10:21 03 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (2891)
0 01
Βρείτε μας

Σε επιφυλακή παραμένουν οι ειδικοί σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη καθώς το ιικό φορτίο στα λύματα συνεχίζει να εμφανίζει έντονη αύξηση.

Αυξάνεται έντονα αλλά όχι εκρηκτικά το ιικό φορτίο στα λύματα στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τις καθημερινές μετρήσεις που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Οι τιμές της συγκέντρωσης του κορονοϊού στα δείγματα τα οποία ελήφθησαν στις 15 και 16 Φεβρουαρίου, μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των μετρήσεων, είναι κατά 17% αυξημένες σε σχέση με τις τιμές των δύο προηγούμενων δειγματοληψιών. 

«Η ημερήσια διακύμανση είναι αυτή που μας δείχνει ότι, μέχρι στιγμής, η αυξητική τάση είναι μεν ξεκάθαρη και έντονη, απέχει δε από το να χαρακτηριστεί εκρηκτική. Το ιικό φορτίο από τις αρχές του μήνα αυξήθηκε σταδιακά με σχετικά ήπιο ρυθμό, ο οποίος όμως κατά την τελευταία εβδομάδα έχει επιταχυνθεί σημαντικά», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Συγκριτικά με την εβδομάδα 20-27 Ιανουαρίου οπότε καταγράφηκαν τα χαμηλότερα επίπεδα της περιόδου, η απόλυτη τιμή του ιικού φορτίου είναι σήμερα εξαπλάσια, ωστόσο, δεν προέκυψε απότομα όπως τον Νοέμβριο.

«Είναι και το στοιχείο που καθιστά διαχειρίσιμη την κατάσταση για το δημόσιο σύστημα υγείας, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πίεση στα νοσοκομεία» σχολίασε.

Η καθηγήτρια Μ. Πεταλά, επικεφαλής της ομάδας υποδοχής των λυμάτων στο ΑΠΘ και πιο συγκεκριμένα στο Εργαστήριο Τεχνικής και Σχεδιασμού Περιβάλλοντος του Tμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ αναφέρθηκε στην επίδραση της κακοκαιρίας. 

Όπως είπε κατά τις ημέρες των χιονοπτώσεων σημειώθηκαν «διαφοροποιήσεις στα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά των λυμάτων που ελήφθησαν από την είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα, αυξήθηκε η συγκέντρωση των αιωρούμενων στερεών σωματιδίων και μεταβλήθηκε η σύσταση του οργανικού φορτίου. Και οι δύο αυτές παράμετροι επηρεάζουν την μέτρηση του ιικού φορτίου και ελήφθησαν υπόψη στον εξορθολογισμό των αποτελεσμάτων».
Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (2891)
Tags:
κρούσματα, COVID-19, κορονοϊός, λύματα, Θεσσαλονίκη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK