21:54 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
COVID-19 Ελλάδα (1814)
0 30
Βρείτε μας

Κάθε βράδυ στα αμαξοστάσια του ΟΑΣΘ, όταν επιστρέφουν τα λεωφορεία από τα δρομολόγια, οι οδηγοί κατεβαίνουν από τα οχήματα και αναλαμβάνουν δουλειά οι απολυμαντές και οι καθαρίστριες σε μια προσπάθεια προστασίας από τον κορονοϊό.

Τη μάχη κατά του κορονοϊού δίνουν διοίκηση και εργαζόμενοι του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), τα λεωφορεία του οποίου αποτελούν και το μοναδικό μέσο μεταφοράς για τους Θεσσαλονικείς.

Καθημερινά στους δρόμους της πόλης εκτελούν δρομολόγια περίπου 270 λεωφορεία τα οποία, κάθε βράδυ, όταν τελειώνουν τα δρομολόγια, καταφτάνουν στα αμαξοστάσια της Σταυρούπολης στη δυτική Θεσσαλονίκη και του Φοίνικα στην ανατολική πλευρά της πόλης, προκειμένου να φουλάρουν καύσιμα έτσι ώστε να βγουν την επομένη ημέρα και πάλι στους δρόμους, αλλά και να απολυμανθούν από το ειδικό συνεργείο.

Το Sputnik, το βράδυ της Πέμπτης 12 Νοεμβρίου, βρέθηκε στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ στον Φοίνικα όπου και κατέγραψε εικόνες από την απολύμανση που διενεργείται στο εσωτερικό των λεωφορείων.

Η «τελετουργία» κάθε βράδυ στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ

Από τις 10 το βράδυ και μετά, οπότε και μειώνονται τα δρομολόγια των λεωφορείων, ένα-ένα τα οχήματα επιστρέφουν στο αμαξοστάσιο προκειμένου να ετοιμαστούν για την επόμενη ημέρα.

© Sputnik / Φανή Χαρίση
Με ειδική στολή και μάσκα το μέλος του συνεργείου που πραγματοποιεί απολυμάνσεις στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ

Ακολουθεί φουλάρισμα καυσίμων, γέμισμα των αντισηπτικών που βρίσκονται εντός των λεωφορείων, απολύμανση και μετά σχολαστικό καθάρισμα από τα συνεργεία καθαρισμού.

Στα «πηγαδάκια» τους, οι οδηγοί συζητούν το θέμα του κορονοϊού και την έξαρση που καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη. Παρότι κάθονται στον αύλειο χώρο του αμαξοστασίου φορούν μάσκες. Οι ίδιοι ανησυχούν για τους εαυτούς τους και τις οικογένειες τους, καθώς κάποιοι συνάδελφοί τους έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό.

Σε καραντίνα αρκετοί εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ

Μέχρι στιγμής, όπως είπε στο Sputnik ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Γιώργος Σκόδρας, έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 800 τεστ εκ των οποίων 45 είναι θετικά.

«Τηρούμε τα πρωτόκολλα -και μάλιστα πιο αυστηρά από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ- και έχουμε σε καραντίνα αρκετούς εργαζόμενους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκόδρας.

Στο σταθμαρχείο, ο σταθμάρχης Χρήστος Μπρατάνης ελέγχει τις καταστάσεις των δρομολογίων και συνομιλεί με οδηγούς προκειμένου να μην υπάρξουν κενά στα δρομολόγια.

Ο διευθυντής συντήρησης του ΟΑΣΘ, Γιάννης Σαββίδης, αναφέρει ότι από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, τα λεωφορεία απολυμαίνονται κάθε βράδυ, ενώ η υπεύθυνη των συνεργείων καθαριότητας, Χριστίνα Σιδηροπούλου, τονίζει ότι σε κάθε βάρδια των συνεργείων, 8-12 καθαρίστριες, μετά την απολύμανση, καθαρίζουν σχολαστικά το εσωτερικό των λεωφορείων.

© Sputnik
Ο σταθμάρχης του ΟΑΣΘ στο αμαξοστάσιο του Φοίνικα, Χρήστος Μπρατάνης

«Βουτιά» στα έσοδα από εισιτήρια

Σύμφωνα με τον κ. Σκόδρα, οι Θεσσαλονικείς δεν συρρέουν να μετακινηθούν με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Ίσως εξαιτίας του φόβου της πανδημίας. Μάλιστα, όπως ανέφερε, τα έσοδα από τα εισιτήρια βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το προηγούμενο διάστημα, τα έσοδα κινήθηκαν μεταξύ 700.000 έως 1.100.000 ευρώ, όταν σε άλλες εποχές τα έσοδα ήταν διπλάσια.

«Το εννιάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου είχαμε υστέρηση εσόδων κατά 17.000.000 ευρώ» δήλωσε ο κ. Σκόδρας προσθέτοντας ότι ο Οργανισμός ενισχύθηκε με κρατική επιχορήγηση από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (1814)
Tags:
λεωφορεία, απολύμανση, κορονοϊός, Θεσσαλονίκη, ΟΑΣΘ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK