, η Άγκυρα εργαλειοποιεί την Αγία Σοφία. Πρόκειται για μια πρόκληση για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Η Τουρκία και ο Ταγίπ Ερντογάν βάζουν απέναντί τους τον δυτικό κόσμο και την Ορθοδοξία» τονίζει ο κ. Καραόγλου.

Για εργαλειοποίηση της Αγίας Σοφίας, προκειμένου να πετύχει τα στρατηγικά σχέδιά της η γείτονα Τουρκία, κάνει λόγο στο Sputnik και ο αναπληρωτής καθηγητής Θεολογίας στο ΑΠΘ, Ηλίας Ευαγγέλου.

«Είναι ένα δύσκολο θέμα γιατί έχεις να κάνεις με έναν κακό γείτονα ή μάλλον, να το πω αλλιώς, με έναν γείτονα που δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε μέσα για να πετύχει στόχους που έχουν να κάνουν με αυτά που θεωρεί ως εθνικά δίκαια. Θεωρώ ότι είναι μία κίνηση που στοιχίζεται με τους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας. Θυμάμαι ότι πολύ πρόσφατα ο πΠρόεδρος της Τουρκίας είχε δηλώσει, "ας γεμίσει πρώτα το μπλε τζαμί με πιστούς κι αν δεν χωράμε, τότε να συζητήσουμε για την Αγία Σοφία". Άρα, δεν είναι βαθιά πνευματική ανάγκη. Είναι ενταγμένο στους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας και πιστεύω ότι το κάνει για να πετύχει κάποια στιγμή ανταλλάγματα» αναφέρει ο κ. Ευαγγέλου.

Για απόφαση προσβολή έναντι του οικουμενικού χριστιανισμού μιλά στο Sputnik o επικεφαλής της «Ελληνικής Πολιτικής Συνείδησης», Μιχάλης Πατσίκας.

«Είναι προσβολή για τον οικουμενικό Χριστιανισμό. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει αντίδραση από την Ορθοδοξία και θεωρώ ότι τελικά οι προφητείες των Αγίων μας φαίνεται ότι θα γίνουν πραγματικότητα. Ζούμε τις προφητείες ως είδηση. Πρέπει να υπάρξει άμεση αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης και άμεση αντίδραση του ελληνικού λαού, δηλαδή εμπάργκο σε προϊόντα της Τουρκίας και δεν πρέπει να περάσει κανένας Έλληνας τα σύνορα είτε για να ψωνίσει είτε για να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη» τονίζει ο κ. Πατσίκας.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου.

«Ένα τέτοιο μνημείο, οικουμενικής αξίας, αποτελεί πολύτιμο ιστορικό κειμήλιο και παρακαταθήκη ανά τους αιώνες. Ως πανανθρώπινη κληρονομιά, η Αγία Σοφία απαιτεί τον προσήκοντα σεβασμό, ανεξαρτήτως θρησκείας και εθνικότητας. Ένα μνημείο με τέτοια μακραίωνη ιστορία δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως εργαλείο άσκησης πολιτικής. Θα πρέπει να αποτελεί σημείο συνάντησης μεταξύ των λαών και όχι πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και διχασμού» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Θέμα:
Αγία Σοφία (225)
Tags:
Θεσσαλονίκη, Κωνσταντινούπολη, τζαμί, Αγία Σοφία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK