23:46 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
COVID-19 Ελλάδα (1727)
0 12
Βρείτε μας

Πολλοί γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι θετικοί στον κορονοϊό, ενώ κάποιοι εκ αυτών νοσηλεύονται. Την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται περιγράφει στο Sputnik η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Δάφνη Κατσίμπα.

Η Δάφνη Κατσίμπα είναι πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης και γιατρός-ακτινολόγος στο νοσοκομείο «Γεννηματάς», στη Θεσσαλονίκη. Κάθε ημέρα βγάζει ακτινογραφίες και κάνει αξονικές σε ασθενείς με COVID-19 για να δουν την κατάσταση των πνευμόνων τους. Οι ώρες εργασίας ατελείωτες. Κανείς τους δεν διανοείται να κοιτάξει το ρολόι και όταν συμπληρωθεί το ωράριό να βγάλει την ειδική στολή, να κρεμάσει το στηθοσκόπιο και να φύγει.

«Κανονικά το ωράριό μας είναι 7ωρο» λέει στο Sputnik η κα Κατσίμπα προσθέτοντας ότι αν δεν τελειώσουν οι ακτινογραφίες και οι αξονικές των ασθενών με κορονοϊό, «κανείς δεν φεύγει», όσες ώρες κι αν χρειαστούν.

Φορώντας τις ειδικές στολές, διπλά γάντια, μάσκες και προσωπίδες παραλαμβάνουν καθημερινά στο ακτινολογικό δεκάδες ασθενείς με κορονοϊό.

Όλοι οι ασθενείς, όπως περιέγραψε η κα Κατσίμπα, είναι βουβοί. «Δεν μας λένε κάτι. Δεν ξέρω βέβαια τι επίπτωση μπορεί να έχει στην ψυχολογία τους όπως μας βλέπουν με αυτές τις στολές, αλλά δεν μιλάνε».

Αποδεκατισμένο το προσωπικό στα νοσοκομεία από κούραση, αλλά και κορονοϊό

Η ίδια, όπως και εκατοντάδες άλλοι συνάδελφοί της, εργάζονται άοκνα στα δημόσια νοσοκομεία παλεύοντας να σώσουν ασθενείς. «Ένας συνάδελφός μου ήταν όρθιος κυριολεκτικά 36 ολόκληρες ώρες τρέχοντας από τον έναν θάλαμο με ασθενείς COVID-19 στον άλλο θάλαμο. Η κόπωση είναι τεράστια» είπε.

Πολλοί γιατροί, αλλά και νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό έχουν επίσης «χτυπηθεί» από τον ιό, πολλοί εκ των οποίων μάλιστα νοσηλεύονται. «Έχουμε αποδεκατισμό γιατί έχουμε πάρα πολλά κρούσματα στους εργαζόμενους -γιατρούς, νοσηλευτές, προσωπικό- τα οποία είτε πρέπει να απομακρύνονται είτε να νοσηλεύονται» είπε χαρακτηριστικά η κα Κατσίμπα.

Με αποδεκατισμένο από την κούραση και τα κρούσματα COVID-19, το προσωπικό στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δίνει καθημερινά τιτάνια μάχη, ενώ τα επείγοντα περιστατικά καθημερινά «βουλιάζουν» από τους ασθενείς.

«Τα νοσοκομεία λόγω του αυξημένου αριθμού νοσούντων με COVID-19 κάνουν συνέχεια επεκτάσεις των κλινών, με συρρίκνωση ή και κλείσιμο άλλων κλινικών. Το νοσοκομείο "Άγιος Παύλος" λειτουργεί πλέον μόνο για COVID-19 περιστατικά. Όλες οι κλίνες της εντατικής, εκτός από τέσσερις, στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" έχουν δοθεί για νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών με COVID-19 και έχουν μετακινηθεί όλοι οι άρρωστοι στον ιδιωτικό τομέα» είπε η κα Κατσίμπα, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τους οκτώ μήνες που είχε έτσι ώστε να προετοιμάσει τα νοσοκομεία για το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

«Όλο το οκτάμηνο που πέρασε και δόθηκε χρόνος προς αξιοποίηση, δείχνει μια άρνηση από πλευράς κυβέρνησης για ενίσχυση του Συστήματος Υγείας και βρισκόμαστε τώρα σε αυτή την κατάσταση» επισήμανε, προσθέτοντας ότι στη Θεσσαλονίκη «οι μόνες κλίνες που έγιναν μετά τον Φεβρουάριο, ήταν 17 στο ΑΧΕΠΑ, αλλά κι αυτές χωρίς στελέχωση, χωρίς να προσληφθεί προσωπικό».

Το προσωπικό, όπως τόνισε, είναι «υπερεξαντλημένο γιατί είναι πολύ λίγο» και «υπάρχουν διαρκείς μετακινήσεις από άλλες ειδικότητες ώστε να ενισχύσουν τα τμήματα ΜΕΘ κι άρα ανοίγουν "τρύπες" στις άλλες κλινικές».

Περισσότερες προσλήψεις ζητούν οι γιατροί

Σήμερα, όπως αναφέρει η κα Κατσίμπα, η κυβέρνηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αναμένεται να προσλάβει 300 γιατρούς για τις ΜΕΘ και επισημαίνει ότι δεν ακούστηκαν τα αιτήματα της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών που ζητούν να προσληφθούν κι άλλοι γιατροί, αλλά και να γίνει επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων. 

«Είχαμε προτείνει την άμεση πρόσληψη προσωπικού και τότε είχαμε προτείνει κι αυτοί που έχουν περάσει στις κρίσεις, αλλά και οι επιλαχόντες, να προσληφθούν δεδομένου ότι από το σύστημα λείπουν πάρα πολλοί γιατροί. Δεν λείπουν οι 300 ή και οι 1.500 γιατροί. Αυτοί που θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες, είναι λίγοι και αυτοί. Αλλά ας αρχίσουμε και από αυτούς. Σκεφτείτε ότι οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών είναι 5.500» είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης.

Το πρωί της Πέμπτης 12 Νοεμβρίου, από τις 8 έως τις 10 το πρωί, οι γιατροί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης θα βρίσκονται στις πύλες των νοσοκομείων εναλλάξ (διότι δεν επιτρέπουν να αφήσουν όλοι μαζί τα πόστα τους) διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ελπίζοντας ότι θα εισακουστούν.

«Δεν μας ενδιαφέρει να μας χειροκροτούν, μας ενδιαφέρει να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία» υπογραμμίζει η κα Κατσίμπα.

Η κα Κατσίμπα όταν επιστρέφει από τα «χαρακώματα» του κορονοϊού στο σπίτι της και στην οικογένειά της, έχει την έγνοια να μη μεταφέρει τον ιό στους δικούς της ανθρώπους. Βγάζει τα παπούτσια της στην είσοδο και αμέσως τρέχει στο μπάνιο για να αφαιρέσει τα ρούχα της τα οποία, όπως περιέγραψε, τα τοποθετεί σε σακούλες τις οποίες κλείνει και στη συνέχεια, τα βάζει στο πλυντήριο. Άλλη μια μέρα τελείωσε. Η μάχη κατά του κορονοϊού θα συνεχιστεί την επομένη.

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (1727)
Tags:
Δήμος Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη, γιατροί, νοσοκομεία, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK