14:33 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (2488)
0 02
Βρείτε μας

Βελτιωμένη φαίνεται πως είναι η επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από τα λύματα της περιοχής.

Συνεχίζει να βελτιώνεται η επιδημιολογική εικόνα στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τις μετρήσεις στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος και όπως προκύπτει στην έρευνα που γίνεται από τη διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ. 

«Διαπιστώνεται συνεχής μείωση του ρυθμού έκκρισης ιικού φορτίου» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου. 

Ο ίδιος εξηγεί πως η τιμή του ρυθμού έκκρισης ιικού φορτίου της Τετάρτης 25 Νοεμβρίου ήταν κατά περίπου 30% μικρότερη από την τιμή της Δευτέρας 23 Νοεμβρίου.

«Όλα αυτά δείχνουν ότι πάμε καλύτερα, όμως σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζουμε, καθώς η βελτίωση αναμένουμε πως θα παγιωθεί έπειτα από τουλάχιστον μία εβδομάδα έως δέκα ημέρες. Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες στην τήρηση των μέτρων, ο παραμικρός εφησυχασμός είναι αρκετός για να ανατραπεί η καλή πορεία» πρόσθεσε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρατηρώντας το διάγραμμα με τις μετρήσεις του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης από την αρχή της επιδημιολογικής έξαρσης, διαπιστώνει κανείς πως βρίσκεται ακόμη «στο κόκκινο» και συγκεκριμένα στα επίπεδα στις αρχές Νοεμβρίου, όταν τα κρούσματα που ανακοίνωνε ο ΕΟΔΥ για την πόλη κυμαίνονταν στα επίπεδα των 500 και άνω.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Στην έρευνα συμμετέχουν καθηγητές από 11 διαφορετικά εργαστήρια των Τμημάτων Ιατρικής, Χημείας, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (2488)
Tags:
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ, SARS-CoV-2, πανδημία, κορονοϊός, Θεσσαλονίκη, λύματα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK