14:51 04 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Ασταμάτητη είναι η δράση ασυνείδητων που πετούν σε δρόμους και πάρκα φόλες για να θανατώσουν αδέσποτα σκυλιά και γάτες προκαλώντας την ανησυχία των εθελοντών των φιλοζωϊκών οργανώσεων. Οι δράστες συνήθως παραμένουν ασύλληπτοι.

Το περιστατικό θανάτωσης αδέσποτων σκύλων με φόλες στα Διαβατά Θεσσαλονίκης την περασμένη εβδομάδα είναι ένα από τα πολλά περιστατικά τόσο στη συγκεκριμένη περιοχή όσο και σε άλλες όπως λένε εθελοντές φιλοζωικών οργανώσεων.

Κομμάτια με κρέας ή κιμάς που έχει εμποτιστεί με φυτοφάρμακα ή ποντικοφάρμακο ακόμα και με κομμάτια σπασμένου γυαλιού ή καρφιά -οι λεγόμενες φόλες- ρίχνονται σε πάρκα και χώρους με πράσινο όπου περνούν αδέσποτα αλλά και δεσποζόμενα ζώα τα οποία τα τρώνε και συνήθως πεθαίνουν έχοντας φριχτούς πόνους.

Η Σοφία Παπαδοπούλου είναι πρόεδρος της φιλοζωικής οργάνωσης «Άριελ» που δραστηριοποιείται στον Δήμο Δέλτα. Το τελευταίο διάστημα η ίδια και οι εθελοντές της φιλοζωικής ήρθαν αντιμέτωποι με έξι περιστατικά όπου ασυνείδητοι έριξαν φόλες με αποτέλεσμα να πεθάνουν τέσσερα αδέσποτα σκυλιά, δύο γάτες αλλά και μικρά πουλιά που έσπευσαν να φάνε ενώ κατάφεραν να σωθούν δύο δεσποζόμενα σκυλιά καθώς οι ιδιοκτήτες τους έσπευσαν αμέσως σε κτηνίατρο.

«Έχουμε κάνει μήνυση κατά αγνώστων κι έχουμε καταθέσει και γνωματεύσεις για τα αίτια θανάτου των ζώων» είπε στο Sputnik η κα Παπαδοπούλου προσθέτοντας ότι όλα τα περιστατικά σημειώθηκαν στον ίδιο δρόμο, ενώ τόνισε ότι δεν είναι ιδιαίτερη αισιόδοξη για την πορεία των ερευνών και για την τιμωρία των υπευθύνων.

«Εάν συλληφθεί ένας που έριξε φόλες και θανατώθηκαν ζώα, το πρόστιμο είναι 30.000 ευρώ για κάθε ζώο και ποινή φυλάκισης έως δύο έτη» τόνισε.

Περιστατικά με φόλες έχουν σημειωθεί κατά καιρούς και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης, όπως στην Πυλαία, όπως είπε στο Sputnik η υπεύθυνη της Φιλοζωικής Πυλαίας, κα Ιζαμπέλα Μποτονάκη.

«Είναι ένα φαινόμενο που δεν έχει σταματήσει» επισήμανε, προσθέτοντας ότι η αστυνομία δεν καταφέρνει να κάνει συλλήψεις και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης οι δράστες.

Εθελοντές κάνουν περιπολίες

Στα Διαβατά, σύμφωνα με την κα Παπαδοπούλου, μετά τα περιστατικά, εθελοντές της φιλοζωικής κάνουν οι ίδιοι «περιπολίες» το βράδυ αναζητώντας τους δράστες ενώ ακόμα κι όταν βγάζουν βόλτα τα κατοικίδιά τους είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί μέχρι και με τα αποφάγια που μπορεί τυχαία να βρεθούν στο πέρασμά τους.

Στην περίπτωση της «Άριελ», όπως λέει η πρόεδρός της, «είμαστε τυχεροί γιατί ο Δήμος Δέλτα μας βοηθά σημαντικά με προγράμματα στείρωσης ενώ έχουμε και καταφύγιο για τα αδέσποτα», ωστόσο σε άλλους Δήμους η κατάσταση δεν είναι η ίδια.

«Τα αδέσποτα είναι υποχρέωση των Δήμων, όχι των φιλοζωικών. Εμείς είμαστε εθελοντές και κάνουμε ό,τι μπορούμε» ανέφερε η κα Μποτονάκη.

Η παιδεία στην Ελλάδα σε σχέση με τα ζώα -και ειδικά τα αδέσποτα- απέχει πολύ από αυτή που θα έπρεπε να είχαμε, όπως σχολιάζει η κα Παπαδοπούλου, κι αυτό επειδή «το κράτος δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θέλει να κάνει με τα αδέσποτα», με αποτέλεσμα «σήμερα στην Ελλάδα να υπάρχουν δύο εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά και περίπου έξι εκατομμύρια αδέσποτες γάτες».

«Εμείς έχουμε πει να υπάρχει νόμος που να υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη του ζώου σε στείρωση. Γιατί ένα μεγάλο πρόβλημα είναι οι ανεξέλεγκτες γέννες των δεσποζόμενων ζώων τα οποία μετά καταλήγουν στον δρόμο αδέσποτα. Το δεύτερο πρόβλημα είναι οι εγκαταλείψεις κι έχουμε ζητήσει να δημιουργηθεί αστυνομία ζώων για να τιμωρούνται όσοι εγκαταλείπουν ζώα στους δρόμους» κατέληξε η κα Παπαδοπούλου

Tags:
Διαβατά, Θεσσαλονίκη, αδέσποτα, φόλες, σκυλιά, γάτες
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK