20:20 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Σε αναμονή βρίσκονται πολλοί που θέλουν να κάνουν το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης. Πόσα είναι τα εμβόλια και ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν.

Η μεγάλη ζήτηση του εμβολίου για τον πνευμονιόκοκκο έφερε ελλείψεις στα φαρμακεία. Το εμβόλιο που εφόσον συνταγογραφηθεί από γιατρό δίνεται δωρεάν -αλλιώς κοστίζει περίπου 60 ευρώ- αποτελεί ισχυρό όπλο έναντι σε μια σειρά ασθένειες και πρέπει να πραγματοποιείται απ' όλους άνω των 65 ετών, τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα ανεξάρτητως ηλικίας.

«Έχουμε έλλειψη στο εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου»

Η αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), Άννα Σιδηροπούλου, μιλώντας στο Sputnik, είπε ότι «υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου και έχουμε έλλειψη του εμβολίου», ενώ ο πρόεδρος του ΦΣΘ, Διονύσης Ευγενίδης, τόνισε ότι «κάθε εβδομάδα έχουμε παραδόσεις εμβολίων για τον πνευμονιόκοκκο, οπότε ο κόσμος θα πρέπει να κάνει λίγη υπομονή για να έρθει η σειρά του να το κάνει».

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου

Ο πνευμονιόκοκκος, όπως εξηγεί στο Sputnik η πνευμονολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ, Αθανασία Πατάκα, μπορεί να προκαλέσει βαριές ασθένειες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει και θάνατο. Η ίδια τόνισε ότι όλοι άνω των 65 ετών πρέπει να εμβολιαστούν, ενώ άτομα που είναι ηλικίας από 19 έως 64 ετών εφόσον έχουν υποκείμενα νοσήματα ή είναι καπνιστές πρέπει επίσης να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με την κα Πατάκα, υπάρχουν δύο τύποι εμβολίων για τον πνευμονιόκοκκο που είναι ένα μικρόβιο με διάφορους ορότυπους «οι οποίοι είναι περίπου 90 εκ των οποίων οι 60 κάνουν βαριές πνευμονίες ή μηνιγγίτιδες κ.ά.».

«Για τον λόγο αυτό, ο πνευμονιόκοκκος είναι στα πρώτα εμβόλια των βρεφών όταν είναι δύο μηνών» εξήγησε.

Πότε πρέπει να γίνεται το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου

Ο ένας τύπος εμβολίου που έχει 13 ορότυπους γίνεται μια φορά στη ζωή του ατόμου. Ο άλλος τύπος έχει 23 ορότυπους και γίνεται ανά πενταετία.

«Αν κάποιος είναι άνω των 65 ετών μπορεί να κάνει το εμβόλιο με τους 13 ορότυπους. Αν όμως έχει κι άλλα προβλήματα υγείας, τότε θα πρέπει να κάνει και το άλλο εμβόλιο με τους 23 ορότυπους» διευκρίνισε η κα Πατάκα.

Η πνευμονολόγος διαπιστώνει ότι πράγματι φέτος καταγράφεται αυξημένη κίνηση ανθρώπων, ακόμα και από νεότερες ηλικίες, που σπεύδουν να κάνουν τόσο το εμβόλιο της γρίπης όσο και του πνευμονιόκοκκου.

«Πράγματι βλέπουμε και πιο νέους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν και το εμβόλιο της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου, ενώ παλιά δεν τα έκαναν. Δεν ξέρω αν αυτό συμβαίνει λόγω ευαισθητοποίησης για προστασία και των μεγαλύτερων ατόμων που ζούνε μαζί ή γιατί έχουν φοβηθεί με τον κορονοϊό» εξήγησε η κα Πατάκα.

Tags:
πνευμονία, αντιγριπικό εμβόλιο, εμβόλιο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK