03:52 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (2490)
0 01
Βρείτε μας

Μειωμένο κατά 23% υπολογίζεται το ιικό φορτίο του κορονοϊού στα λύματα της Θεσσαλονίκης με βάση τις τελευταίες μετρήσεις έρευνας από ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Η έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ έδειξε με βάση τις τελευταίες μετρήσεις μικρή μείωση του ιικού φορτίου του κορονοϊού στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Πιο συγκεκριμένα το γονιδίωμα του κορονοϊού εμφανίζεται στα λύματα της πόλης κατά 23% μειωμένο σε σύγκριση με τα δείγματα που ελήφθησαν στις 25 και στις 28 Δεκεμβρίου.

«Είναι σαφώς θετικό ότι εξακολουθεί να μειώνεται το ιικό φορτίο. Ο ρυθμός της αποκλιμάκωσης όμως διατηρεί έναν σχετικά αργό ρυθμό [...] Είναι ελπιδοφόρο ότι παρά την αύξηση της κινητικότητας κατά τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, με το μερικό άνοιγμα της αγοράς, η πτωτική τάση διατηρήθηκε, με κάποιες μικρές διακυμάνσεις» είπε ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, Νίκος Παπαϊωάννου μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι ο ίδιος διευκρίνισε πως ασφαλέστερα συμπεράσματα, σε ό,τι αφορά μια ενδεχόμενη διακύμανση της διασποράς του ιού στην κοινότητα από την κοινωνικότητα που αναπτύχθηκε τα Χριστούγεννα θα υπάρξουν στις επόμενες αναλύσεις των λυμάτων.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Καραπάντσιος τόνισε ότι η μείωση κατά 23% του ιικού φορτίου «για τέτοιου είδους μετρήσεις αποτελούν μεταβολές που θεωρούνται οριακές».

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (2490)
Tags:
κρούσματα, COVID-19, λύματα, κορονοϊός, Θεσσαλονίκη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK