18:48 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
0 10
Βρείτε μας

Μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα ή το εξωτερικό αναζητούν οι πρώτοι 10 πτυχιούχοι της κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών του τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ. Από το 2016 που άρχισε να λειτουργεί μέχρι σήμερα, στη σχολή φοιτούν 200 φοιτητές.

Οι πρώτοι 10 απόφοιτοι της κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών του τμήματος Θεολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) είναι γεγονός!

Από το 2016 που συστάθηκε η κατεύθυνση, παρά τις προσφυγές στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας για ακύρωσή της και παρότι οι σχετικές αποφάσεις εκκρεμούν, οι πρώτοι 10 απόφοιτοι -με το πτυχίο ανά χείρας- ετοιμάζονται να συνεχίσουν τη σταδιοδρομία τους. Η πλειονότητα αυτών σχεδιάζει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Έχοντας αποκτήσει γνώσεις για το Ισλάμ και μιλώντας την αραβική ή και την περσική γλώσσα, οι απόφοιτοι «θα γίνουν πολίτες του κόσμου», όπως είπε στο Sputnik η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής και επιστημονικά υπεύθυνη της κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών, Αγγελική Ζιάκα.

«Η κατεύθυνση των μουσουλμανικών σπουδών ξεκίνησε το 2016 και φέτος, εν μέσω κορονοϊού, είχαμε τους πρώτους 10 αποφοίτους. Είναι όλοι τους Έλληνες πολίτες ποικίλων καταγωγών» δήλωσε η κα Ζιάκα που πρόσθεσε ότι λόγω της πανδημίας δεν έγινε η ομαδική τελετή απονομής των πτυχίων.

Τα μαθήματα που διδάσκονται στην κατεύθυνση Μουσουλμανικών Σπουδών

Τα μαθήματα είναι αρκετά και διάφορα και αφορούν το Ισλάμ και τα κείμενά του, αλλά και την ορθόδοξη θεολογία και τον διαθρησκειακό διάλογο.

«Ο κορμός του προγράμματος των Μουσουλμανικών Σπουδών έχει τρεις μεγάλες κατευθύνσεις: Η μία είναι η κατεύθυνση του Ισλάμ και των κειμένων του. Η δεύτερη είναι οι γλώσσες, κυρίως η αραβική και η περσική για όσους θέλουν να εντρυφήσουν στα θέματα του Σιιτικού Ισλάμ και η τρίτη κατεύθυνση των μαθημάτων αφορά στη γνώση της Ορθόδοξης Θεολογίας, στην κοινωνιολογία, τη θρησκειολογία και του διαθρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου» εξήγησε η κα Ζιάκα.

Οι απόφοιτοι της συγκεκριμένης κατεύθυνσης προς το παρόν δεν έχουν καμία τύχη για επαγγελματική αποκατάσταση και για τον λόγο αυτό θα αναζητήσουν μεταπτυχιακές σπουδές είτε στον τομέα της Ιστορίας είτε σε παιδαγωγικά τμήματα.

«Είναι ένα προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και οι περισσότεροι απ' αυτούς, ανάλογα με το πεδίο που θέλουν να εστιάσουν -άλλοι στις ιστορικές σπουδές και άλλοι στα παιδαγωγικά- θα προσπαθήσουν τώρα να βρουν αντίστοιχες μεταπτυχιακές σπουδές ή να εμβαθύνουν στις γλώσσες, δηλαδή στην αραβική και την περσική και θα γίνουν πολίτες του κόσμου. Εύχομαι και της Ελλάδας και να μπορέσει να τους αξιοποιήσει με κάποιο τρόπο, αλλά σήμερα δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα, όπως, π.χ., διδασκαλία στη δευτεροβάθμιας εκπαίδευση όπως έχουν οι απόφοιτοι του τμήματος Θεολογίας» επισήμανε η κα Ζιάκα.

«Ευτυχής που τελείωσα το τμήμα»

Ενθουσιασμένος με το πτυχίο και τις σπουδές που πραγματοποίησε είναι ένας εκ των αποφοίτων, ο Γιάννης Παλαμίδας.

«Είμαι πάρα πολύ ευτυχής που τελείωσα αυτό το τμήμα. Αν και έχει πολεμηθεί πολύ άδικα, είναι ένα τμήμα που μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά τόσο σε ακαδημαϊκό επίπεδο όσο και γενικότερα στην κοινωνία, κι ελπίζω ακόμα καλύτερα πράγματα έτσι ώστε να ανοίξει γενικότερα το ακαδημαϊκό πλαίσιο στην Ελλάδα και να σπάσουν τα στερεότυπα» υποστήριξε.

Με το πτυχίο των Μουσουλμανικών Σπουδών του ΑΠΘ ανά χείρας, ο κ. Παλαμίδας γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει προς το παρόν επαγγελματική αποκατάσταση, θα αναζητήσει κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο εξωτερικό.

«Εγώ κοιτώ για μεταπτυχιακό στο εξωτερικό, αλλά και οι συμφοιτητές μου κοιτούν για μεταπτυχιακό είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι και θέλουμε κι εμείς -ως νέοι άνθρωποι- να κάνουμε πολλά και να προσφέρουμε στην κοινωνία. Η εμπειρία μας στο προπτυχιακό αυτό ήταν πάρα πολύ καλή και η σχολή μάς προσέφερε πολλά σε διάφορα επίπεδα» τόνισε.

Μετά το μεταπτυχιακό στο εξωτερικό, ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία του να επιστρέψει στην Ελλάδα, να βρει εργασία και να προσφέρει στη χώρα του.

Σήμερα, στα πέντε χρόνια λειτουργίας της κατεύθυνσης των Μουσουλμανικών Σπουδών του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ σπουδάζουν περίπου 200 φοιτητές.

Tags:
Θεσσαλονίκη, Μουσουλμάνοι, ισλάμ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ, Θεολογική Σχολή ΑΠΘ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK