09:17 02 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «χωρίς τη Θεία Κοινωνία δεν υπάρχει Εκκλησία».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέφερε ότι «χωρίς τη Θεία Κοινωνία δεν υπάρχει Εκκλησία», στο πλαίσιο συνέντευξής του, στην οποία μίλησε για τον κορονοϊό και τα μέτρα προστασίας, τη σχέση του με τους Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τους αφορισμούς του Αμβρόσιου.

«Ανακαλύψαμε νέα δεδομένα στην πανδημία»

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έκανε λόγο για «νέα δεδομένα και ζητήματα αγωγής». 

Συγκεκριμένα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή»:

«Όταν βρεθήκαμε λόγω των μέτρων συνεχώς με όλα τα μέλη της οικογένειας, δεν ξέραμε ποια θα είναι και τα αποτελέσματα, διότι υπάρχουν επιπτώσεις πολλές. Ψυχολογικές επιπτώσεις, ανακαλύψαμε νέα δεδομένα που δεν τα είχαμε φανταστεί, ζητήματα αγωγής των παιδιών μας που δεν τα είχαμε αντιληφθεί, τις αντιδράσεις τους, τις σκέψεις τους. Επομένως, ένας καινούριος κόσμος γεννήθηκε και πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε. Και είναι και για την Εκκλησία μια ευκαιρία».

«Η Θεία Κοινωνία δεν αποτελεί προσωπικό θέμα του καθενός»

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε πως «η Θεία Κοινωνία δεν αποτελεί προσωπικό θέμα του καθενός, αλλά είναι πανορθόδοξο ζήτημα».

Μάλιστα, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας ανέφερε:

«Στα μεγάλα αυτά θέματα της Θείας Κοινωνίας δεν είναι καν θέματα της Εκκλησίας της Ελλάδος, ούτε καν του Πατριάρχη, είναι πανορθόδοξο θέμα, διότι εδώ είναι η ουσία της Εκκλησίας μας. Χωρίς τη Θεία Κοινωνία δεν υπάρχει Εκκλησία, δεν χρειάζεται».

Επίσης, είπε ότι υπήρξε συνεργασία με την Πολιτεία, λέγοντας:

«Υπήρξε συνεργασία. Με τον πρωθυπουργό μίλησα πάρα πολλές φορές, σεβάστηκα αυτά που είπε, όπως τον παρακάλεσα να σεβαστεί και αυτά που είπε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δεν μπορούσε να πει ποτέ "κλείνω τους ναούς", η Πολιτεία έχει το δικαίωμα να το κάνει αυτό».

Ακόμα, μίλησε και για τη σχέση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνοντας το εξής:

«Τον εκτιμώ, τον σέβομαι ως πρωθυπουργό, επιθυμώ τη συνεργασία, αλλά τα θέματα της Εκκλησίας είναι τεράστια. Τεράστια, και μέσα στα τεράστια προβλήματα θα υπάρχουν και δυσκολίες».

Στη συνέχεια, τόνισε πως με τον Αλέξη Τσίπρα «δόθηκαν ευκαιρίες, οι οποίες μας παρείχαν τη δυνατότητα μέσα από τις συγκρούσεις και διαφορετικές απόψεις να καταλήξουμε σε κοινά σημεία». Αναφορικά με τον Αντώνη Σαμαρά, υποστήριξε πως ένιωθε άνετα όποτε τον συναντούσε.

«Ο Αμβρόσιος δεν είναι αυτό που λένε "μισάνθρωπος"»

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σχολίασε και τους πρόσφατους αφορισμούς του Αμβρόσιου, τονίζοντας πως δεν είναι αυτό που λέμε "μισάνθρωπος"». Σημείωσε, παρ' όλα αυτά, πως ούτε οι ιεράρχες πλέον αναγνωρίζουν τη συμπεριφορά του Αμβρόσιου. 

Συγκεκριμένα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε:

«Δεν έχει μίσος μέσα του. Δεν είναι αυτό που λένε "μισάνθρωπος" κτλ. Έχει, όμως, μερικές ιδέες οι οποίες είναι ελαφρές. Οι οποίες τελευταία έχουν γίνει επικίνδυνες. Επιτίθεται σε όλους μας. Δεν τον αναγνωρίζουμε κι εμείς πολλές φορές. Κι εγώ δεν τον αναγνωρίζω. Δεν έχει δικαίωμα να το κάνει αυτό (σ.σ. τους αφορισμούς), είναι θέμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και θέλει και διάταγμα. Δεν έπρεπε να το κάνει αυτό το πράγμα».
Tags:
θεία κοινωνία, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK