00:44 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
COVID-19 Ελλάδα (2483)
0 13
Βρείτε μας

Η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ που με την πρωτότυπη μέθοδο μετρά το ιικό φορτίο του κορονοϊού στα λύματα της Θεσσαλονίκης, ετοιμάζεται τώρα να λύσει τον «γρίφο» και να εντοπίσει τη μετάλλαξη του κορονοϊού και πάλι μέσα από τα λύματα μετρώντας παράλληλα την ποσότητά της.

Τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού θα προσπαθήσει να ανιχνεύσει η ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου που μετρά το ιικό φορτίο του ιού στα λύματα της Θεσσαλονίκης.

Η προσπάθεια της ερευνητικής ομάδας έχει ξεκινήσει, όπως είπε στο Sputnik ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος, και ο στόχος είναι διττός. Δηλαδή να εντοπίσει εάν υπάρχει η μετάλλαξη και στη συνέχεια να μετρήσει την ποσότητα του μεταλλαγμένου ιού. 

«Προσπαθούμε εδώ και μία εβδομάδα να εντοπίσουμε τη μετάλλαξη. Δεν είναι κάτι απλό αυτό και να πω ότι είναι διαφορετική διαδικασία από αυτή της μέτρησης του ιικού φορτίου. Είναι μια καθαρά γενετική ανάλυση αυτή που κάνουμε τώρα για να εντοπίσουμε τη μετάλλαξη» είπε ο κ. Καραπάντσιος. 

Όπως εξήγησε ο καθηγητής του ΑΠΘ «ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο σημείο» δηλαδή «να δούμε ότι μπορούμε να εντοπίσουμε τη μετάλλαξη».

«Είναι ένα τεράστιο μόριο αυτή η πρωτεΐνη και θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τη μετάλλαξη σε ποιο σημείο πάνω στο μόριο βρίσκεται, να επιβεβαιώσουμε ότι είναι αυτή η μετάλλαξη της Βρετανίας ή της νότιας Αφρικής και μετά να δούμε αν μπορούμε να ποσοτικοποιήσουμε, δηλαδή το ποσοστό της μετάλλαξης σε σχέση με το σύνολο του ιού» ανέφερε ο κ. Καραπάντσιος.

Το συγκεκριμένο project θα χρειαστεί αρκετή δουλειά, «τουλάχιστον δύο εβδομάδες» ακόμη και εκτίμησε ότι αποτελέσματα θα έχουν βγει στα μέσα ή προς τα τέλη Ιανουαρίου

«Δεν είναι τόσο απλό όσο στο αίμα κάποιου ανθρώπου όπου παίρνει κάποιος και το εξετάζει. Εδώ παλεύουμε με πολλά πράγματα. Μέσα στο λύμα βρίσκονται κάθε στιγμή περίπου 10.000 διαφορετικοί ιοί. Καταλαβαίνετε ότι το RNA αυτών των ιών έχουν κοινά μεταξύ τους, αλλά και διαφορές. Ο ένας ιός ταιριάζει στο ένα κομμάτι του RNA και ο άλλος σε άλλο. Για να ξεχωρίσουμε μεταξύ 10.000 ιών είναι τεράστια δουλειά. Η πρόκληση είναι μεγάλη, το παλεύουμε όμως» επισήμανε. 

Μετρήσεις σε διαφορετικά σημεία του αποχετευτικού

Την ίδια ώρα, η ομάδα του ΑΠΘ προχωρά ακόμα παραπέρα τις έρευνες και βρίσκονται ένα βήμα πριν τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων όσον αφορά τις αναλύσεις του ιικού φορτίου του κορονοϊού.

«Προσπαθούμε επίσης να δούμε τι γίνεται σε σχέση με το τι συμβαίνει στη διαδρομή εντός του αποχετευτικού συστήματος. Όπως ξέρετε οι αναλύσεις αυτή τη στιγμή γίνονται στο τέλος, δηλαδή στην έξοδο της αποχέτευσης. Αυτό που τώρα αναλύσαμε και φτιάξαμε το μαθηματικό εργαλείο είναι τι γίνεται κατά τη διάρκεια έτσι ώστε τελικά να μπορεί κανείς να πάρει δείγματα από διάφορα σημεία της πόλης και να έχει καλύτερη εικόνα τοπικά. Εάν ποτέ φτάσουμε να έχουμε πέντε διαφορετικές δειγματοληψίες από διαφορετικά σημεία της πόλης, να μπορούμε να ξέρουμε από αυτά τα πέντε διαφορετικά σημεία τι συμβαίνει εκεί τοπικά και πώς θα επηρεάσει το τέλος. Θα ξέρουμε όλη τη διαδρομή του ιού μέσα στην αποχέτευση» είπε ο καθηγητής προσθέτοντας ότι οι χρόνοι παραμονής του ιού είναι διαφορετικοί. 

«Ο ιός που πέφτει μέσα στα λύματα από το καζανάκι στο σπίτι μας, βρίσκεται εκτεθειμένος για κάποιο χρονικό διάστημα στα λύματα. Αυτός ο χρόνος είναι η καθοριστική παράμετρος για να προωθηθεί πάνω στα αιωρούμενα στερεά ή όχι. Άλλο να μεσολαβήσουν κάποιες ώρες -όπως από τη Θεσσαλονίκη- να πάνε μέχρι τη Σίνδο που καταλήγουν τα λύματα, εκεί που τα μετράμε εμείς τώρα, κι άλλο να πέσει και να το μετρήσουμε μέσα σε μισή ώρα. Οπότε η έννοια του χρόνου της παραμονής του ιού στα λύματα είναι καθοριστική και δύσκολο μαθηματικά να λυθεί το πρόβλημα, αλλά τα καταφέραμε και το λύσαμε» δήλωσε ο κ. Καραπάντσιος. 

Τέλος, η ομάδα τρέχει ένα ακόμα σημαντικό μοντέλο: την εύρεση της κατανομής των ανθρώπων και το ιικό φορτίο που βγάζουν ανάλογα με το σε ποια ημέρα της νόσου βρίσκονται. 

«Προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα πληθυσμιακό ισοζύγιο για να ξέρουμε την κατανομή ανθρώπων που βρίσκονται σε διαφορετική ημέρα της νόσου πόσο ιικό φορτίο βγάζουν. Αυτό που απασχολεί όλο τον κόσμο είναι αυτό το ιικό φορτίο σε πόσους ασθενείς αντιστοιχεί. Και η απάντηση είναι ότι δεν μπορείς να το πεις, γιατί άλλο είναι ασθενής στην 3η ημέρα του ιού κι άλλο στην 13η ημέρα. Οπότε το ιικό φορτίο αντιστοιχεί σε μια κατανομή ασθενών και η κατανομή είναι ως προς τη διαφορετική ημέρα της νόσου. Μπορεί δηλαδή να έχουμε 10 ασθενείς σε μια ημέρα, 50 την επόμενη κ.ά. Ένας που βρίσκεται στην κορύφωση της νόσου, δηλαδή στη 10η ημέρα από τότε που αρρώστησε, βγάζει 10 δισεκατομμύρια αντίγραφα RNA του γονιδιώματος στο γραμμάριο των κοπράνων, ενώ ένας που είναι στην αρχή βγάζει 100.000. Οπότε, γι' αυτό τον λόγο, έχει νόημα να κάνουμε πληθυσμιακό ισοζύγιο» κατέληξε ο κ. Καραπάντσιος.

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (2483)
Tags:
λύματα, Θεσσαλονίκη, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK