23:51 05 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (2885)
0 02
Βρείτε μας

Συνεχίζεται η αυξητική πορεία του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που βλέπουν το «φως».

Μικρή αυξητική τάση παρουσιάζει το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της διεπιστημονικής ομάδας επιδημιολογίας λυμάτων του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Η ημερήσια διακύμανση του ιικού φορτίου της τελευταίας εβδομάδας, μετά τον απαραίτητο περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των μετρήσεων, επιβεβαιώνει το νέο επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού στην πόλη από τις αρχές του Φεβρουαρίου, αλλά μέχρι τώρα καταδεικνύει μόνο μικρή αύξηση.

Τι έδειξαν τα λύματα

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μέση τιμή των μετρήσεων της Τετάρτης 10/2 και της Πέμπτης 11/2 είναι αυξημένη κατά περίπου 15% σε σύγκριση με τη μέση τιμή της Δευτέρας 8/2 και Τρίτης 9/2.

 Το ιικό φορτίο στα λύματα είναι στα επίπεδα που βρισκόταν μεταξύ 26 και 28 Οκτωβρίου, πριν φτάσουμε στην «έκρηξη» κρουσμάτων στην πόλη. 

«Η τάση είναι μεν αυξητική, αλλά παρατηρούμε πως από τη μία μέρα στην επόμενη αποτυπώνεται προς το παρόν ήπια. Ωστόσο, ακόμη κι αν δεν υπήρχε αυτή η μικρή αύξηση θα χρειαζόμασταν τις μετρήσεις ολόκληρης της επόμενης εβδομάδας πριν μιλήσουμε για τάση σταθεροποίησης» σημείωσε ο υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, μιλώντας στο αθηναϊκό πρακτορείο.

«Επειδή η πανδημία -λόγω των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού και σειράς άλλων παραμέτρων- είναι σε πορεία έξαρσης, με την καθημερινή επιτήρηση στα λύματα στοχεύουμε να ανιχνεύσουμε έγκαιρα ενδεχόμενη έντονα αυξητική τάση, πριν αυτή γίνει εκθετική, ώστε να εξασφαλιστεί πολύτιμος χρόνος στην Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς, που λαμβάνουν τις αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Έκανε, δε λόγο για «πολύ κρίσιμη» περίοδο λόγω των καιρικών συνθηκών και της πορείας των εμβολιασμών.

«Τώρα χρειαζόμαστε περισσότερη πληροφορία, περισσότερες μετρήσεις».

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (2885)
Tags:
κορονοϊός, Θεσσαλονίκη, λύματα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK