08:31 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
0 10
Βρείτε μας

Με το έργο της ανάπλασης της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ να αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026, επτά δήμαρχοι ζητούν τη μετεγκατάστασή της στη Σίνδο της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Με την ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκη (ΔΕΘ) να προχωρά, επτά δήμαρχοι του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης ζητούν να μετεγκατασταθεί στη δυτική πλευρά της πόλης. 

Συγκεκριμένα, οι δήμαρχοι:

  • Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου
  • Δέλτα, Ιωάννης Ιωαννίδης
  • Κορδελιού Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός
  • Νεάπολης Συκεών, Συμεών Δανιηλίδης
  • Παύλου Μελά, Δημήτριος Δεμουρτζίδης
  • Χαλκηδόνας, Σταύρος Αναγνωστόπουλος 
  • Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης καθώς και ο Μητροπολίτης Νέαπολης- Συκεών, Βαρνάβας επαναφέρουν στο προσκήνιο την απόφαση που είχε ληφθεί το 2008 για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο και συγκεκριμένα σε μια έκταση 200 στρεμμάτων δίπλα στο ΤΕΙ. 

Μιλώντας στο Sputnik ο δήμαρχος Αμπελόκηπων- Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου τόνισε ότι η μετεγκατάσταση είχε αποφασιστεί από το 2008 επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή κι ότι «την απόφαση αυτή την είχε στηρίξει στη συνέχεια και η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου και μετά και η κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά». Επιπλέον είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προώθησε την παραμονή στον ίδιο χώρο και την ανάπλαση ενώ υπενθύμισε ότι η δημιουργία ενός σύγχρονου εκθεσιακού χώρου είχε ουσιαστικά ξεκινήσει στις αρχές του 2000 όταν η Θεσσαλονίκη είχε διεκδικήσει την ΕΧΡΟ 2008.

«Εμείς λέμε ότι η ΔΕΘ πρέπει να πάει δυτικά και στον υπάρχοντα χώρο των 175 στρεμμάτων να γίνει μητροπολιτικό πάρκο που τόσο ανάγκη για πράσινο έχει η Θεσσαλονίκη» είπε ο κ. Κυρίζογλου.

Αναφερόμενος στο σχέδιο της μετεγκατάστασης που «πάγωσε» τότε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, ο κ. Κυρίζογλου αντέτεινε ότι πλέον το έργο μπορεί να χρηματοδοτηθεί και να γίνει μέσα από τα 72 δισεκατομμύρια που θα πάρει η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Οι επτά δήμαρχοι σε συνάντηση που είχαν παρουσία του μητροπολίτη Βαρνάβας, συνυπέγραψαν κείμενο μεταξύ των οποίων επισημαίνουν ότι «η χωροθέτηση της ΔΕΘ στη Δυτική Θεσσαλονίκη θα αποτελεί το εχέγγυο μιας σταθερής ισόρροπης και δίκαιης ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, ιδιαίτερα του υποβαθμισμένου από έλλειψη υποδομών δυτικού τομέα, που μαστίζεται από την ανεργία. Η επιλογή της θέσης στη διασταύρωση της ΠΑΘΕ με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ θα επιφέρει την, αναγκαία ούτως ή άλλως, επέκταση του δικτύου του μετρό, όπως επίσης του σιδηροδρόμου και της αστικής συγκοινωνίας. Κι αυτό το σημείο είναι το πλέον στρατηγικά ενδεδειγμένο καθώς θα είναι εύκολα προσβάσιμο, άμεσα και με ασφάλεια, από τις όμορες Περιφερειακές Ενότητες (Νομούς) της Θεσσαλονίκης και όλης της βόρειας Ελλάδας. Έτσι θα αναδειχθούν και οι ιστορικοί τουριστικοί προορισμοί (Δίον-Πέλλα-Βεργίνα), δημιουργώντας ισχυρές προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη μιας μεγάλης περιοχής».

Όπως ανέφερε ο κ. Κυρίζογλου, έχει σταλεί η επιστολή στην κυβέρνηση ενώ θα ζητηθεί συνάντηση τόσο με τον υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Στ. Καλαφάτη όσο και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να συζητηθεί το αίτημά τους. 

Τι απαντά η Διοίκηση της ΔΕΘ- HELEXPO

Σε ερώτηση που απηύθυνε το Sputnik στο διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΘ- HELEXPO τι απαντά στο αίτημα των επτά δημάρχων της δυτικής Θεσσαλονίκης ο κ. Κυριάκος Ποζρικίδης είπε «τι απάντηση να δώσουμε;»

«Υπάρχει μια διαδικασία στην οποία τον Μάιο του 2019 υπήρχε ένα πολύ μεγάλο διάστημα διαβούλευσης όπου εκεί όλοι οι φορείς, είτε εγγράφως είτε προφορικά, αλλά και οι πολίτες κατέθεσαν τις απόψεις τους» είπε ο κ. Ποζρικίδης προσθέτοντας ότι το σχέδιο της ανάπλασης της ΔΕΘ προχωρά κανονικά ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και ο διεθνής αρχιτεκτονικός σχεδιασμός. 

«Έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του διαγωνισμού και από τα 116 αρχιτεκτονικά γραφεία που συμμετείχαν από 33 χώρες η διεθνής αρχιτεκτονική επιτροπή έχει επιλέξει για τη δεύτερη φάση τα 15 γραφεία» είπε ο κ. Ποζρικίδης, προσθέτοντας ότι το χωροταξικό σχέδιο έχει εγκριθεί από το αρμόδιο υπουργείο και «αναμένουμε το Προεδρικό Διάταγμα».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO εκτιμά ότι εάν δεν σημειωθούν καθυστερήσεις, η αναπλασμένη ΔΕΘ θα είναι έτοιμη το 2026«Η ανάπλαση έχει ξεκινήσει και αν δεν υπάρχουν καθυστερήσεις θα είναι έτοιμη το 2026» τόνισε και πρόσθεσε ότι στη νέα ΔΕΘ θα δούμε «έναν νέο εκθεσιακό χώρο, ένα επιχειρηματικό κέντρο, ένα μικρό ξενοδοχείο, θέσεις στάθμευσης αλλά και ένα μεγάλο πάρκο». 

Τέλος να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός της ανάπλασης είναι περίπου 200.000.000 ευρώ. 

Tags:
Θεσσαλονίκη, ΔΕΘ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK