11:28 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
0 10
Βρείτε μας

Επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας θα ήθελαν να ακούσουν στην ομιλία του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη φορείς εργαζόμενων και επαγγελματιών.

Η ομιλία του εκάστοτε πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αποτελούσε το στίγμα της κυβερνητικής στρατηγικής στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πεδίο μέσα από μια σειρά εξαγγελιών, μέτρων, παροχών αλλά και υποσχέσεων.

Η ακύρωση της φετινής 85ης ΔΕΘ λόγω της πανδημίας του κορονοϊού δεν προκάλεσε ακύρωση της ομιλίας του πρωθυπουργού προς τους παραγωγικούς φορείς, ενώ η ΔΕΘ αντικαταστάθηκε από ένα πολιτικό και οικονομικό φόρουμ, το Thessaloniki Helexpo Forum το οποίο ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη και σήμερα, Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, στις 10:00 θα συμμετέχει στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΘ-HELEXPO. Στις 19:00 θα απευθύνει την ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς.

Μια εβδομάδα πριν, την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου ο κ. Μητσοτάκης είχε πραγματοποιήσει στο υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης σειρά επαφών με φορείς προκειμένου να διαμορφώσει μέρος της ομιλίας του κυρίως όσον αφορά τα έργα της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των συναντήσεων ο πρωθυπουργός είχε κάνει λόγο για ένα δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνα που έχει μπροστά της η χώρα εξαιτίας της πανδημίας που αναμένεται να προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς στην οικονομία, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση έχει εφεδρείες και πολεμοφόδια» για να στηρίξει τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία.

Τι θα ήθελαν να ακούσουν φορείς εργαζόμενων και επαγγελματικών κλάδων από τον πρωθυπουργό;

Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), Χάρης Κυπριανίδης, μιλώντας στο Sputnik ανέφερε ότι «από αυτά που έχουν διαρρεύσει, αυτά που θα ακούσουμε δεν μας ικανοποιούν».

«Εμείς θα θέλαμε να ακούσουμε τρόπους για τη στήριξη και δημιουργία θέσεων εργασίας έστω και μέσα από επιδοματικές πολιτικές για να μην αυξηθεί η ανεργία και να περάσουμε αυτή τη δύσκολη χρονιά. Θα θέλαμε να ακούσουμε τρόπους για την αύξηση των εισοδημάτων των νοικοκυριών τα οποία εισοδήματα θα ενισχύσουν και την αγορά και φυσικά θα θέλαμε να ακούσουμε την κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας» δήλωσε ο κ. Κυπριανίδης.

Φέτος όμως το Εργατικό Κέντρο δεν θα κατεβεί στο δρόμο για να διαδηλώσει -ως παραδοσιακά έπραττε σε όλες τις ΔΕΘ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του εκάστοτε πρωθυπουργού- εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με τον κ. Κυπριανίδη, επισημαίνοντας ότι «είναι αδύνατον να εγγυηθούμε την ασφάλεια για τους συγκεντρωμένους» που θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Επιδότηση της εργασίας θα ήθελε να ακούσει από τον πρωθυπουργό και ο γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και καφέ-μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης, ο οποίος μιλώντας στο Sputnik ανέφερε ότι η Ένωση είχε στείλει τα αιτήματά του στον πρωθυπουργό όταν πριν μια εβδομάδα ήταν στη Θεσσαλονίκη και συναντήθηκε με φορείς της πόλης.

«Ζητάμε επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας. Δηλαδή τα 534 ευρώ να δίνονται στον εργοδότη προκειμένου να καλύπτονται κατά 100% οι ασφαλιστικές εισφορές του εργαζόμενου και κατά 50% οι μισθολογικές εισφορές. Έτσι, ο εργαζόμενος θα λαμβάνει 750 ευρώ μισθό» είπε ο κ. Επιτροπίδης.

Παράλληλα, ζητούν όπως ανέφερε ΦΠΑ στο 6% το οποίο να αφορά και τα ελληνικά αλκοολούχα ποτά -τσίπουρο, ούζο, κρασί- προκειμένου να στηριχτούν και οι Έλληνες παραγωγοί.

Τέλος, ο κ. Επιτροπίδης ανέφερε ότι ζητούν να γίνει μία εταιρεία πνευματικών δικαιωμάτων υπό τη σκέπη του Υπουργείου Πολιτισμού διότι «μετά την ΑΕΠΙ έγιναν δύο εταιρείες οι οποίες και οι δύο ζητούν ποσά για τα πνευματικά δικαιώματα κι έχουμε καταλήξει εν μέσω πανδημίας να πληρώνουμε τα διπλάσια από ότι πληρώναμε».

Οι συγκεντρώσεις

Παραδοσιακά η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ συνοδεύεται και από συγκεντρώσεις και πορείες εργαζομένων, επαγγελματιών και φορέων. ΓΣΕΕ και ΕΚΘ δεν θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση και πορεία λόγω της πανδημίας, ωστόσο για αύριο Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου έχουν προγραμματιστεί οι εξής συγκεντρώσεις και πορείες:

Συγκεκριμένα, στις 18:00 στο άγαλμα Βενιζέλου θα γίνει η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και της ΕΔΟΘ.

-Την ίδια ώρα, στην Καμάρα θα γίνει συγκέντρωση ατόμων του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου.

-Στις 18:30 θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία της ΧΑΝΘ από το ΠΑΜΕ, το οποίο δεν θα πραγματοποιήσει πορεία.

-Στις 19:00 στον Λευκό Πύργο συγκέντρωση επαγγελματιών και φορέων όπως οι «Ενωμένοι Μακεδόνες» κατά ενός ενδεχόμενου lockdown και επιβολής νέων μέτρων για κορονοϊό.

Tags:
συγκεντρώσεις, ομιλία, Κυριάκος Μητσοτάκης, ΔΕΘ, Θεσσαλονίκη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK