15:03 05 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κομισιόν, παραβίαζε τις υποχρεώσεις της για τις ημερήσιες οριακές τιμές συγκεντρώσεων αεροσωματιδίων στη Θεσσαλονίκη επί 14 χρόνια.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπεται η Ελλάδα εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κακής ποιότητας αέρα στη Θεσσαλονίκη επί 14 χρόνια, από το 2005.

Σύμφωνα με την απόφαση της Κομισιόν, όταν σημειώνεται υπέρβαση των οριακών τιμών που καθορίζονται από τη νομοθεσία της ΕΕ για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, τα κράτη-μέλη υποχρεούνται να εγκρίνουν σχέδια για την ποιότητα του αέρα και να διασφαλίζουν ότι λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα ώστε η διάρκεια της περιόδου υπέρβασης να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη. 

Παρ' όλ' αυτά η Ελλάδα δεν τήρησε τις οριακές τιμές για τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων οι οποίες είναι δεσμευτικές από το 2005 στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, τα στοιχεία που υπέβαλε η Ελλάδα επιβεβαιώνουν τις συστηματικές υπερβάσεις στον ατμοσφαιρικό αέρα για 14 χρόνια, με εξαίρεση μόνο το 2013. Το 2019, τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν επί του παρόντος διαθέσιμα δεδομένα, οι ημέρες κατά τις οποίες σημειώθηκαν υπερβάσεις των οριακών τιμών ήταν 67.

Η Κομισιόν χαρακτηρίζει μη ικανοποιητικές και ανεπαρκείς τις προσπάθειες της Ελλάδας. 

Σημειώνεται ότι, η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να αποτελεί στην ΕΕ το κυριότερο πρόβλημα υγείας που οφείλεται στο περιβάλλον. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, κάθε χρόνο περίπου 400.000 πρόωροι θάνατοι στην ΕΕ μπορούν να αποδοθούν στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Αυτό το είδος ρύπανσης είναι η αιτία σοβαρών ασθενειών όπως άσθμα, καρδιαγγειακά προβλήματα και καρκίνος των πνευμόνων.

Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι μείγμα στερεών και υγρών σωματιδίων που αιωρούνται στον αέρα. Τα αιωρούμενα σωματίδια (ΑΣ10) εντοπίζονται κυρίως σε εκπομπές από τη βιομηχανία, την κυκλοφορία και την οικιακή θέρμανση, αλλά παράγονται επίσης από εκπομπές της γεωργίας.

Tags:
περιβάλλον, αιωρούμενα σωματίδια, αέρας, ρύπανση, Θεσσαλονίκη, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, Κομισιόν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK