23:47 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
COVID-19 Ελλάδα (1980)
0 02
Βρείτε μας

Δείγματα από βιζόν που εκτρέφονται σε φάρμα στο Βόϊο Κοζάνης έχουν συλλέξει οι αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές για να δουν εάν νοσούν από κορονοϊό. Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει στα 90 εκτροφεία στη Δυτική Μακεδονία λέει στο Sputnik ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας, Δημήτρης Κοσμίδης. Το θέμα παρακολουθεί και η Κτηνιατρική σχολή του ΑΠΘ.

Μία νέα παράμετρος της πανδημίας του κορονοϊού απασχολεί και τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας και αφορά το ενδεχόμενο τα βιζόν να νοσούν και μάλιστα ο ιός να μεταλλάσσεται, μετά και τα σχετικά δημοσιεύματα για τις φάρμες βιζόν στη Δανία και την Ολλανδία. Στην Ελλάδα δεκάδες φάρμες με χιλιάδες βιζόν λειτουργούν στη Δυτική Μακεδονία.

Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στα εκτροφεία βιζόν στη Δυτική Μακεδονία έδωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας, Δημήτρης Κοσμίδης (σ.σ. εκπροσωπεί και τα εκτροφεία), ενώ χαρακτήρισε «fake news» τα δημοσιεύματα περί μετάδοσης του κορονοϊού από ανθρώπους σε βιζόν και το αντίστροφο.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με συνεργάτες του προέδρου της Κτηνιατρικής σχολής του ΑΠΘ, Πασχάλη Φορτομάρη, που ρωτήθηκαν από το Sputnik για το θέμα, τόνισαν ότι «υπάρχει συνεργασία της σχολής με τους αρμόδιους φορείς για το θέμα των μινκ και της COVID-19 και η σχολή παρακολουθεί το όλο θέμα από κοντά. Ωστόσο η σχολή δεν έχει θεσμικό ρόλο πάνω σε αυτά τα θέματα». Ταυτόχρονα, επισήμαναν ότι για το θέμα αρμόδια είναι η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Παρ' όλ' αυτά, σύμφωνα με δηλώσεις κτηνιάτρου της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, έχουν παρθεί δείγματα από βιζόν σε εκτροφείο στο Βόϊο Κοζάνης, του οποίου ο ιδιοκτήτης νοσεί από κορονοϊό. Ο αρμόδιος ανέφερε ότι κάποια από τα ζώα είναι άρρωστα και τα αποτελέσματα των τεστ για το αν νοσούν από κορονοϊό αναμένονται αργά σήμερα το βράδυ ή αύριο το πρωί. Εκτίμησε ότι το πιθανότερο σενάριο είναι ο κορονοϊός να μεταδόθηκε από τον άνθρωπο στα ζώα.

Τι δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας

Από την πλευρά του, μιλώντας στο Sputnik, ο Δημήτρης Κοσμίδης ανέφερε ότι μελέτες έχουν δείξει ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από τον άνθρωπο στο ζώο ούτε και το αντίστροφο, επισημαίνοντας μάλιστα πως αν συνέβαινε, τότε ο ιός θα μεταδιδόταν και από τα σκυλιά και τις γάτες.

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και πρέπει να πω ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική μελέτη που να δείχνει ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται από το ζώο στον άνθρωπο, ούτε από τον άνθρωπο στο ζώο. Τα ζώα (σ.σ. εννοεί τα βιζόν) είναι έγκλειστα και αν νοσήσουν, λέω αν, θα νοσήσουν από τον άνθρωπο, αλλά κι αυτό δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι μπορεί να γίνει. Όλα αυτά είναι fake news. Να ρωτήσουμε κι εμείς λοιπόν: Τα σκυλιά και γάτες που κυκλοφορούν αδέσποτα έξω, αλλά και τα δεσποζόμενα, δεν μπορούν να έχουν κορονοϊό;» δήλωσε ο κ. Κοσμίδης.

Ανέφερε ότι «ενδεχομένως κάποιοι από τους εργαζόμενους στα εκτροφεία να έχουν νοσήσει από κορονοϊό, αλλά όχι από τα ζώα. Έχουν νοσήσει έξω (σ.σ. εννοεί τα εκτροφεία) όπως έχει νοσήσει όλη η Ελλάδα».

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αυτά που γράφονται είναι όλα fake news. Οι φάρμες μας είναι πιστοποιημένες και υπόκεινται σε μικροβιολογικές εξετάσεις. Ακόμα και η τροφή τους είναι πιστοποιημένη» σημείωσε ο κ. Κοσμίδης, προσθέτοντας ότι αυτή την εποχή «σφαγιάζονται τα ζώα, όχι επειδή έχουν κορονοϊό, αλλά επειδή τώρα για εμάς είναι η εποχή της συγκομιδής. Τώρα παίρνουμε τη γούνα».

Στη Δυτική Μακεδονίας, όπως είπε ο κ. Κοσμίδης, υπάρχουν 90 φάρμες με βιζόν στις οποίες εργάζονται περίπου 700 εργαζόμενοι και σε αυτές υπάρχουν περίπου 400.000 μάνες βιζόν οι οποίες φέτος γέννησαν 1.100.000 ζωάκια. Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Κοσμίδη, η φετινή παραγωγή είναι χαμηλή λόγω της κρίσης που μαστίζει τον κλάδο και εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης του προϊόντος.

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (1980)
Tags:
κορονοϊός, μινκ, γούνα, Δυτική Μακεδονία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK