04:31 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (898)
0 02
Βρείτε μας

Κατακόρυφη αύξηση που προσεγγίζει το 300% παρουσιάζει η συγκέντρωση κορονοϊού στα λύματα της Θεσσαλονίκης, ενώ οι επιδημιολόγοι αναζητούν τις αιτίες αύξησης των κρουσμάτων.

Εκτινάχθηκε κατά 290% η συγκέντρωση του γονιδιώματος του κορονοϊού στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, με βάση τις τελευταίες αναλύσεις, που πραγματοποίησε η διεπιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της ΕΥΑΘ, η οποία παρακολουθεί την εξέλιξη του ιικού φορτίου του κορονοϊού με δειγματοληψίες στα υγρά αστικά απόβλητα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης. 

Ήδη, από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας είχε αρχίσει να παρουσιάζεται επιδείνωση της εικόνας των κρουσμάτων, ωστόσο, τότε η συγκέντρωση του ιού καταγραφόταν λίγο πάνω από το όριο ανίχνευσης.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ και υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι: Οι τιμές ανίχνευσης, με την εφαρμογή της πρωτοποριακής και συνάμα ευαίσθητης μεθόδου της διεπιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ και της ΕΥΑΘ, κατέδειξαν τη χαρακτηριστική αύξηση της παρουσίας του ιού στα λύματα περίπου τρεις φορές, μέσα σε δύο ημέρες ή μία αύξηση της τάξης του 290%.

Μάλιστα, η αύξηση αυτή, σύμφωνα με τον καθηγητή, συμφωνεί τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά με την επιδημιολογική εικόνα.

Προειδοποίησε ότι «επειδή η επιδημιολογική εικόνα είναι δυναμική και όχι στατική στον χρόνο, επισημαίνεται η μεγάλη προσοχή που πρέπει να επιδειχθεί από όλους, με κύριο μέλημα την εφαρμογή των κανόνων προφύλαξης με έμφαση την αποφυγή του συγχρωτισμού, ιδιαίτερα τις αμέσως επόμενες μέρες, έτσι ώστε να μην εκτιναχθεί η διασπορά του ιού».

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Στην έρευνα συμμετέχουν καθηγητές των Τμημάτων Ιατρικής, Χημείας, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.

Οι επιδημιολόγοι αναζητούν απαντήσεις στην αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη στα φαινόμενα συγχρωτισμού, αλλαγής στην πληθυσμιακή σύνθεση της πόλης, γειτνίασης με όμορους νομούς με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, αλλά και στην αύξηση των συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους, λόγω και των καιρικών συνθηκών.

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (898)
Tags:
COVID-19, κορονοϊός, κρούσματα, Θεσσαλονίκη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK