16:37 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
0 41
Βρείτε μας

Το αντιτορπιλικό πλοίο «Βέλος» του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται πάνω από έναν χρόνο στη Θεσσαλονίκη και μέχρι στιγμής το έχουν επισκεφτεί περίπου 150.000 άτομα ακόμη κι εν μέσω της πανδημίας.

Έχουν περάσει 385 ημέρες από τότε που το ιστορικό αντιτορπιλικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, το «Βέλος» έδεσε τους κάβους του στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής και αποτελεί πόλο έλξης για τους Θεσσαλονικείς και τους βορειοελλαδίτες.

Το «Βέλος» αποτελεί σύμβολο κατά της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών καθώς στις 23 Μαΐου του 1973, με κυβερνήτη τον αντιπλοίαρχο, Νίκο Παππά, εγκατέλειψε άσκηση του ΝΑΤΟ και έπλευσε στο Φιουμιτσίνο της Ιταλίας όπου ο κυβερνήτης, έξι αξιωματικοί και 25 υπαξιωματικοί ζήτησαν πολιτικό άσυλο το οποίο και τους δόθηκε.

Η κίνηση θεωρήθηκε επιβεβλημένη καθώς το σχεδιαζόμενο Κίνημα του Ναυτικού το οποίο είχε αρχίσει να οργανώνεται από δημοκράτες αξιωματικούς στα 1969, προδόθηκε μια ημέρα πριν την εκδήλωσή του, ενώ έγιναν και συλλήψεις αξιωματικών. Με την κίνηση αυτή, οι αξιωματικοί του «Βέλος» κατάφεραν να ενημερώσουν και να αφυπνίσουν τη διεθνή κοινή γνώμη για την επιθυμία της πλειοψηφίας των Ενόπλων Δυνάμεων και του λαού της Ελλάδας να αποτινάξουν τη Δικτατορία που είχε επιβληθεί από επίορκους αξιωματικούς.

© Φωτογραφία : Achilleas Chiras/SOOC
Το αντιτορπιλικό πλοίο Βέλος στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στις 13 Σεπτεβρίου, 2019

Όπως δήλωσε στο Sputnik ο κυβερνήτης του αντιτορπιλικού, αντιπλοίαρχος ΠΝ, Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος, το «Βέλος» αρχικά θα παρέμενε στη Θεσσαλονίκη για τρεις μήνες, ωστόσο «αγαπήθηκε από τους πολίτες» που σπεύδουν να το επισκεφτούν με αποτέλεσμα να παραταθεί ο ελλιμενισμός του.

Για άλλους τέσσερις μήνες το «Βέλος» στη Θεσσαλονίκη

«Έγινε τοπόσημο της Θεσσαλονίκης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαραλαμπόπουλος προσθέτοντας ότι ο πλοίο θα παραμείνει άλλους τέσσερις μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κυβερνήτη, το «Βέλος» το έχουν επισκεφτεί μέχρι σήμερα πάνω από 150.000 άτομα εκ των οποίων 85.000 παιδιά ενώ εξ αυτών οι 60.000 ήταν μαθητές από 450 σχολεία της Θεσσαλονίκης κι άλλων νομών της Βόρειας Ελλάδας.

Στο πλοίο υπάρχει σήμερα πλήρωμα 30 ατόμων αποτελούμενο από αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού.

Κατά τη διάρκεια του lockdown, το πλήρωμα αξιοποίησε στο μέγιστο βαθμό την περίοδο καθώς δεν επιτρεπόταν οι επισκέψεις και πραγματοποίησε μια σειρά από απαραίτητες εργασίες ανοίγοντας μάλιστα νέους χώρους οι οποίοι ήταν κλειστοί, όπως εξήγησε ο κ. Χαραλαμπόπουλος.

Τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού τηρούνται με ευλάβεια και όπως ανέφερε ο κυβερνήτης, επιτρέπονται επισκέψεις έως 50 ατόμων. Η περιήγηση γίνεται κυρίως στο κατάστρωμα και στη γέφυρα του σκάφους όπου «συστήνεται στο κοινό να φορέσει μάσκα και να τηρεί τις αποστάσεις» ενώ σε ένα κλειστό χώρο όπου βρίσκονται κειμήλια του πλοίου «η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική».

Ο κ. Χαραλαμπόπουλος ανέφερε, επίσης, ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούνται εκτεταμένες απολυμάνσεις.

Πώς μπορεί να επισκεφτεί κάποιος στο «Βέλος» στη Θεσσαλονίκη

Το κοινό μπορεί να επισκεφτεί το «Βέλος» τις καθημερινές -εκτός από Δευτέρα- από τις 10:00 έως τις 13:00 το μεσημέρι και τα Σαββατοκύριακα από τις 17:00 έως τις 19:30.

Η επίσκεψη στο πλοίο έχει ένα συμβολικό εισιτήριο 2 ευρώ, ενώ είναι δωρεάν για παιδιά κάτω των 18 ετών, ΑμΕΑ και ανέργους.

Tags:
πολεμικό πλοίο, Θεσσαλονίκη, αντιτορπιλικό, Πολεμικό Ναυτικό
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK