ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (98)
0 10
Βρείτε μας

Μια χριστιανική αδελφότητα αντιτάσσεται στις αποφάσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος περί αναγνώρισης της αυτοκεφαλίας της ουκρανικής εκκλησίας.

Μια ένωση λαϊκών και κληρικών, η Πανελλήνια Ορθόδοξη Ένωση, προσέφυγε στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Η συγκεκριμένη ομάδα, αντιτάσσεται στην απόφαση αναγνώρισης αυτοκεφαλίας της νέας Ουκρανικής Εκκλησίας, που έλαβε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας, στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου.

Η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε στο ΣτΕ στις 6 Μαρτίου και στόχος είναι η ανατροπή της απόφασης που αναγνωρίζει την αυτοκεφαλία, που, επίσης, αναγνωρίζει το δικαίωμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να χορηγεί το αυτοκέφαλο.

Όλα τα βλέμματα των ενδιαφερόμενων για τη διατήρηση της ενότητας της Ορθοδοξίας αναμένουν την τελική απόφαση του ΣτΕ, πιθανότατα στις αρχές του καλοκαιριού.

Τι είναι η Πανελλήνια Ορθόδοξη Ένωση

Η Πανελλήνια Ορθόδοξη Ένωση είναι μια χριστιανική αδελφότητα, που εκπροσωπείται από την εφημερίδα «Ορθόδοξος Τύπος» και, σύμφωνα με πληροφορίες του Sputnik, η ιδέα της προσφυγής ήρθε σε άμεση συνάρτηση με την εμβέλεια της εφημερίδας. Χριστιανοί Ορθόδοξοι που διαβάζουν την εφημερίδα σε όλο τον πλανήτη επικοινωνησαν μαζί τους και τους ζήτησαν να αναλάβουν δράση.

Παράλληλα, κύκλοι της οργάνωσης εκφράζουν την πιθανότητα έγερσης εθνικών ζητημάτων από την απόφαση της Ιεράς Συνόδου:

«Η απόφαση αυτή (σ.σ. της αυτοκεφαλίας) εμμέσως εγείρει εθνικά θέματα. Η εφημερίδα μας είναι εκκλησιαστική. Αυτό το οποίο ακολουθεί είναι η γραμμή των ευαγγελίων και των ιερών κανόνων. Δεν αντιλέγουμε στο ότι υπάρχουν γεωπολιτικά παιχνίδια αλλά εμείς δεν έχουμε καμία απολύτως σχέση με την πολιτική, όπως δεν πρέπει να έχει η θρησκεία.

Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αναγνωριστεί η αυτοκεφαλία των Σκοπίων. Ο πρώην και ο νυν πρωθυπουργός των Σκοπίων πήγαν στον πατριάρχη Βαρθολομαίο. Βλέπουμε ακριβώς το ίδιο σενάριο που έγινε και με την Ουκρανία, ο Ουνίτης Ποροσένκο πηγαίνει στο Φανάρι. Επαναλαμβάνεται από την πλευρά των Σκοπίων, το ίδιο σκηνικό.

Ήδη, υπάρχουν δημοσιεύματα σε σερβικά πρακτορεία ειδήσεων ότι η εκκλησία του Μαυροβουνίου θα ζητήσει αυτοκεφαλία. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος το διαψεύδει. Ωστόσο, τα ίδια δημοσιεύματα ανέφεραν, ότι ο Πατριάρχης θα δώσει αυτοκεφαλία στην ουκρανική ορθόδοξη εκκλησία και εκείνος επίσης το διέψευδε, αλλά, στη συνέχεια, προέβη σε αυτήν την ενέργεια».

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για «βόμβα στα θεμέλια της εκκλησίας».

«Πράγματα που γίνονται για πρώτη φορά και πρέπει να αποτραπούν καθότι ενδέχεται να επαναλαμβάνονται. Το κανονικό, σύμφωνα τους εκκλησιαστικούς κανόνες, είναι όταν λειτουργεί ένας κανονικός επίσκοπος ο οποίος έχει αποστολική διαδοχή. Όταν όμως λειτουργεί κάποιος αχειροτόνητος, σχισματικός που δεν είναι καν επίσκοπος, τότε πως αυτό θα γίνει αποδεκτό από μια κανονική εκκλησία;».

Αν ανατρέξει κάποιος κάθετα στην αρθρογραφία του Ορθόδοξου Τύπου θα δει ότι δημοσιεύει κείμενα υπέρ μιας πανορθοδόξης συνόδου, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα.

Στόχος της οργάνωσης φέρεται να είναι η γνωστοποίηση σε ευρύτερα ορθόδοξα κέντρα του μηνύματος και των ιδεών που πρεσβεύει.

Θέμα:
Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας (98)
Tags:
Ουκρανία, Εκκλησία της Ελλάδος, Συμβούλιο της Επικρατείας, ΣτΕ, αυτοκεφαλία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK