15:12 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
0 20
Βρείτε μας

Ειδική άδεια δόθηκε από τον γενικό γραμματέα Εμπορίου στους ελατοπαραγωγούς του Ταξιάρχη Χαλκιδικής προκειμένου να πουλήσουν τα έλατα για τα Χριστούγεννα. Οι παραγωγοί ήδη ταξιδεύουν για Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πόσο θα κοστίσουν τα δέντρα.

Καθ’ οδόν για Αθήνα και Θεσσαλονίκη βρίσκονται οι ελατοπαραγωγοί από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής με τα φορτηγά του γεμάτα με έλατα που θα διακοσμήσουν δεκάδες σπίτια ως χριστουγεννιάτικα δένδρα.

Τα ξακουστά έλατα του Ταξιάρχη Χαλκιδικής καλλιεργούνται αποκλειστικά για χριστουγεννιάτικη χρήση σε μία έκταση περίπου 15.000 στρεμμάτων από τους κατοίκους του χωριού οι οποίοι τα πωλούν χονδρικά, αλλά και λιανικά.

Οι περίπου 1.100 κάτοικοι του ορεινού χωριού στο βουνό Χολομώντα, με μεράκι και πάθος καλλιεργούν εδώ και πολλά χρόνια τα έλατα, καθώς στην περιοχή δεν μπορεί να καλλιεργηθεί τίποτα άλλο. Πριν από πολλές δεκαετίες αξιοποίησαν τη γνώση και τη δυναμική του τμήματος Δασοπονίας του ΑΠΘ που έχει εγκαταστάσεις στην περιοχή και στην αρχή με λίγους σπόρους ελάτων από το δάσος του Περτουλίου στον ορεινό όγκο των Τρικάλων δημιούργησαν μια εξαιρετικά δυναμική καλλιέργεια με χιλιάδες έλατα.

«Πράσινο φως» για πώληση φυσικών ελάτων παρά το lockdown

Η πανδημία του κορονοϊού έφερε τα πάνω-κάτω και στους ελατοπαραγωγούς που δεν γνώριζαν εάν φέτος θα τους επιτρέψουν οι συνθήκες να στηθούν στις μεγαλουπόλεις και να πουλήσουν τα δένδρα τους, όπως συνέβαινε τις προηγούμενες χρονιές όταν άρχιζε η πώληση των ελάτων από τις αρχές Νοεμβρίου.

Ωστόσο, όπως είπε ο πρόεδρος της κοινότητας, Γιάννης Ξάκης, «πάρθηκε η απόφαση πριν από 2-3 ημέρες από τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και οι ελατοπαραγωγοί θα μπορέσουν να πουλήσουν».

«Ήδη οι ελατοπαραγωγοί ξεκίνησαν και κατεβαίνουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι ελατοπαραγωγοί λαμβάνουν άδεια υπαίθριου εμπορίου από τους Δήμους (σ.σ. έναντι αντιτίμου) και στη συνέχεια στήνουν σε μικρές πλατείες και πεζοδρόμια τα προς πώληση έλατα μένοντας ανοιχτοί από το νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ.

Οι τιμές, όπως εξήγησε ο κ. Ξάκης, δεν έχουν ακόμα διαμορφωθεί, αλλά, όπως είπε, θα είναι προσιτές για όλα τα βαλάντια.

Ο αντίλογος στις οικολογικές διαφωνίες για τα φυσικά έλατα

Στη Θεσσαλονίκη, έφτασε ήδη το έλατο που αγόρασε ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το οποίο θα στολίσει την πλατεία Αριστοτέλους ενώ είναι από τα πιο ψηλά που πωλούν οι παραγωγοί του Ταξιάρχη.

Ο αντιδήμαρχος Πολύγυρου όπου ανήκει διοικητικά το χωριό, Χρήστος Κομπόγιαννος, κοινοποίησε σχετικές φωτογραφίες στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, με το έλατο του Δήμου Θεσσαλονίκης και άλλες παραγγελίες που φορτώθηκαν σε φορτηγά για να ταξιδέψουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 

© Φωτογραφία : Χρήστος Κομπόγιαννος
Το έλατο που θα στολίσει την πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη

Mιλώντας στο Sputnik, ανέφερε ότι κάθε χρόνο οι παραγωγοί του Ταξιάρχη στέλνουν έλατα σε δήμους, ξενοδοχεία και αλλού, ενώ πωλούν και σε μεγάλες πόλεις σε υπαίθρια σημεία. Ειδικά φέτος, τόνισε, «είναι σημαντικό να στηρίξουμε τους παραγωγούς και να αγοράσουμε φυσικό έλατο».

Επισήμανε, μάλιστα, ότι ο αντίλογος στις όποιες οικολογικές διαφωνίες για τα φυσικά έλατα, είναι πως τα χριστουγεννιάτικα δένδρα που αγοράζουν οι καταναλωτές είναι από πλαστικό και «κάνουν κακό στο περιβάλλον», ενώ τα έλατα του Ταξιάρχη «είναι από καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται για αυτόν τον σκοπό και παράλληλα ενισχύουμε τους ελατοπαραγωγούς που μοχθούν να τα καλλιεργήσουν ενώ στηρίζουν και την οικονομία της περιοχής».

Σημειώνεται ότι πέρυσι περίπου 20.000 έλατα είχαν σταλεί προς πώληση σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο και Κύπρο, ενώ οι τιμές τους κυμάνθηκαν από 30 έως 100 ευρώ ανάλογα με το ύψος του έλατου.

Tags:
έλατο, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Χριστουγεννιάτικη αγορά, χριστουγεννιάτικο δέντρο, γιορτές, Χριστούγεννα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK