19:09 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Η εισαγωγή στις πανεπιστημιακές σχολές χιλιάδων μαθητών εκτός από ευτυχία και χαμόγελα, προκαλεί έναν «πονοκέφαλο» στους γονείς και στους νέους φοιτητές που θα πρέπει να βρουν σπίτι για να νοικιάσουν στη Θεσσαλονίκη.

Η σημερινή ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστημιακά ιδρύματα «πυροδότησε» το ενδιαφέρον γονέων και νέων φοιτητών για ενοικίαση κατοικίας στη Θεσσαλονίκη.

Στη συμπρωτεύουσα, στην οποία βρίσκονται τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα -Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Μακεδονία, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης- η ενοικίαση διαμερίσματος αποτελεί αναμφίβολα για μια οικογένεια μια δύσκολη «εξίσωση» καθώς η εύρεση διαμερίσματος στο κέντρο της πόλης σημαίνει και ιδιαίτερα υψηλό ενοίκιο.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, Άγγελος Πασαλίδης, μιλώντας στο Sputnik επισήμανε ότι άρχισε από σήμερα το ενδιαφέρον των γονιών να νοικιάσουν σπίτι, αναφέροντας όμως ότι οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί λόγω και της πανδημίας του κορονοϊού είναι χαμηλοί κι αναζητούν διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης με ενοίκιο από 250-300 ευρώ, όμως τέτοιες τιμές, όπως είπε, «δεν υπάρχουν».

«Έχουν αρχίσει οι γονείς να ψάχνουν να νοικιάσουν διαμέρισμα, καθώς σήμερα ανακοινώθηκαν οι βάσεις. Αναζητούν φθηνά σπίτια στο κέντρο ζητώντας το ενοίκιο να κυμαίνεται από 250-300 ευρώ. Όμως τέτοιες τιμές ενοικίασης στο κέντρο δεν υπάρχουν» είπε ο κ. Πασαλίδης.

Έκκληση για μείωση τιμών

Μάλιστα επειδή οι τιμές ενοικίασης στη Θεσσαλονίκη είναι υψηλές, ο πρόεδρος μεσιτών τόνισε ότι ο Σύλλογος κάνει έκκληση στους ιδιοκτήτες να τις μειώσουν.

«Εμείς ως σύλλογος κάνουμε έκκληση στους ιδιόκτητες να χαμηλώσουν φέτος τα ενοίκια, γιατί πολλά διαμερίσματα θα μείνουν αδιάθετα καθώς τα οικογενειακά πορτοφόλια δεν μπορούν να σηκώσουν υψηλά μισθώματα, αφού, εκτός από την κρίση, τώρα υπάρχει και η επιβάρυνση από τον κορονοϊό που έχει προκαλέσει επιπλέον προβλήματα στα εισοδήματα των οικογενειών» τόνισε. 

Σύμφωνα με τον κ. Πασαλίδη, η πλειοψηφία των ακινήτων που διατίθενται προς ενοικίαση βρίσκεται στα μεσιτικά γραφεία ενώ οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με την τοποθεσία του διαμερίσματος, αν έχει ανακαινισθεί, αν είναι επιπλωμένο κ.λπ.

Όπως ανέφερε, οι τιμές ενοικίασης για γκαρσονιέρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κυμαίνονται από 380 έως 650 ευρώ, στην ανατολική πλευρά της πόλης (Τούμπα, Τριανδία κ.ά) από 350 ευρώ ως 500 ευρώ, ενώ πιο φθηνά είναι στη δυτική πλευρά (Ξηροκρήνη, Νεάπολη κ.λπ.) με τις τιμές να κυμαίνονται από 250 έως 400 ευρώ.

Στην πληθώρα των διαμερισμάτων που τίθενται προς ενοικίαση φέτος είναι και τα διαμερίσματα που μέχρι πρότινος -προ του κορονοϊού- ήταν στην βραχυχρόνια μίσθωση (τύπου Airbnb) όπως ανέφερε στο Sputnik o μεσίτης Κώστας Γεωργάκος.

«Στο δικό μου γραφείο έχουν έρθει τις τελευταίες ημέρες για να ενοικιαστούν με μακροχρόνια μίσθωση 240 διαμερίσματα που μέχρι τώρα νοικιάζονταν βραχυχρόνια. Αυτά τα ακίνητα βρίσκονται στο κέντρο ή γύρω από αυτό» είπε ο κ. Γεωργάκος επισημαίνοντας όμως ότι οι τιμές είναι υψηλές για την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στις περισσότερες οικογένειες.

«Η τιμή ενοικίασης για αυτά τα ακίνητα είναι από 8 ως 15 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Όμως οι τιμές που πρέπει να μισθωθούν και αντέχει η τσέπη του Έλληνα είναι από 3 ως 6 ευρώ το τετραγωνικό» είπε ο κ. Γεωργάκος. 

Tags:
τιμές, ενοικίαση, διαμέρισμα, Θεσσαλονίκη, Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020, βάσεις
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK