02:26 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (2503)
0 0 0
Βρείτε μας

Αισιοδοξία επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, καθώς στις μετρήσεις των λυμάτων της πόλης, το ιικό φορτίο παραμένει σε σταθερά επίπεδα.

Καλά νέα έρχονται από τη Θεσσαλονίκη, καθώς σε έρευνα από τη διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, παραμένει «πράσινο» το επίπεδο του ιικού φορτίου των λυμάτων της COVID-19.

Μάλιστα, οι τελευταίες τρεις μετρήσεις από δειγματοληψίες της 6ης, 8ης και 11ης Ιανουαρίου δείχνουν ότι τα επίπεδα της συγκέντρωσης του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα παρέμειναν στα ίδια επίπεδα

Ο πρύτανης του ΑΠΘ και καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επεσήμανε πως: «Από την ανάγνωση των επιστημονικών μας δεδομένων βλέπουμε μία αχτίδα φωτός στην προοπτική ανακούφισης της κοινωνίας και της οικονομίας. Υπήρχε η ανησυχία μας για την κινητικότητα κατά τις ημέρες των εορτών, αλλά εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι οι πολίτες συμμορφώθηκαν με τις οδηγίες των ειδικών κι έτσι το μερικό άνοιγμα της αγοράς -click away, βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια κ.λπ.- και οι οικογενειακές συναθροίσεις δεν επιβάρυναν την επιδημιολογική εικόνα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, βρισκόμαστε εν αναμονή των αποτελεσμάτων από τα φαινόμενα συνωστισμού στον εορτασμό των Θεοφανείων, όμως φαίνεται πως κερδήθηκε ένα μεγάλο στοίχημα για την πόλη.

Όπως εξήγησε ο ειδικός, παρότι οι γιορτές έκρυβαν έναν κίνδυνο, τα μέτρα απέδωσαν, όμως εξακολουθεί να υπάρχει ένα επίπεδο διασποράς, η οποία είναι μεν διαχειρίσιμη, αλλά δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

«Η εικόνα είναι καλή, αλλά στις συνθήκες ελλοχεύουν κίνδυνοι. Για να το πω πιο σχηματικά, δεν είμαστε στο μηδέν, άρα ούτε κατά διάνοια δεν επιτρέπεται να χαλαρώσουμε όπως τον Οκτώβρη. Σίγουρα όμως μέτρα ανακούφισης που δοκιμάστηκαν το προηγούμενο διάστημα και πέτυχαν μπορούν να εξεταστούν» διευκρίνισε ο κ. Παπαϊωάννου. 

Από την πλευρά του, ο καθ. Χημείας του ΑΠΘ Θοδωρής Καραπάντσιος τονίζει πως για να καταγραφεί περαιτέρω πτώση, θα πρέπει να βελτιωθεί συνολικά η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, καθώς η κινητικότητα που υπάρχει μεταξύ νομών για λόγους εργασίας, δύναται να δημιουργεί νέες μικρές εστίες διασποράς.

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (2503)
Tags:
νέα μέτρα, μέτρα προστασίας, Μέτρα, lockdown, COVID-19, κορονοϊός, λύματα, Θεσσαλονίκη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK