07:35 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
COVID-19 Ελλάδα (1974)
0 13
Βρείτε μας

Η Θεσσαλονίκη από πόλη που διαχειρίστηκε μέχρι τον Σεπτέμβριο τον κορονοϊό σε εξαιρετικό βαθμό, μετατράπηκε μέσα σε λίγο καιρό σε… «πρωτεύουσα» του κορονοϊού. Μετά από 16 ολόκληρες ημέρες lockdown τα χτεσινά 905 κρούσματα δείχνουν ότι έχει πολύ δρόμο ακόμα, ενώ η συζήτηση περιστρέφεται στο εάν θα πρέπει να αυστηροποιηθούν περαιτέρω τα μέτρα.

Τα 905 θετικά κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώθηκαν χτες για τη Θεσσαλονίκη δείχνουν ότι το lockdown έχει πολύ δρόμο ακόμα, ενώ όλοι συζητούν εάν θα πρέπει να επιβληθούν ακόμα πιο αυστηροί περιορισμοί, ίσως όπως αυτοί που ίσχυσαν τον περασμένο Μάρτιο.

Με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να βρίσκεται σε σύσκεψη με τους ειδικούς, η Θεσσαλονίκη «κρατά την ανάσα της» για τυχόν νέα και κυρίως αυστηρότερα μέτρα, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι η καραντίνα δεν θα τελειώσει στις 30 Νοεμβρίου.

Την ίδια ώρα, η εικόνα που παρουσιάζουν και άλλοι νομοί στη Βόρεια Ελλάδα εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων προβληματίζει τους ειδικούς καθώς το Σύστημα Υγείας βρίσκεται στα όριά του.

«Κάνουμε πλάκα όταν λέμε να τελειώσει το lockdown στις 30 Νοεμβρίου;»

Η Θεσσαλονίκη από τις 3 Νοεμβρίου -όπως και οι Σέρρες- βρίσκεται σε καραντίνα. Δηλαδή προηγήθηκε κατά μία εβδομάδα σε σχέση με την υπόλοιπη επικράτεια.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σε ερώτηση του Sputnik για το εάν θα πρέπει να παρθούν αυστηρότερα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ανακοπεί η αυξητική πορεία των κρουσμάτων, απάντησε ότι «πρακτικά τη Θεσσαλονίκη τη μετράμε από την ημέρα που έκλεισαν τα δημοτικά σχολεία. Τι να σας πω, δεν ξέρω τι περιθώριο υπάρχει για πιο αυστηρά μέτρα».

Τα δημοτικά σχολεία έκλεισαν την περασμένη Δευτέρα.

Ωστόσο, ο κ. Εξαδάκτυλος πρόσθεσε ότι «τα μέτρα πρέπει να τα πάμε στο επίπεδο του Μαρτίου. Αν υπάρχει διαφορά στα μέτρα σε σχέση με του Μαρτίου, πρέπει να πάμε σε εκείνα τα μέτρα».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ξεκαθάρισε ότι το lockdown δεν μπορεί να σταματήσει στις 30 Νοεμβρίου και διερωτήθηκε εάν «κάνουμε πλάκα (σ.σ. λέγοντας) να σταματήσει τέλος Νοεμβρίου; Δηλαδή έλεος. Δεν βλέπουμε πού είμαστε; Λίγο μυαλό στο κεφάλι μας».

Ανησυχία και στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης

Ιδιαίτερα ανήσυχος και προβληματισμένος για την εικόνα της Θεσσαλονίκης είναι και ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, που σύμφωνα με πληροφορίες διατηρεί καθημερινή επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, ο κ. Ζέρβας μαζί με τον πρύτανη του ΑΠΘ Νίκο Παπαϊωάννου, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Νίκο Νίτσα και τον πρόεδρο του ΠΙΣ, είχαν στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό ζητώντας αυστηροποίηση των μέτρων ειδικά για τη Θεσσαλονίκη.

Οι μετρήσεις των λυμάτων από την επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς όπως έχει δηλώσει στο Sputnik ο επικεφαλής της, Θ. Καραπάντσιος, η Θεσσαλονίκη θα χρειαστεί 7-10 ημέρες για να αρχίσει να βλέπει επιπέδωση της καμπύλης διότι το φορτίο του κορονοϊού είναι ακόμα αυξημένο μιάμιση φορά σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (1974)
Tags:
κρούσματα, κρούσμα, lockdown, Θεσσαλονίκη, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK