03:47 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 15
Βρείτε μας

Μετά από εκατοντάδες απώλειες συνανθρώπων μας, η πληρότητα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης είναι ακόμα στο «κόκκινο».

Τον κώδωνα του κινδύνου να αντιστραφεί η θετική πορεία που διαγράφει η Θεσσαλονίκη, όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, κρούουν οι ειδικοί, καθώς παρατηρείται επιβράδυνση στη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας.

Κι αυτό γιατί με τη σταθεροποίηση του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης, ελλοχεύει ο κίνδυνος να αυξηθούν ξανά τα νούμερα.

Το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης παρουσιάζει μια τάση σταθεροποίησης, βάσει της έρευνας που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Για την ακρίβεια, φαίνεται πως η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης δεν γίνεται με το ρυθμό που ευελπιστούσαν οι ειδικοί, αλλά επαναλαμβάνεται μία επιβράδυνση, με μικρές διακυμάνσεις μεταξύ των τελευταίων 4-5 μετρήσεων.

Παρόμοια μάλιστα εικόνα, «ακροβατώντας» μεταξύ σταθεροποίησης και ταχύτερης μείωσης του ιικού φορτίου παρατηρείται και στις μετρήσεις από τις 23 Νοεμβρίου.

«Κάθε φορά που παρατηρούμε αυτή την επιβράδυνση στην αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου και οριζοντίωση της καμπύλης επισημαίνουμε τον κίνδυνο να αντιστραφεί η θετική πορεία και να δούμε τις τιμές να ανεβαίνουν», αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επικεφαλής του ερευνητικού έργου, καθηγητής, Νίκος Παπαϊωάννου.

Αφού τονίζει, δε, πως το ιικό φορτίο παραμένει στο πορτοκαλί επίπεδο και έχει σταθεροποιηθεί σε νούμερα αντίστοιχα με εκείνα στο μέσο του Οκτώβρη, εστιάζει στον αριθμό νοσηλευομένων στις ΜΕΘ.

«Τότε είχαμε μικρό αριθμό νοσηλευομένων στις ΜΕΘ, ενώ σήμερα και μετά από εκατοντάδες απώλειες συνανθρώπων μας, οι ΜΕΘ των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης έχουν ακόμη πολύ υψηλή πληρότητα», προσθέτει.

Στη συνέχει, ο κ. Παπαϊωάννου κάνει λόγο για ένα «δύσκολο σημείο» στο οποίο βρισκόμαστε καθιστώντας αναγκαία την υπεύθυνη στάση όλων μας, ώστε «καθώς προχωρά και το πρόγραμμα εμβολιασμών, να κάνουμε το αποφασιστικό βήμα και να πάρουμε πίσω τον έλεγχο της ζωής μας».

Ερωτηθείς, δε, για την περιοδικότητα στη σταθεροποίηση του ιικού φορτίου στα λύματα και αν αυτή μπορεί να συνδεθεί με διακυμάνσεις στον δείκτη μεταδοτικότητας του ιού, ο πρύτανης του ΑΠΘ διευκρίνισε πως αυτό αφορά περισσότερο στον ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου.

«Επειδή έχουμε ακόμα πολλούς ασθενείς στα νοσοκομεία, οι οποίοι κατά κανόνα εκκρίνουν υψηλό ιικό φορτίο, σε σχέση με τους ασυμπτωματικούς ή εκείνους που πρόσφατα μολύνθηκαν, οι τιμές στα λύματα θα πρέπει να αποτιμώνται με προσοχή», πιο απλά, «η σταθεροποίηση του ιικού φορτίου στα λύματα δεν σημαίνει ότι για κάθε έναν που γίνεται καλά, ένας μολύνεται, αφού πλέον υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ των κρουσμάτων ως προς την ημέρα πλήρους αποδρομής της νόσου», εξήγησε.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Tags:
λύματα, COVID-19, lockdown, καραντίνα, κορονοϊός, Θεσσαλονίκη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK